<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Beste praksis for restauranter på nett

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 06. sep 2019

Hvordan ser egentlig kundereisen til din fremtidige gjest ut, og hva må du tilby av online-tjenester for å sikre at de velger deg fremfor konkurrenten?

 

Ta utgangspunkt i kundereisen

 

Vær tilgjengelig

Gjesten leter etter et sted å spise ved å bruke Google, TripAdvisor eller andre liknende tjenester. Pass på å være tilgjengelig på slike sider, og at du har så gode anmeldelser som mulig.

 

Gjør det lett å lese menyen

Kundene har lest og akseptert anmeldelsene for stedet ditt, og vil nå se om du har den maten de ønsker å spise. Sørg derfor for å ha menyen tilgjengelig på hjemmesiden eller i sosiale medier. Menyen bør være oppdatert, og helst skrevet rett på nettsiden, alternativt i form av en pdf. Unngå å legge ut et foto av menyen. Et foto er ikke alltid enkelt å lese på en mobil, og når kunden zoomer inn, kan det fort bli mye piksler.

 

Gjør det lett å bestille

Kunden fant det han/hun ville spise, men ønsker kunden maten levert eller å spise inne på restauranten? Gjør det enkelt å bestille mat eller reservere bord direkte på hjemmesiden. Dette er også en fin måte å innhente kontaktinformasjon på som kan brukes til nyhetsbrev eller liknende. Har kunden reservert bord, er det viktig å sende påminnelse slik at de ikke glemmer sin avtale hos dere. Dersom kunden da har ombestemt seg, kan dere lettere gi bordet til andre gjester på ventelisten.

 

Følg opp gjesten

Følg opp gjestens besøk med en enkel undersøkelse, gjerne gjennom TripAdvisor eller liknende. En liten gulrot her kan gi større sjanse for feedback, for eksempel ved å gi gjesten en voucher til gratis forrett ved neste besøk, mot en tilbakemelding. – Vær kreativ!

 


Dere har sikkert allerede foretatt såkalte kundereiser; tatt en runde i restauranten og sett for dere hvordan kunden opplever velkomsten, bestillinger, servering og betaling hos dere. Dette tankeeksperimentet bruker profesjonelle utviklere når de skal bygge opp eller forbedre en nettside for sine kunder. Hvordan ser dere for dere gjestenes «reise» gjennom nettjenestene restauranten deres tilbyr?


 

Praktiske tips

 

Restauranten deres bør ha en sosiale medier-kanal for å markedsføre dere og bedre kunne kommunisere med kundene. Ta bilder jevnlig og vis at dere er aktive og stolte over det dere driver med. Ikke la potensielle kunder sitte og lure på om restauranten er lagt ned!

Restauranten bør registreres på Google My Business. Når potensielle kunder googler etter restauranter i ditt område, dukker spisestedet ditt opp med infoboks i Google. – Da viser dere at dere finnes!

Nettsiden bør være responsiv, det vil si at siden bør være tilpasset mobilformat. Test alltid grundig hvordan siden oppleves når brukeren skal navigere seg rundt med mobilen. – Og ikke glem de andre momentene i morville-modellen:

Opphavsmann for informasjonsarkitektur, Peter Morville, har laget en modell for hva en nettside bør oppfylle, basert på syv faktorer:

1. Brukervennlighet

Nettsiden din bør være brukervennlig. Det vil si at besøkeren intuitivt skal skjønne hvordan den fungerer, og hvordan man finner frem til det man ønsker å finne ut mer om. Om man er på en mobiltelefon, bør nettsiden virke minst like bra som på et nettbrett eller på en datamaskin.

 

2. Mulig å finne

Det er viktig med god synlighet i Google. Hvis nettsiden din er vanskelig å finne, vil du naturlig nok ikke få særlig mange besøkere.

 

3. Troverdig

Troverdighet blir ikke vurdert kun ut ifra den fysiske restauranten din, men også ut fra nettstedet deres. Sørg for at din nettside ser profesjonell ut og har en ryddig nettside-adresse.

 

4. Tilgjengelig

Finnes det noe mer irriterende enn når du søker etter noe i Google og kommer til en «404 Page Not Found»-side? Sørg for at dette ikke gjelder dere. For at nettsiden skal være god, bør alle dine undersider være aktive og virke som de skal.

 

5. Attraktiv

God mat er flott å se på, og lekre, troverdige matbilder kan alene lokke kundene til å ta et aktivt valg. Mat bør dermed presenteres på en attraktiv måte på nett. Du ville ikke vist frem sølete tallerkener og vissen salat for en potensiell gjest, og dette prinsippet gjelder også for nettsiden din.

 

6. Nyttig

Finner besøkeren det han eller hun er på jakt etter? Har du den informasjonen på nettsiden som besøkeren ønsker? At nettsiden oppleves som nyttig, er utrolig viktig. Om besøkeren ikke finner det han eller hun er på jakt etter, vil de sannsynligvis klikke seg videre.

 

7. Verdifull

Dette punktet oppsummerer egentlig poengene over ganske fint. Om du mangler én eller flere faktorer av de vi listet ovenfor, er risikoen den at besøkeren ikke opplever din nettside som verdifull. Har du derimot oppfylt alle disse punktene, vil resultatet trolig være det motsatte.Restauranten bør ha noen som er ansvarlige for å overvåke forskjellige kanaler på nett for å følge opp anmeldelser og kommentarer som kommer inn på ulike plattformer. Dere trenger ikke sette av en dedikert stilling til jobben men en bør ha ansvaret. En kunde bør helst få et svar på en tilbakemelding eller en forespørsel i løpet av et par timer.

Restauranten bør gjøre det mulig å booke bord online uten at man må ringe restauranten. Gjestene vil gjøre så mye som mulig på egen hånd, og beskjedne nordmenn ønsker helst ikke å bry noen.

Restauranten bør gjøre det enkelt å bestille take-away online om dere tilbyr dette. Sørg for å ha på plass en ryddig digital meny og gode funksjoner for netthandel. - Eller bruk kjente, eksterne hjemleveringstjenester som samarbeidspartnere.

 

Få innsikt i de siste trendene i serveringsbransjen

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen