<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Det undervurderte konkurransefortrinnet: signaturbakst

Skrevet av Jon Marius Sletten | 26. nov 2019

De er alle i folkets hjerter: «Jubileumskaka» fra konditor Lie Nielsen i Bergen, «Erlandsen Spesial» fra Erlandsens Conditori i Halden, «Kosmos-kaka» til Baker Halvorsen i Sandefjord og for ikke å snakke om den folkekjære Kvæfjordkaka. – Men kan signaturbakst gi konkurransefordeler?

 

Kjært barn – sterk tilhørighet

Skal du til Salten, er møsbrømlefsa en selvfølgelighet, i Kristiansand smaker det godt med en «tolvøres», – og hvilken by eller idrettslag med respekt for seg selv har vel ikke sitt eget brød? Det er mye som skjer når maten knyttes til følelser. Det er kanskje mange i lokalmiljøet som produserer det samme, men når dere kan skilte med at det er deres bakeri som baker den beste og mest autentiske varianten, er dere som blir husket, og det er til dere kundene kommer!

 

Lang signatur-tradisjon

At bakst kan ha sterke, lokale særpreg, er ingen nyhet. På kontinentet har bakere i generasjoner hatt sine signaturer på brød og bakst som salgsfortrinn. I Norge ulmer i diskusjonsforaene når julebaksten er i gang. Her har vi småkaker i alle mulige lokale varianter, og hver familie har sin egne sterke meninger om hvilke sorter som skal innlemmes i «de 7 sortene» til jul. Selv i bakekonkurranser på TV blir deltakerne oppfordret til å vise frem sine personlige kombinasjoner og særegenheter. Det ligger kanskje i tiden å finne sin egen stil – også i den profesjonelle bakeribransjen?

 

pans

Kan dere bruke bakeformer som ikke andre bruker? Eller bruke utstyret dere allerede har på nye måter?

 

Gjør det lett å imponere!

Retter som du er skikkelig god på, er også retter som blir enklere å effektivisere i en større produksjon. Trikset er å bli ekspert på én ting som imponerer litt, uten at du egentlig har lagt mye innsats i det. En liten touch av tradisjon fra nærområdet, en spesiell garnityr eller en lekker presentasjon, og du kan virkelig skape en fin, egen greie som er litt annerledes enn det kunden får hos andre.

 

Signatur og håndverk

Det er ingen ulempe at et håndverk som brødbakst har noen ekstra detaljer som understreker den håndlagde opprinnelsen. På små lokalbakerier kan brødene se litt forskjellige ut hver dag, alt etter hvilken baker som har vært på jobb om morgenen, og hvordan den enkelte signerer bakverket før det går i ovnen. For kunden blir dette et kvalitetsmerke på godt håndverk. Har du forresten fått med deg trenden med dekorerte surdeigsbrød med mel og sjablonger? – Her er du mange muligheter for å briljere! Les mer om dette i en sak fra NRK her. 

 

En egen touch

Hvordan bakverket ser ut i disken, kan faktisk være ganske avgjørende for salget. - Og det finnes noen universelle triggere som gjør de fleste øyne sultne. Pensling og lasering, karamelliserte flater, glasurer, krem og sjokoladedetaljer ser alltid lekkert ut. Kan dere finne noen få detaljer som kan bli bakeriets egen, lett gjenkjennelige identitet? Kaker som blir lagt merke til; detaljer i smak og utseende, og som gjør at dere skiller dere ut i mengden. Sunnere retter, som grøt og granola, holder seg fortsatt i popularitet, og her er det mange muligheter for å skape sin egen vri. Kanskje kafeen kan ha helse og sunnhet som spesialitet?

 


Hva hadde vel ikke Bergen vært uten skillingsbollen og den staselige Hvite Dame? Eller Østfold uten pølse i vaffel? I Trondheim er den trønderske thekaken bestselgeren, og i 2020 er det nøyaktig 100 år siden Johan Falkberget skrev om wienerbrødene på Størens Bageri. Wienerbrødene går fortsatt unna på det lille tettstedet, og viser at tradisjon og matidentitet står sterkt i landet vårt.


 

Signaturdrikke

Å tilby kundene noe godt å drikke, trenger ikke koste dere mye ekstra. Kanskje dere kan smake dere frem til en drikk som er deres spesialitet; finne deres egen vri på kakaoen når det nærmer seg jul, lage nissekaffe, eller tilby kundene bakeriets egen, friske iskaffe i sommersesongen. Det finnes også mye godt å velge i; juicer og ferdige leskedrikker på fine flasker. Kanskje dere kan lete dere frem til en variant som matcher deres kaféstil, og som kundene ikke finner så mange andre steder i nærheten?

 

Logo-synlighet

Det er mange aktører på markedet som ønsker å friste kundene sine med herlig bakverk, og da kan et lite bakeri lett drukne i mengden. En smart logobruk og god synlighet kan være avgjørende for å holde på markedsposisjonen til utsalgsstedet ditt. Her finnes det mange muligheter; bakeriets logo på små sjokoladeskilt eller papplapper, sjablong til cappuchinodrysset eller kakaopulveret, og innpakking og poser med bakeriets logo. Med logoen på brystet, har bakerivarene dine identiteten og opprinnelsen sin med seg når de legger ut på vandringen videre ut i den store verden.

 


Å utvikle sin egen signatur tar tid og krever litt prøving og feiling.

 

Noen tips, fra storybistro.com:

 • Gjenoppdag det dere brenner for.
 • Finn ut hva deres ideelle kunde ønsker seg og trenger.
 • Se etter fellestrekk i kvaliteter dere ønsker å ha med.
 • Finn frem gullkorn fra tidligere produksjoner.
 • Ikke vær redd for å prøve ut rare kombinasjoner!
 • Sett opp en liste med alle bestanddeler dere må huske på.
 • Sett lett sammen en idé; noter dere om det er noe som mangler.
 • Lag en prototype og test den ut. Få tilbakemeldinger.
 • Gi retten et navn.
 • Start markedsføringen: Lag og del ut gratisprøver.
 • Tenk hvordan dere eventuelt kan oppskalere eller nedskalere retten, og hvordan den bør prises.
 • Fortell historien til verden og la produktet leve! Sørg for å videreformidle de gode tilbakemeldingene til nye kunder.

 

En komplett allergiguide for bakeri og kafé

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen