Skrevet av Nenad Despotovic | 16. okt 2020
Sommeren er ugjenkallelig over, og lagrene våre med grønnsaker i verdensklasse, er fylt til randen. Det er tid for å gå i hi og nyte av høstens goder.
Temperaturene blir stadig lavere, og siste rest av de mest hardføre fruktene og grønnsakene fraktes rett inn på fryserier og kjølelagre. Her blir alt nøye overvåket, med kjølesoner og luftfuktighet nøyaktig tilpasset de ulike produktene. Nå bugner norske grønnsakslagre av mye godt: Epler, pærer, bønner, gresskar, grønnkål, gulrot, kinakål, kålrot, løk, jordskokk, mais, pastinakk, rødkål, selleri, persille, persillerot, potet, purre, rosenkål, rødbeter, rødkål, sellerirot, squash, stangselleri og sukkererter. Halloween, høsttakkefest, fårikålsesong og lutefiskfest; anledningene står i kø for å få et påskudd til å ta for seg av godsakene.
Den norske forbrukeren har skjønt det: Tradisjonell og kortreist mat smaker best! Gjennom Covid-19-krisen vi nå er inne i, har forbrukerne hatt tid til å lage mat hjemme, og norskdyrkede, tradisjonelle grønnsaker blir revet bort fra butikkhyllene. Kanskje det denne høsten virkelig vil være verdt å satse på norskproduserte råvarer i restauranten, også? Knasende sprø og kjernesunne rotgrønnsaker, lune og fyldige gryteretter eller florlette pureer. Her er det rom for å skape store opplevelser for sultne gjester.
På denne tiden av året får du enkelt tak i de tradisjonelle grønnsakene vi alle kjenner, men det kommer også stadig mye nytt og spennende fra norske åkre. Er fargesprakende blomkål eller knasende sprø, lilla knutekål noe som egner seg for dine tallerkener?
Trenger du å knipe inn litt på budsjettet? Ta frem gode, gamle husmannskost-råd! Kjøper du for eksempel inn rimelige råvarer i større kvanta nå når de er i sesong, kan du trylle frem hjemmelagde sauser og baser og fryse dem ned til senere. Du kan sylte, safte, salte, røyke, fermentere og konservere maten etter hva som passer ditt kjøkken og dine menyer. Da har du smarte, smakfulle rasjoner i bakhånd til langt utpå vinteren. – Det er uansett ikke dumt å benytte denne tiden på året til å legge en god slagplan for den skrinne, nordiske vinteren vi har foran oss.
Nå må du ty til import hvis du ønsker å bevare en siste smak av høysommer. Lengter du etter en skikkelig smak av høst? Skal du servere sopp, tyttebær, multer eller skogsblåbær, har vi nå god tilgang på dette fra Sverige og Polen. Disse landene har gode systemer for å skaffe store kvanta med kjente og kjære produkter av høy kvalitet. Tilgangen er der, – bare fantasien setter grenser!
Nå når restaurantlivet og kantine-serveringen sakte, men sikkert vekkes til liv igjen, lengter nok gjestene etter andre smaker enn det de selv har klart å koke sammen på kjøkkenet hjemme. Det finnes også mange fine importvarer som høstes inn i store volumer på denne tiden av året; gresskar, søtpoteter, aubergine, squash, bønner og tamarillo. Krydre den tradisjonelle høstgryta med noen eksotiske ingredienser denne høsten, eller komponer en saus med en litt ny vri.
Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen