<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

De 5 viktigste hygienetiltakene i restauranten din

Skrevet av John Helge Selliseth | 01. sep 2020

Det er vel dette vi egentlig higer etter nå: Gode hygienetiltak som ikke tar alt for mye tid og krefter, som ikke koster for mye – men som gjør jobben og holder restauranten ren.

 

1. Håndvask, håndvask, håndvask

Å sørge for en god håndhygiene er det aller viktigste hygienetiltaket vi kan sette i gang, pandemitid eller ikke. Derfor er det så kritisk at både gjester og ansatte er nøye på å følge helsemyndighetenes råd om håndhygiene. – Og en grundig vask med såpe og vann er fortsatt metoden som har aller best effekt for å forhindre smittespredning av dråpesmittende virus.

I en restaurant er det spesielt viktig at tilgjengeligheten for god håndhygiene er god, både for gjester og ansatte. Strategisk utplasserte håndspritbeholdere og tydelig merking av håndvaskpunkter har vist seg å ha vært effektive tiltak i den utfordrende pandemiperioden vi har vært igjennom.

 


Faktisk er håndvask et av de viktigste tiltakene i helsehistorien: Håndvask redder liv! Den ungarske fødselslegen Ignaz Semmelweis innførte håndvask på barselavdelingen på midten av 1800-tallet og fikk ned barseldødeligheten ned fra 18 til én prosent på en barselavdeling i Wien, – ene og alene på grunn av innføring av rutinemessig håndvask


 

2. Rene kontaktflater

Det har i den siste tiden vært stort fokus på desinfisering og jevnlig vask av flater. Det er omdiskutert hvor lenge virus overlever på tørre flater, men en generell god hygiene på vanlige kontaktpunkter er blitt den nye standard som gjesten legger merke til.

Det ser ut til at rene, og aller helst så få kontaktflater som mulig, kan bli den nye normen for restauranter og andre forretningsforetak. Kanskje er tiden inne for å tenke nytt? Alternativ menyhåndtering? Digitale menyflater? Kontantløse eller konktaktløse betalingsløsninger? Tiltak som dette er ikke nødvendigvis kritiske for hygienen i restauranten, men kontaktløse løsninger ser ut til å bli med oss inn i fremtiden.

 

4. Såpe og vann

Vi som driver med servering bør selvfølgelig sørge for rene bord og hygieniske flater mellom hver gjest, og passe på at gjenstander på bordene er rene og pene. I følge FHI trenger vi likevel ikke løpe paniske rundt med fullt desinfeksjonsutstyr, selv om vi driver med matservering. Det grunnleggende renholdet trenger ikke bli så altfor komplisert, selv ikke i pandemitider. FHI skriver på nettsidene sine: “Benytt vanlige rengjøringsmidler i henhold til gjeldende rutiner”. – Og: “Det anbefales daglig rengjøring av lokaler hvor det er mange som ferdes. Ordinære rengjøringsmidler og -metoder kan benyttes.” Videre skriver de: “Vær ekstra oppmerksom på hygiene rundt kjøkken/spiserom. Håndhygiene bør utføres før bruk av kjøkken/spiserom.”

 

På FHI sine hjemmesider finner du anbefalinger til generell vask av ulike flater og gjenstander. Se for eksempel tabellen nederst i denne saken.

 


God tommelfingerregel: Unngå skippertaks-rengjøring. Vask heller jevnlig og ofte, med såpe og vann.


 

SG_bilde2

Tenk på håndhygienen hele tiden, også med hensyn til de ansattes gjøremål. (Bildet er tatt før korona-epidemien brøt ut).

 

 

3. Sanitære anbefalinger

Vanlig, rutinemessig vask av toalettene er fortsatt det som anbefales fra myndighetene, men gjestene har kanskje blitt noe mer pirkete på omgivelsene enn før. Sørg for å sette et godt inntrykk for at gjesten skal føle seg trygg hos deg. En tydelig og god hygieneinformasjon med plakater på veggene, viser også at du har god kontroll og følger godt med på anbefalingene.

 

Da håndtørkere har vist seg å kunne spre bakterier i rommet, er papirdispenserne på full fart inn på restauranttoalettene igjen. Har du et system som fungerer godt? Sørg også for å ta en hyppig statussjekk på såpebeholdere og papirdispensere gjennom dagen.

 

5. En plan for tøffere tider

Nå har vi vært gjennom en periode med stramme forhåndsregler, men heldigvis løsner tiltakene gradvis opp igjen. Vi bør likevel dra erfaring av tiden vi har vært igjennom. Om tiltakene må strammes til ytterligere, kan det være lurt å ha en beredskapsplan i ermet:

 

Organisering av serveringen:

Servering ved bordene, for å oppnå minst mulig bevegelse av folk i lokalet. Få gjester i restauranten på én gang, og avstand mellom gjestene i restauranten.

 

Fysisk beskyttelse:

Pleksiglass, visir, munnbind, hansker. Unngå hamstring, husk at desinfisert materiell ikke har ubegrenset holdbarhet. Det kan likevel være lurt å ha et lite utvalg i beredskap.

 

Personlige hygienetiltak for ansatte:

Legg en tiltaksplan for personlig hygiene sammen med de ansatte. For eksempel: Pålegg om korte negler og bruk av hårnett, påbud om å fjerne smykker før man vasker hendene og skal være i kontakt med mat.

 

Les også:

Hygiene på storkjøkkenet: Hva har endret seg i 2020?

 

Konklusjon

God, gammeldags såpe og vann er fortsatt det som tar best knekken på bakterier, virus og annet biologisk materiale. Vi som driver med servering bør også sørge for rene bord mellom hver gjest, og legge til rette for en god håndhygiene for gjestene.

 

Hygieneveileder for restauranter

 

Kilder: forskning.no og fhi.no

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen