<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

9 gode tips til mersalg i ditt bakeri

Skrevet av Frode Olsen | 22. nov 2019

Bakerikunder bruker ikke lenger nærbakeriet sitt til daglige brødinnkjøp. Forventningene til bakeriet er mange: Her skal det være rom for kos, fristelser og sunn mat-ekspertise.

 

1. Mat i farta

Spisevanene endrer seg stadig. Folk vil spise det de har lyst på – når de selv får lyst på det –, og de skal helst ha maten fort. Maten skal også være sunn, bærekraftig og kortreist, se fristende ut i disken og det skal smake godt. Kjappe måltider som ferdig tilberedte yoghurter med bakeriets egen granola, egenkomponerte grøter og salater i håndterlige porsjoner er enkelt for bakeriet å servere og praktisk for kunden å ta med seg i farta.

 

2. Signatur og spesialbakst

Har bakeriet allerede nøkkelprodukter dere er viden kjent for? En signatur-bløtkake? Baker dere byens beste wienerbrød eller spesielt saftige kanelsnurrer? Sørg for god markedsføring av signaturproduktene dere har. Dere kan også teste ut noen små justeringer i produkter kundene allerede kjenner godt; kanskje lage dem i nye smaksvarianter eller mindre porsjoner? En god signaturkake vekker nysgjerrigheten til nye kunder, og de kundene som allerede kjenner dere godt, «må» prøve ut klassikeren som har fått en litt ny twist. Skal dere nå ut til yngre kunder, kan dere teste ut produkter med begrenset opplag, for eksempel bakst som er knyttet til sesong eller en lokal begivenhet. Hvis produktet i tillegg er fotogent og sosiale medier-vennlig, er potensialet stort for at det gode ryktet også spres på sosiale medier.

 

191122_Bakerihjelperen_bilde2(Servicegrossistene)

Kommer det mange turister til nærområdet ditt, kan du vurdere muligheten for mobile utsalgssteder eller tilby turistene lunsjservering i de travleste sesongene. Kommer mange yngre kunder innom? - Da kan det være smart å ta en jevnlig gjennomgang av drikkeutvalg og mattrender. Hvilke kundegrupper som kommer til deg, påvirker hvilke grep som er smartest å ta.

 

3. Smått og godt

Sørg for å fylle opp disken på hektiske helgedager med små porsjoner med fargerike godsaker som ikke trenger å koste all verden: makroner, doughnuts, muffins. Kanskje dere kan sette frem noen sunne alternativer også? Barnevennlige frokostmuffins med «ansikt» av tomater og spinat? Eller fruktbegre med en morsom etikett? Når det gjelder kakedisken, ser at vi trendene går bort fra de helt store kaloribombene. Kunder, gamle som unge, vil helst ha de søteste bakevarene i mindre porsjoner; individuelle kakestykker, kake-pops og små kakeporsjoner tilpasset sesongen; små godbiter det er vanskelig å si nei til.

 

4. Spennende drikkevarer

Et godt drikkeutvalg øker også muligheten for mersalg; finn deres egne vri på kakaoen når det nærmer seg jul, lag nissekaffe eller påskelatte, og sett ut en plakat som informerer om spesialdrikken deres på fortauet utenfor. Det finnes også mye godt å velge i av juicer og ferdige leskedrikker på flotte flasker, eller har dere kanskje noen lokale produsenter i nærområdet dere ønsker å løfte frem? Utvalget i drikkevarer blir stadig bredere, så her er det lurt å følge med og spørre grossisten din om råd!

 

5. Flere bein å stå på

Har dere kapasitet til å drive med salg ved siden av selve bakeriutsalget? Cateringtjenester? Møtemat til lokale bedrifter? Utvide bakeriet til et lite pizzabakeri med alkoholservering på kveldstid? Lunsjmat til turister? Om en tenker litt utenfor bakeriveggen, finnes det mange muligheter til å kunne selge litt ekstra av varene dere produserer. Start med å finne ut hvor de potensielle kundene deres befinner seg. Hva med å begynne forsiktig med en mobil isvogn i varme sommeruker? Eller kanskje komme innom med en bugnende bakeridisk på hjul til den lokale bedriftens påskehappening?

 

6. Fristelser å ta med hjem

I tillegg til å gå ut og kose seg på kafé, liker folk også å nyte god mat av god kvalitet hjemme hos seg selv. Samle tre-fire doughnuts i en lekker og hendig cellofanpose, knyttet sammen med bånd i bakeriets signaturfarger eller bedriftens etikett. Plasser dem synlig i disken, slik at gjesten ikke kan unngå å se dem på vei ut døra. Her slår gode klassikere alltid an: boller, kanelknuter, scones og cookies; småbakst som tåler å ligge litt i en handlepose til kaffen er klar hjemme.

 

7. Hverdagsluksus

Gode brød av god kvalitet selger alltid. Sunnhet og helse er viktig for moderne kunder, og nordmenn elsker å kunne plukke med seg et godt grovbrød på vei hjem fra en travel handletur. Utvalget trenger ikke være så stort, men det er smart å ha noen grove og velsmakende brød representert i utvalget.

 

8. Allergivennlige alternativer

Ha reelle valgmuligheter for allergikere – og annonser for det. Da blir bakeriet ditt også mer «ufarlig» for skeptiske gjester med høye krav. Du kan gjerne gjøre det enkelt; ha frosne varer liggende og tine opp ved behov. Det føles kanskje nytt og fremmed for deg og stamgjestene dine, men glutenfri og veganske kaker og cookies er produkter kundene vil forvente å se i bakeridisken i fremtiden.

 

9. Bruk tiden smart!

Ta et skritt tilbake og se på hvordan dere disponerer ressursene bakeriet har. Finn ut av hvordan dere kan benytte dyrebar tid mest mulig effektivt. Skal dere konsentrere dere om den kompliserte mousse-kaka med speilglasur som høster mer begeistring enn faktiske kroner i kassa, eller skal dere heller sette av litt ekstra tid til et ekstra parti med de populære mazarinene som forsvinner ut fra glassdisken på et blunk?

 

En komplett allergiguide for bakeri og kafé

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen