<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Dette bør du vite om buttermilk

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 10. mar 2020

Har du sett ingrediensen «buttermilk» som ingrediens i utenlandske oppskrifter og lurer på hva det er? Dette er ikke et produkt som kan kjøpes Norge, men vi gir deg alternativene!

Buttermilk = kjernemelk

På norsk kaller vi den kjernemelk eller saup. Kjernemelk er væsken som blir igjen når vi kjerner smør. Så lenge vi har drevet med melkeproduksjon i Norge, har det vært en selvfølge å bruke opp alle verdifulle ressurser, også restproduktene fra smørkjerninga. Kjernemelk eller saup, som det også kalles, ble ofte blandet ut med vann og brukt som tørstedrikke. Den ble også brukt i supper, grøt og i bakst, eller man kunne lage ost av den. Kjernemelken som blir igjen etter moderne produksjon, blir i dag enten tørket til bruk som ingrediens i matindustrien, eller det blir brukt som dyrefôr.

 

Den amerikanske versjonen

Det internasjonalt kjente buttermilk-produktet stammer fra sentralasiatiske og arabiske land, der klimaet kan være varmt, og den ferske melken syrner fort. Den amerikansk utgaven av melkeproduktet er også relativt syrlig, noe tilsvarende syrligheten i vår rømme eller surmelk. Syren i melken sies å gjøre deiger saftige og friske, i smaken og gjøre kjøtt mørere. I retter som fried chicken, biscuits, pannekaker, cornbread, ostepai, coleslaw, soda bread og i ulike kaker, kan buttermilk som ingrediens spille en stor rolle.

 

pancakes

I sosiale medier fremstår bruk av buttermilk eller kjernemelk i matlaging som en ny og spennende ingrediens, men den stammer egentlig fra gamle tradisjoner som nesten er glemt. Finnes det matskatter her som det kan være verdt å børste støv av?

 


Lage buttermilk selv?

En quickfix: 1 teskje syre; sitron eller eddik, tilsettes et par desiliter med melk. Rør rundt og la det stå i 5-10 minutter, til det klumper seg. Du kan bruke søt melk i alle varianter, men skal du bruke melken i bakst, kan det være en fordel med helmelk som utgangspunkt.

«Ekte» vare: Du kan selvfølgelig også lage kjernemelken på «ekte» vis, ved å piske fløte til smør og eventuelt syrne den etterpå. Pisker du seterrømme, får du en kjernemelk med den lett syrnede smaken som vi ofte finner i den amerikanske versjonen.


 

Dette kan du erstatte buttermilk med

Trenger du kjernemelk i en oppskrift, men ikke ønsker å lage den selv, må du bruke alternativer. I enkelte land kan buttermilk likne på en mellomting mellom våre skummetmelkprodukter og kulturmelkprodukter i konsistens. Du kan derfor fint bruke enten vanlig skummet melk eller skummet kulturmelk som erstatning. Noen bruker også yoghurt naturell eller rømme iblandet litt vann som alternativ til buttermilk, alt etter som hvor syrnet man ønsker smaken.

 

Veganske alternativer

I amerikanske oppskrifter kan det også komme opp forslag til melkefri alternativer, tilsatt litt sitron eller eddik, for å gjøre smaken litt mer syrlig. Mandelmelk, kokosmelk, soyamelk, cashew-melk eller vegansk rømme utvannet med litt vann, er produkter som kan fungere fint som alternativer til buttermilk. Prøv deg gjerne frem og finn din favoritt!

 


Visste du at rutinerte «smørkjinnere» kunne høre når smøret var klart? Den tynne kjernemelka laget en annen lyd enn den tykke rømmen. Det var viktig å stoppe i tide, for om man arbeidet smøret for mye ble det for bløtt (Hentet fra norsktradisjonsmat).


Mattrender for 2020

Kilder: melk.nonorsktradisjonsmat.no, healthline.no

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen