<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Hvilke vegetabilske oljer er de mest bærekraftige?

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 25. feb 2020

Det finnes flere titalls vegetabilske oljer tilgjengelig på markedet. Mange oljer deler de samme kvalitetene og bruksområdene, mens andre har helt unike egenskaper. De fleste oljene vi finner på norske storkjøkken er oljer fra bærekraftig produksjon. Det er i industrien bruken av de mer omdiskuterte oljene, slik som palmeolje, oftest finner sted.

Her er en innføring i de vanligste vegetabilske oljene, og kort om problematikken rundt palmeoljen.

 

Oljene på storkjøkkenet

De ulike vegetabilske oljene har varierende egenskaper i form av smak og bruksområde. Det finnes en rekke smaks-settende oljer som er mer som krydder å regne, men her beskriver vi de klassiske oljene som oftest finnes på norske kjøkken.

 

Olivenolje

Olivenolje regnes som den fineste oljen når det kommer til å smaksette mat. En "extra virgin" olivenolje er en kaldpresset olje fra olivenfrukten, der mest mulig av olivenens smak er ivaretatt. Olivenoljens rike smak gjør at den ikke egner seg i baking og annen matlaging som krever en nøytral olje. De fleste olivenoljer tåler ikke sterk varme, så å steke i olivenolje må eventuelt gjøres varsomt. Olivenoljeproduksjon finner man i områdene rundt Middelhavet.

Bruksområder: salatdressing, matlaging, varsom steking

 

Rapsolje

Rapsoljen utvinnes av frøene til rapsplanten. Hvert frø inneholder 50% olje. Canada regnes som den største produsenten av rapsolje, og den engelske betegnelsen for oljen er canola etter "Canada" og "Oil". Det dyrkes også rapsolje i Norge, og siden et knippe norske bønder gikk sammen om den kaldpressede rapsoljen Odelia i 1997, har oljen blitt en suksess.

Rapsoljen er smaksfattig og uten lukt gir et stort bruksområde.

Bruksområde: salatdressing, steking, frityr

 

Solsikkeolje

Solsikkeolje er oljen fra pressede frø fra solsikkeblomsten. Oljen er mild med en litt søtaktig smak. Det meste av verdens solsikkeolje produseres i Ukraina og Russland.

Solsikkeoljen tåler høye temperaturer meget bra.

Bruksområde: salatdressing, steking, baking og fritering

 

Soyaolje

Å utvinne olje fra soyabønner gjorde man i Kina for 4000 år siden, og er den dag i dag en av de mest brukte vegetabilske oljene. Dette er også en nøytral olje med flere bruksområder.

De største produsentene av soyaolje er Kina, USA og Argentina.

Bruksområder: salatdressing, steking, baking, frityr

 

palmolje

Rådene fra aktører som Regnskogsfondet, er å prøve å begrense etterspørselen, slik at all palmeolje kan stamme fra sertifisert produksjon.

 

Den problematiske palmeoljen

Det har de siste tiårene vært en kraftig økning i etterspørselen etter palmeolje, og i produserende land som Indonesia og Malaysia har man vært vitne til massiv rovdrift av naturresursene. De siste årene har det derimot vært et stort internasjonalt fokus på problematikken rundt palmeolje, og de største aktørene på verdensmarkedet kjøper nå inn olje fra sertifisert produksjon. Det er få oljetyper der man får høyere utnyttelsesgrad pr kvadratkilometer enn palmeoljen, men om etterspørselen bare fortsetter å stige, går kabalen likevel ikke opp på en bærekraftig måte. Rådene fra aktører som Regnskogsfondet, er å prøve å begrense etterspørselen, slik at all palmeolje kan stamme fra sertifisert produksjon. Det vil alltid finnes aktører som både produserer og kjøper med kun lav pris for øyet, så en nedgang i etterspørselen er av stor betydning.

 

Lik på smak - forskjellig oppbygging

I tillegg til smak, lukt og bruksområder, skiller også fettsammensetningen seg endel fra olje til olje. Oljer som nesten både kan føles like og smake likt, kan ha en helt ulike oppbygninger.

 

FETTOVERSIKT

Oljetype  

Mettet fett % Enumettet fett %  Flerumettet fett %
Olivenolje 15 75 10
Rapsolje 7 60 33
Solsikkeolje 12 23 65
Soyaolje 16 23 61

 

Men hva trenger du?

I en verden av ulike vegetabilske oljer, og igjen flere varianter av disse, er mange kokker likevel enige; du trenger kun to. Ha en "extra virgin" olivenolje som smaksolje, og bruk en god og gjerne norsk rapsolje til steking, baking og fritering. Krever ditt kjøkken flere smaksoljer, som for eksempel sesamolje, må du selvfølgelig ha en flaske på lur, men med oliven- og rapsolje er du godt dekket.

Oliven og rapsolje scorer også begge høy på enumettet fett, som er det sunneste fettet, og det vi bør spise mest av. Med oliven og rapsolje på kjøkkenet løser du de fleste kulinariske oppgaver, samtidig som du serverer gjestene dine sunne alternativer.

 

Mattrender for 2020

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen