<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Hva er biodynamisk vin?

Skrevet av Erik Wallentin | 04. mar 2020

Det finnes veldig ulike forestillinger om hva biodynamisk landbruk og -vin innebærer, fra religion, gamle tradisjoner og til seriøs naturvitenskap. Begrepet er av nyere dato, men røttene like gamle som landbruket selv. Visste du at det som styrer innhøsting har noe til felles med det som styrer tidspunktet for påske?

Bilde øverst i saken: Vinplantene hos Zind Humbrecht i Alsace i Frankrike klippes ikke i toppen.

 

Økende

I skrivende stund er det 498 biodynamiske produkter tilgjengelig gjennom Vinmonopolet, med kun to unntak, er alt dette vin, med eller uten bobler. Selv om antallet er mer enn doblet de siste to årene, utgjør det fortsatt kun 2,4 prosent av vareutvalget. Men engasjement rundt klima og miljø er en stadig økende trend internasjonalt, med dertil økt oppmerksomhet rundt økologisk, biodynamisk og naturvin. Dette preger også Vinmonopolets lanseringsplan for 2020.

 

Mineraler

Biodynamisk er økologisk med noe attåt. Faktisk ganske mye attåt. «Det biologisk-dynamiske jordbruket er et kretsløpsjordbruk basert på lokale og fornybare ressurser», for å sitere Biologisk-dynamisk Forening. Men når vinprodusenten Olivier Humbrecht hos Domaine Zind Humbrecht i Alsace beskriver hva det gjør med kvaliteten i vin, fokuserer han på mineralene. En rik kompott av ulike mineraler utgjør en vesentlig del av smaksopplevelsen, intensiteten og ettersmaken. Det er med andre ord en vesentlig kvalitetsfaktor.

 


Vet du forskjellen på økologisk vin, biodynamisk vin og naturvin? På Vinmonopolets nettside finner du deres korte og enkle forklaring.


 

Liv i jorda

En forutsetning er naturligvis at jordsmonnet druestokkene står i inneholder mineralrike bergarter. Men samtidig må de få tak i disse mineralene, og til dette trenger røttene et samarbeid med en lang rekke mikroorganismer, og disse trenger luft. Kunstgjødsel og plantevernmidler begrenser den biologiske aktiviteten i jorda, og tunge maskiner presser lufta ut av den.

 

sau-1

Vinmaker Nadia Barnard hos Waterkloof i Sør-Afrika med noen av sine hjelpere.

 

Selvforsynt

Biologisk mangfold preger det biodynamiske landbruket både under og over bakken. Du vil alltid se en rik flora av gress og urter mellom radene av vinstokker der det lages biodynamisk vin, selv om også andre ser poenget i dette. Men biodynamisk betyr også at gården utgjør et selvforsynt og bærekraftig økosystem. Møkk fra ulike husdyr komposteres med spesielle urter og gressarter for å produsere viktige stoffer som stimulerer fotosyntesen og næringsopptaket.

 

Demeter

Det finnes flere organisasjoner og nettverk for biodynamiske bønder og vinprodusenter, som Biodyvin som ble etablert i 1995 og organiserer 160 vinprodusenter i seks europeiske land. Alle disse organisasjonene har samlet seg under den internasjonale paraplyen Demeter, som til enhver tid definerer kravene til biodynamisk produserte varer. Norge har vært tilsluttet siden 1951 og Mattilsynet har gitt Debio i oppdrag å forvalte Demetermerket her. Demeter er forresten gudinnen for jordbruk i gresk mytologi.

 

Egne ideer

Ut over de spesifiserte kravene til biodynamisk sertifisering har mange vinprodusenter sine egne ideer og metoder. Produsent Domaine Zind Humbrecht klipper for eksempel aldri av toppen av en drueplante. Her mener de at planten blir stresset til å bruke kreftene sine på å sette nye skudd dersom den «mister hodet» i stedet for å bruke alle sine ressurser på druene. Det finnes argumenter for det motsatte, men druene til Zind Humbrecht mangler i hvert fall ikke kraft i forhold til naboenes.

 

kompost

Biodynamisk kompost hos Waterkloof i Sør-Afrika.

 

Støtte i forskning

I følge Biologisk-dynamisk Forening har det vært forsket på biodynamisk driftsmetode gjennom 80 år. Blant annet viser forskningen at mark, mikroorganismer, bakterier og andre jordlevende dyr utgjorde en vesentlig høyere andel av matjorda ved biologisk-dynamisk dyrking enn både økologisk og konvensjonell dyrking. Samtidig krever biodynamisk og økologisk landbruk større arealer enn konvensjonelt landbruk for å produsere samme mengde mat.

 

Biodynamisk påske?

Det som nok kan være vanskeligere å dokumentere er effekten av å ta hensyn til månefaser og planetenes posisjoner når man bestemmer tidspunkt for aktiviteter som såing og høsting. Men dette har vært viktig for bønder siden landbruket oppsto, og er sentralt for biodynamisk landbruk. Man mener at sola og de andre himmellegemenes rytme har en innvirkning på hvordan vekster gror. Hva man enn mener om dette, kan det være interessant å reflektere over hva som har styrt tidspunktet for påskefeiring i all tid, og hvorfor. Første påskedag er fortsatt første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn.

 

Mattrender for 2020

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen