<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Dagens restaurantgjester forventer spennende menyer

Skrevet av Jon Marius Sletten | 20. aug 2019

En forlokkende meny er inngangsbilletten til en god opplevelse. Gjester bruker bare sekunder på å se gjennom menyen og bestemme seg for at: «Her vil jeg spise».

 

Kvalitet og teknikk

Menyen bør ta utgangspunkt i årstiden og inneholde råvarene som er i sesong. På noen av våre beste restauranter skiftes menyen ut kontinuerlig, basert på når råvarene er på sitt beste. Med sosiale medier og et mangfold av avanserte hobbykokker er de eldre, klassiske matlagingsteknikkene kommet tilbake i motebildet. Sats på kvalitet og bruk gjerne litt flid og finesse i tilberedningen, men hold deg til rene, ærlige smaker og en ryddig og folkelig formulering i menyen. Det er bedre å gjøre en enkel rett skikkelig god enn å servere et halvferdig måltid med et fancy navn til en skuffet kunde. Noen ganger bør det kompliserte være enkelt!

 

Hjemmelagde godbiter

Hjemmelaget mat og husmannskost er populært; enkel og smakfull mat med en god følelse av hjertevarme bak. Nordmenn er dessuten et bereist folkeslag, så husmannskost fra andre verdenshjørner kan vekke gjestenes nysgjerrighet. Maten kan gjerne ha navn fra fjerne himmelstrøk, det gjør den mer autentisk. Sørg bare for at ingredienser og allergener kommer tydelig frem, slik at maten føles trygg.

 

Det viktige språket

Det er fort gjort å ta litt for lett på det, men språket og formuleringen av en meny har mye å si for om den blir oppfattet som troverdig og spennende av gjesten. Nyere menyskriving i dag er minimal. Det kan for eksempel stå: «Entrecotè fra Kvam Gård i Oppdal, asparges, gulrot og beter.», eller: «Skrei fra Lofoten, smørsaus, selleri, söl og brokkolini.» Slik menyskriving gjør at gjesten blir mer nysgjerrig på hvordan garnityret blir tilberedt, og fallhøyden for kokken blir ikke så stor. Da starter gjesten med en middels forventning, og sjansen for at kunden går ut døra 100 % fornøyd, er større. Dagens gjester er blitt mer opptatt av hvor råvarene kommer fra. Om gjestene i tillegg har kjennskap til Kvam Gård, så vet de at dyrene blir godt stelt med og kvaliteten på kjøttet er fantastisk.

 


Har du tenkt over hva gjestene ser etter i en meny?

- «Har menyen mattyper/retter/ingredienser jeg vet jeg (og mine venner) liker?»

- «Er prisene greie? Skal bare ta en kjapp lunsj, og vil helst ikke at det skal bli for dyrt»

- «Jeg tåler ikke mel. Er jeg da velkommen i denne restauranten her?» Tilbyr spisestedet alternative retter, som vegetarretter eller retter uten allergener?


 

Ingredienser med omtanke

Miljøbølgen brer om seg i restaurantkundenes bevissthet, og her må bransjen henge med! Temaer som dyrevelferd, bærekraftig og kortreist mat har vært mye i mediebildet de siste årene. Har dere en klar filosofi i menyen som viser de gode råvarevalgene dere har tatt, viser dere også omsorg for gjesten. Enkle og ærlige retter med lokale innslag, friskt og grønt, økologisk, og kanskje krydre menyen med navn på spiselige planter plukket i skogen?

 

190720_Trender_bilde2(Servicegrossistene.jpg

Den moderne gjesten er åpen for nye impulser; som å ta utgangspunkt i en kjent og kjær ingrediens og tørre å eksperimentere med den.

 

Grønn og ren mat

Hvis du virkelig vil være trendy, kan du satse på alternative proteiner på hele menyen.

I det minste; sørg for å ha med minst et par fullgode vegetariske retter, og vis at restauranten henger med i tiden! – Og nei; en salat blir ikke lenger sett på som et fullgodt vegetarisk måltid for den vegetariske gjesten.

 

Alkoholfri servering

Unge drikker mindre alkohol nå enn før. Vil du nå ut til unge, trendy gjester, bør gode, alkoholfrie alternativer opp blant menyvalgene. Det finnes mye på markedet! Kambucha, lassi, smoothies, hjemmelaget lemonade og mocktails med sprelsk garnityr, er noen av trendene som er i vinden nå. Gjesten som tar et alkoholfritt valg fortjener å skjemmes bort med smak, farge og valgmuligheter. – Og skal du først servere alkohol til en yngre kundegruppe; gå for kvalitet og håndverks-sjarm.

 

«Det lille ekstra» som overrasker

Du har vel hørt om kelp eller pulverisert nori? Obskur sjømat og eksotiske insekter er foreløpig som kuriositeter å regne, men spås å bli en naturlig del av kostholdet vårt i en ganske nær fremtid. Ønsker dere å bli foregangskjøkken på dette, er mulighetene fortsatt åpne! Eller hva med å lete frem noen uvante, eksotiske frukter eller nye typer grønnsaker? Prøv for eksempel kiwano, kumquat, pithaya eller tamarillo, regnbuegulrot, bimi eller lilla blomkål til å lage en egen smakfull og fargerik signatur som bare dere har. Med nye, spennende ingredienser og kombinasjoner på menyen, vil du garantert få oppmerksomhet. Gjestene liker en liten overraskelse og en original vri!

 


“Du er hva du spiser”

Måltidet er kjernen til sosial definisjon. Hva og hvor du spiser og drikker, definerer deg som person.


 

Ny type meny?

Det er verdt å bite seg merke i at også selve spisemønsteret til den moderne gjesten er i endring. Kan gjesten selv hjelpe dere med å prøve ut nye ideer? Sett for eksempel av en event-uke i restauranten til å utforske nye innfall, åpne for kreative sprell fra kokkene på kjøkkenet, og inviter gjestene til å være med på opplevelsen. Hva med å teste små smaksprøve-munnfuller til nysgjerrige gjester eller tilby en liten meny med småretter som gjesten kan ta med seg hjem til kvelds? Eller rulle i gang serveringsstedets egen food-truck?

 

Kjenn din gjest

Mat er kultur og mange gjester forventer at et restaurantbesøk vil gi dem nye inntrykk og inspirasjon. Du som restauratør eller kokk er ekspert på hva god mat kan være, og denne ekspertisen bør også komme frem i menyen. Det ligger et sterkt tillitsforhold i dette, for gjesten stoler på at kjøkkenet også leverer det det lover. Som erfaren matkjenner vet du likevel at det ofte ikke så mye som skal til. Noen gjester liker det de er vant til og er skeptiske til alt som er nytt. Hvis du i menyen har med et par retter du vet kundene kjenner til og liker, kan du i det minste gjøre enkle grep for å løfte en smaksopplevelse opp et lite hakk. En litt ny smakskombinasjon, en ny ingrediens eller en ny vri i tilberedningen, og du har gjesten i din hule hånd.

 

Få innsikt i de siste trendene i serveringsbransjen

 

Kilder: ndla.no, Thrillist, The Guardian, BBC Good Food

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen