<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Derfor kan det være verdt å satse på afrikansk mat i det nye året

Skrevet av Jon Marius Sletten | 07. feb 2020

Visste du at afrikansk mat, og spesielt det vest-afrikanske kjøkkenet, er spådd til å bli en av de internasjonalt store trendene i serveringsbransjen i 2020?

Afrikansk mat er kjent for å være variert, smaksrik og er lett å lage, og består ofte av rene, enkle basisingredienser. Et stort mangfold av korn og frø, kjøtt og grønnsaker konsumeres i den enorme verdensdelen. Det er få andre kontinenter som er så differensierte og varierte når det kommer til natur og ressurser, og kultur og mattradisjoner. Her er det mulighet for alle til å finne sine matfavoritter!

 

Eksotiske Vest-Afrika

Det er spesielt det vest-afrikanske kjøkkenet som spås til å bli det nye “it-kjøkkenet”. Dette er mat som samler mange, og om er lett å dele; fra hendige, små streetfood-porsjoner, til store, smaksrike gryter med grønnsaker og eksotiske kryddere. Mange av basisingrediensene kjenner vi allerede godt til, som mais og maismel, couscous, ris, bønner og rotgrønnsaker, og det gjør at mye av denne maten er enkel å tilpasse våre vestlige matvaner. Det vest-afrikanske kjøkkenet introduserer oss også for en verden av eldgamle, afrikanske korntyper, som fonio, teff og hirse, og supermat som moringa og tamarind.

 

Noen spennende ingredienser:

Fonio er egentlig en eldgammel korntype. Den kan minne om couscous eller quinoa, og har en mild, nøtteaktig smak. Fonio er et anvendelig kornprodukt, og brukes i mange typer matretter.

Hirse er en av verdens eldste kornsorter. Den har vært dyrket i omtrent 10.000 år og finnes i et utall forskjellige varianter. Her i Norden bruker vi den gjerne i grøt eller knekkebrød, og som en alternativ kornsort for glutenallergikere. I det afrikanske kjøkkenet brukes hirsen i en langt større utstrekning enn vi er vant til.

Teff er en veldig anvendelig kornsort. Det kan erstatte mel helt eller delvis i glutenfri bakst, brukes som fortykningsmiddel i supper, sauser og gryteretter. Kornene kan også kokes eller spires og brukes i salater eller på brød.

Moringa er en svært næringsrik råvare som lages av bladene fra den grønne planten Moringa Oleifera. Den blir mye brukt i det daglige kjøkkenet, og den blir også ofte benyttet for å bekjempe underernæring i sultrammede områder.

Tamarind: Frukten ser ut som en brun belg med tynt, hardt og loddent skall. Inni sitter frøene omgitt av en mørkebrun, klebrig masse som er det spiselige fruktkjøttet. Denne kan spises naturell, eller brukes i sauser. Tamarind er blant annet en viktig ingrediens i produkter som H.P.-saus og Worchestersaus. Tamarindpasta, som er tørket og presset fruktkjøtt i blokker, brukes også mye i det asiatiske kjøkken.

Egusi er en viktig ingrediens i det Vest-Afrikanske kjøkkenet. Frø fra gresskar- eller melonliknende frukter tørkes og knuses, og danner grunnlaget for proteinrike matretter. Brukes for eksempel som tykningsmiddel i eguisi-suppe.

Palmevin er en alkoholtype laget av saften fra ulike palmetrær. Den brukes spesielt til store feiringer, men er også i bruk i matlagingen i hverdagen.

Guinea pepper, også kjent som paradisfrø, er et pepperliknende krydder som stammer fra Vest-Afrika. Den brukes som krydder, enten hel eller kvernet.

Kjøtt blir konsumert i stadig større grad i disse områdene av Afrika. Geitekjøtt, kylling og biff står ofte på menyen.

 

krydder-1

Med en dose afrikansk inspirasjon kan du ta med gjestene dine på en reise og oppdag en verden med spennende og eksotiske smaker. – Og det geniale er at det er enkelt å bruke norske sesongvarer i bunnen!

 

Velsmakende fordeler med å teste ut afrikansk servering:

  • Nordmenn er på evig leting etter nye impulser og nye trender, og afrikanske mattradisjoner kan by på spennende smaker og ingredienser ikke alle nordmenn har opplevd før. Kanskje du kan bli en av de første i nærområdet ditt til å starte en ny matfavoritt?
  • Retter med langtidskokt mat, der “alt” går i gryta, kan både minske svinn, og være økonomisk for kjøkkenet ditt. Bruk av ulike stykningsdeler og avkutt av grønnsaker, gir smart, næringsrike og smakfulle gryter.
  • Sosiale spisevaner: Mat som er lett å dele med mange!
  • Det afrikanske kjøkkenet er i stor grad vegetarbasert. Dette er mat som er lett å lage rimelig og sunn.
  • Eldgamle supermat-ingredienser følger både sunnhetstrenden, og den moderne gjestens ønsker om å følge et bærekraftig og ikke-prosessert kosthold.

 

Spennende retter

Selv om de 16 landene som utgjør Vest-Afrika, lager mat basert på mange av de samme ingrediensene, har hvert land sine spesialiteter, ofte påvirket av mattradisjoner fra Midtøsten og Europa. Her er eksempler på populære retter som kan være spennende å teste ut:

Jollof-ris eller jollof-gryte: en risbasert gryterett.

Suya = krydret kjøttspyd, ofte med lam, kylling eller kebabkjøtt.

Fufu er en tradisjonell matrett som er veldig typisk for Vest-Afrika. Detter er en slags klissete deig som kan lages av yams, cassava, banan, tar, maismel og liknende. Serveres til supper eller gryter; - en bit av deigen brytes av, rulles til en ball og dyppes i sausen.

 

Eksotiske ingredienser for storkjøkken

Det finnes en hel verden av mat fra hele verden tilpasset storkjøkken, også ingredienser og kryddere du ikke visste fantes! Hør med din lokale grossist og få hjelp til å komme i gang.

 

Mattrender for 2020

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen