<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Dette bør du vite om grovhetsskalaen

Skrevet av Cathrine Øverås Frisvold | 06. des 2019

Det kan være vanskelig å se på et brød hvor grovt det er, for utseendet til det ferdig stekte brødet kan lyve. Grovhetsskalaen er en god hjelp til å oppklare tvil.

 

Skalaens opprinnelse

Brødskalaen eller grovhetsskalaen er en frivillig merkeordning for mel- og bakeribransjen. Brødskalasymbolet ble utarbeidet i 2006 av NHO Mat og Drikke i samarbeid med Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Forbrukerrådet, Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet. Siden 2018 har bransjen også pålagt produsenter og selgere å også angi grovheten i prosent. Ordningen eies av Baker- og Konditorbransjens Landsforening, BKLF.

 

Et tegn for sunnhet

Grovt korn har mange positive helseeffekter, og kunden ønsker å vite hva de egentlig handler. I kombinasjon med nøkkelhullsmerking, er brødskalaen derfor blitt en viktig informasjonskilde som mange forbrukere er avhengige av å følge. Den er også god å lene seg på for deg som er innkjøper, spesielt hvis du ser etter brødprodukter til ulike brukergrupper, eller har kunder som kommer med spesifikke forespørsler.

 

191206_Bakerihjelperen_bilde2(Servicegrossistene).jpg (1)

Et brød overdrysset med store frø kan kanskje se grovt ut, men det er faktisk ikke alle frø og korn som regnes med i grovhetsskalaen.

 

Hva er «grovt» brød?

For å kunne kalle et brød «grovt», må minst halvparten av melet bestå av kli, helkorn og sammalt mel. Brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød. Fibrene i grovbrød er gunstig for hjertet, mage og tarm, og gir en god metthetsfølelse. I det grove melet vi finner vi også et mangfold av vitaminer og mineraler.

 

Tips: I tillegg til brødskalaen kan det hjelpe å se etter nøkkelhullet når du ser etter grove brødtyper.

 


Dette regnes med i grovhetsskalaen:

- Grovheten i melet

- Andelen av kli, helkorn og sammalt mel

 

Frøprodukter som ikke går under kategorien «mel» og ikke regnes med i grovhetsskalaen:

- Solsikkekjerner

- Gresskarkjerner

- Linfrø

- Sesamfrø

- Valmuefrø

- Chiafrø eller tilsvarende


 

Motivasjon for grovere bakst

Noen mener at grovhetsskalaen er noe lureri, når for eksempel kakediagrammet viser to kakestykker, når grovhetsprosenten egentlig er på bare 27 %. Da kan det være lurt å tenke motsatt også; for sannheten er at grovhetsskalaen også pusher bakeren til å strekke seg etter en høyest mulig grovhetsprosent for å gjøre kundene fornøyde.

 

Grader av grovhet

Hva innebærer de ulike nivåene i bakst?

  • Fint brød: 0-25,9 % sammalt mel eller hele korn
  • Halvgrovt brød: 26-50,9 % sammalt mel eller hele korn
  • Grovt brød: 51-75,9 % sammalt mel eller hele korn
  • Ekstra grovt brød: 76-100 % sammalt mel eller hele korn

I tilknytning til merket finner du i tillegg grovheten angitt i prosent.

 

Viktig informasjon i bakeriet

Kunder blir mer og mer opptatte av å spise sunt, og du som er produsent eller selger kan  med enkle grep hjelpe kunden til å ta de smarte valgene. Med godt synlig skilting ved baksten, får kunden med seg den viktige informasjonen uten å måtte spørre en ekstra gang. Ta noen tester og sjekk om skiltingen er tydelig og godt leselig fra der kunden står ved disken.

 

Selvbakt bakst

Baker du brød selv, men er usikker på hvis grovt det egentlig er? Sett opp en beregning på grovhets-kalkulatoren på brodogkorn.no, så blir både du og kunden din litt klokere!

 

En komplett allergiguide for bakeri og kafé

Kilder: brodogkorn.no, bakerkonditor.no, helsedirektoratet.no

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen