<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

5 tips for en effektiv og lønnsom takeawaymeny

Skrevet av Ronny Skoglund | 03. nov 2020

Veien til suksess starter med menyen og hvordan serveringsstedet driftes. Skal restauranten din bli lønnsom, kan du ikke la noe være overlatt til tilfeldighetene.

 

 

1. Følg sesongene


Varer som er i sesong er ofte snille med bunnlinja, og de er ofte enkle å få tak i. Ta gjerne for deg de aller rimeligste sesongvarene du kan finne. Kan disse brukes som basis i flere av rettene dere skal servere? Kan noen, få enkeltvarer spille hovedrollen på menyen og tallerkenen i en periode? Det er også lurt å tenke svinn:

Kan du bruke flere deler av grønnsaken enn du pleier i den nye sesongmenyen? Kjøper du sesongvarer i store kvanta, bør du legge en plan på hvordan du kan utnytte dem best mulig. Kutt ned på antall retter på menyen og bytt heller meny oftere, alt etter sesong og råvaretilgang.

 

Les også: Slik kan du redusere matsvinn og øke fortjenesten

 

effektiv og lønnsom takeawaymeny

Hver bestanddel av rett på menyen bør velges ut med omhu. Med en god plan, har du de beste forutsetningene for å få et positivt utbytte økonomisk

 

 

2. Vær i forkant

Det er stressende å stadig måtte jobbe mot klokka. Hvis du prøver å sette deg et mål om å være ute i god tid med å sette opp menyene og planlegge sesongene, får du bedre kontroll til alt det andre viktige, – og du får kanskje også blidere kolleger og samarbeidsaktører? Selvfølgelig kan det bli hektisk innimellom – sånn er jo bransjen – men med litt forarbeid og en god, langsiktig plan, kan du lettere ende opp med fordeler og goodwill fra gode samarbeidspartnere.

 

Les også: Slik får du full oversikt over dine varebestillinger

 

 

3. Spør grossisten om råd!

Gi grossisten eller leverandøren din muligheter til å bli godt kjent med deg! Tørrvarer som tåler å lagres kan med fordel kjøpes inn uten mye om og men, men bestilling av ferskvarer, som kjøtt og fisk, frukt og grønnsaker, krever alltid litt mer planlegging og samkjøring. Når du har satt opp en plan for restauranten, kan grossisten din hjelpe deg videre med å finne frem til de kostnadsbesparende alternativene som passer til din drift. Grossisten din kjenner bredden i hele vareutvalget sitt og vet hva alle aktører i horeca-bransjen krever av kvalitet. – Alt blir så mye enklere når du samarbeider med noen som vil restauranten din vel!

 

4. Samle innkjøpene

Når det kommer til innkjøp av råvarer og driftstilbehør, anbefaler vi å samle innkjøpene hos færrest mulige leverandører. I en sårbar tid bør du vie mest mulig energi og oppmerksomhet til den verdiskapende delen av virksomheten, nemlig å være i restauranten eller kafeen og servere mat til de gjestene du har. Hver ekstra handlerunde krever både mye tid og ressurser. Finn heller én god grossist eller leverandør som han gi deg gode tilbud på samlede kjøp, og som kjenner deg og dine behov.

 

Les også: Derfor bør du ha en innkjøpsavtale i stedet for å gå på butikken

 

 

5. Velg riktig leverandør – for deg

Det er lurt å være kritisk, og det er opp til dere som bedrift å velge hvem som passer best for dere. De større grossistene tilbyr ofte store sortimenter tilpasset storkjøkken. Da kan du få alt fra de vanlige, kjente merkevarene, til produkter fra mer ukjente produsenter. Hos noen grossister kan du få kjøpt både tørrvarer, frukt og grønt, ferskvarer, drikkevarer og non-food, og få alt levert i samme leveranse.

Det er også lurt å sjekke om grossisten er flink til å se deg som kunde, og til å kunne snu seg fort og finne nye løsninger eller om det skulle oppstå endringer i bestillingene. – Med slike samarbeidspartnere på laget har du full kontroll!

 

En guide til takeaway og mersalg

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen