<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Slik kan du redusere matsvinn og øke fortjenesten

Skrevet av John Helge Selliseth | 31. jul 2018

Har du tenkt på hva matsvinn gjør med bunnlinja? Så mye som en tredjedel av maten serveringsbransjen produserer blir aldri spist. Her får du noen tips som kan hjelpe deg redusere matsvinnet i restauranten.

 

1. Lag en plan

Visste du at kun 1/3 av matsvinnet på norske hoteller oppstår på gjestens tallerken? Det vil med andre ord si at hele 2/3 av all maten som kastes er fullt brukbare råvarer som finner veien til søppelkassa på bakgrunn av feil innkjøpskvanta eller annen dårlig planlegging. Med en god og fornuftig planlegging av innkjøp og lagerhold, sparer serveringsstedet ditt både matressurser og økonomi.

 

2. Ikke stå alene!

Det er fint å være ildsjel, men du redder ikke verden alene! Med laginnsats er det enklere å få til et felles løft, og jo flere dere er i kjøkkenteamet, jo større er sannsynligheten for at det virkelig monner. Fordel gjerne litt på ansvarsområdene dere i mellom, men snakk jevnlig sammen og sett dere klare mål.

 

3. Omsorg for maten

Lær dere gode knep på ressursbesparelser; det går også helt fint å bruke stilken på brokkoli og blomkål, og det grønne gresset på rotgrønnsaker er nydelig i supper og gryter. Bruk grønnsaksrester til å koke fond på, eller stek potetene med skallet på. En litt slapp salat blir frisk og crispy igjen etter å ha ligget litt i isvann. – Mye god mat fortjener en sjanse til!

 

Les også: Holdbarhet på potet - alt du trenger å vite

 

Kjøtt

Det ligger mye sparing i kjærlighet for råvarene og fornuftig bruk av kniven.

 

4. Ta kontroll på porsjonene

Tiltak vi vet kan fungere bra, er for eksempel reduserte tallerkenstørrelser, på buffeten og riktigere presentasjon og porsjonering av maten.

 

5. Spør gjesten

Hvor mye brød som kastes i løpet av en dag er skremmende. Spør gjesten din om de ønsker brød ved siden av. Får du et ’nei takk’ til svar, slipper du å kaste brød unødvendig, og gjesten er like fornøyd.

 

6. Få grundigere hjelp

Ønsker man hjelp til grundigere matavfallsanalyser tilbyr selskaper som Mepex (konsulentselskap som er ekspert på avfall og gjenvinning) bistand i å gjennomføre nullpunktsanalyser og oppfølging for å finne de egentlige årsakene til at matsvinnet oppstår, og som vil kunne bidra til å optimalisere innkjøp og menyer.

 

Serveringssted

Få bukt på matsvinnet uten å miste restaurantens særpreg.

 

Dette er noen av grepene ditt serveringssted kan ta for å redusere matsvinnet, men skal du virkelig få bukt på matsvinnet, må svinnet veies og måles. I bransjen brukes måleenheten gram matsvinn per gjest. Forankret i FNs bærekraftmål 12.3 om å halvere matsvinnet innen 2030, har norsk serveringsbransje sammen opprettet initiativet KuttMatsvinn2020, et enkelt initiativ med stor effekt både på miljø og kostnader.

Du kan lese mer om KuttMatsvinn2020 og hvordan du kan redusere ditt matsvinn i vår gratis e-bok 'Hvordan unngå matsvinn'.

 

Gratis e-bok: Hvordan unngå matsvinn

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen