<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Derfor vil vi se mer alkoholfritt øl i tiden fremover

Skrevet av Erik Wallentin | 13. mar 2020

De siste par årene har salget av alkoholfritt øl skutt i været, og fortsetter vi å følge etter resten av Europa, har vi ennå ikke sett toppen. Du kommer til å se alkoholfritt i et tappetårn her i landet allerede i 2020, og Carlsberg er blant de aller første.

 

Positiv spiral

Flere ting har skjedd samtidig: Alkoholforbruket synker i hele Europa. Særlig de unge setter helsa først, og velger oftere lavere, eller ingen alkohol. Samtidig med, og kanskje også på grunn av etterspørselen, har både utvalget og kvaliteten fått et betydelig løft. Nå er det heller ikke det minste flaut å sitte i baren med en alkoholfri øl, og på kjøpet får man friheten til å kjøre hjem igjen og bedre nattesøvn etterpå.

 

Mindre bivirkninger

Det er flere måter å lage alkoholfritt øl på, alle med noen uønskede bivirkninger som bryggerne stadig blir flinkere til å minimere. Man kan blant annet fjerne det meste av alkoholen med fordamping, og aller helst ved lavt trykk, og dermed ditto temperatur. Samtidig fjerner man da en del smak og en del av strukturen i ølet.

 

Prosent uten promille

Den metoden som ser ut til å være mest brukt kalles «cold crash». Man starter en langsom gjæring med gjærstammer som tåler lav temperatur og kjøler raskt ned så gjæringen stopper før alkoholen bikker 0,7 %. Det er nemlig grensen for alkoholfritt øl. Ja, det er litt, men du må styrte så mange så fort for å få promille, at det i praksis er umulig. Og uten gjæringen får man ikke laget de viktige frukt-esterene. Da blir det vørterøl. Grensen på 0,7% er satt fordi du også finner et naturlig alkoholinnhold i for eksempel syrnede melkeprodukter. Bryggeriene er ikke pliktige til å oppgi dette på emballasjen, men mange gjør det.

 

alkohfritt

Alkoholfritt øl er enkelt å forholde seg til, både for deg som tilbyder og for gjesten. Bildet viser smaksprøve som deles ut på messe. Bryggeriene utforsker stadig nye bryggemetoder for alkoholfrie ølstiler. – Og det finnes mange velsmakende nyheter!

 

Noen store

Aass Bryggeri i Drammen er en av de større leverandørene av alkoholfritt øl i det norske markedet. I motsetning til alkoholholdige ølprodukter som har en gjærings- og lagringstid på 3-6 uker, tapper Aass alkoholfritt øl kun en uke etter brygging. Gjæren står på tanken 24-36 timer, for å lage ølsmaken uten at alkoholen rekker å utvikles for mye. Deretter senkes temperaturen i tanken kraftig, og gjæren slutter å formere seg og produsere alkohol. På grunn av den korte tiden på gjæringstank og lagertank, benytter de fire ganger så mye humle i alkoholfritt øl, for å unngå at ølet får for sterk vørtersmak. Noen varianter tørrhumles i tillegg. Det betyr at man tilsetter humle også etter selve bryggingen og får med mye aroma uten å øke bitterheten like mye. Dette er typisk for IPA og bitrere alkoholfrie varianter.

 

Mange små

Nå er det ikke lenger bare de store bryggeriene som leverer alkoholfrie øl. Vi ser en stadig voksende underskog av småbryggerier som leverer både juleøl og en rekke andre stiler innenfor definisjonen alkoholfri, med kvalitet som imponerer. Et av de mange små og nye som også har knekt koden, er nomadebryggeriet Klokk & Co i Oslo. I 2016 var samboerparet Kristine Lund og Leif Arne Klokk, sammen med en venn, klare til å smake de første prøvebryggene. Så ble Kristine gravid og kunne dermed ikke ha den samme gleden av prøvesmakingen som de to andre, og hun forlangte alkoholfritt. Da tok Leif mål av seg til å lage Norges beste alkoholfrie øl til sin kjære. Og en rekke øltester har gitt ham rett.

 

Lurer de fleste

Selv om Leif ikke vil røpe detaljer i oppskriftene sine, kan han bekrefte at det ligger mye i temperaturkontrollen underveis, og i rett uttrekk av de rette humlesortene. Alkoholen er både en smaksforsterker og en viktig del av fyldigheten, og utfordringen ligger i å erstatte dette gjennom råvarebruk og prosess, uten tilsetningsstoffer. Resultatet ble FRIPA, ordspill på Alkoholfri IPA, naturligvis. Og det er en både frisk og samtidig passe myk og fruktig IPA som passer til det meste og kan lure de fleste. Etter hvert har det blitt fire ulike alkoholfrie øl fra Klokk & Co.

 

Nye varianter

Årets alkoholfrie øl-nyhet fra Aass er en lys lager tilsatt naturlig ananas-smak til sommeren 2020. Det gir en friskere og mer tropisk variant av en smak som er godt kjent for de fleste. Ølet vil passe som en tørstedrikk og til salater og desserter. Det er typisk for den utviklingen vi også vil se fra de andre bryggeriene, både norske og importerte. Det er verd å skåle for.

 

Mattrender for 2020

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen