<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Hva er meze, og kan det bli den nye tapasen?

Skrevet av Jon Marius Sletten | 04. feb 2020

«Meze», «messe» eller «mezé» er et måltid som består av flere småretter. Konseptet kan minne om tapas eller italiensk antipasti, men med litt andre typer retter og ingredienser.

Tradisjonen stammer fra området rundt Øst-Middelhavet: Fra Midtøsten, Balkan-halvøya og Nord-Afrika, og hvert land har sin egen vri. Meze har de siste årene blitt populær i en mer oppdatert og moderne versjon, der spesielt de vegetariske rettene får en sentral rolle i måltidet.

 

Skapt for å deles

Kanskje du kjenner igjen spiseopplevelsen fra ferieturen til Hellas? Eller fra et besøk på en libanesisk restaurant? Har du blitt servert små, smakfulle retter på løpende bånd, eller samlet i flere, fristende småporsjoner? - Da har du antakelig opplevd meze. Måltidet kan serveres på mange måter. Konseptet kan fungere som en samling med små forretter før et større måltid, utvides til et helaftens måltid, eller serveres i flere intervaller i løpet av en lang kveld. Poenget med meze er ikke å spise for å bli mett, men å dele et måltid sammen med andre. Maten er i sentrum, og man nyter den lenge.

 


Vanlige retter på meze-bordet:

 • Falafel: Vegetariske boller laget av kikerter eller favabønner
 • Hummus: Kremet kikertpuré
 • Fylte auberginer eller fylt paprika
 • Ulike dipper og sauser, for eksempel yoghurt, baba ghanoush eller melitzanosaláta (Begge: aubergine-dipp), muhammare (paprikadipp) eller knallrød rødbetdipp med mynte, harissamajo (ofte servert til kjøttboller), tahinidressing, tzatziki, fava
 • Bulgur- og couscousbaserte retter, som tabouleh; en salat eller salsa av urter, tomater og krydder
 • Ris- og linsebaserte retter, for eksempel mujaddara
 • Pitabrød, helst selvbakt
 • Oster, for eksempel salte oster av geite- eller sauemelk, labneh; laget av yoghurt, eller lun fetaost med honning og sesam
 • Sjømat, for eksempel akkar, reker, scampi og rogn
 • Grillede grønnsaker
 • Kjøttstykker eller retter av kylling eller lam
 • Grillede kjøttboller, gjerne av lammekjøtt, eller vegetarvarianter
 • Tilbehør: Server oliven, ost, nøtter og brød som tilbehør
 • Søtsaker: Settes ofte frem til slutt.

 

Hvordan meze spises

Tradisjonelt spises meze med fingrene, og dippsausene hentes opp fra tallerkenen med brød. I Hellas får hver gjest en liten, tom tallerken foran seg. Denne brukes som midlertidig avlastningsområde til smårettene gjesten forsyner seg med, og her kan maten gjerne inntas med bestikk. Meze kan gjerne serveres med bobler i glasset, frisk, eplebasert drikke, eller med granateplejuice til, som de gjør i Midtøsten.

 

ris

Trenger du inspirasjon til nye smaker? Hva med å gjøre kantinemåltidet til en «ekte» meze-opplevelse?

 

De tusen smakers måltid

I meze-verdenen finnes det ingen regler. Du kan gå i gresk, tyrkisk, libanesisk eller nord-afrikansk retning, spe på med egenkomponerte retter, eller lage en tidsriktig, hel-vegansk variant. Meze er i stor grad vegetarisk, noe som egner seg bra om du ønsker å servere gjesten mindre kjøtt. Maten er fargerik med mange spennende kryddere og smaker, – en fest for både øye og gane.

 

Den neste tapasen?

Tapasen har uten tvil slått rot i Norge, men vil meze gjøre det samme? Potensialet er der; Mange av råvarene er lett tilgjengelige for oss, og flere av ingrediensene og krydderne kjenner vi igjen fra det populære middelhavskjøkkenet. Enkle og rimelige råvarer brukes på nye måter; her er det krydderne og sammensetningene av smaker som skaper magien. – Og nordmenn er ikke redd for å prøve ut nye smaker! Meze-måltidet er dessuten sosialt og avslappet, det skal ikke være pretensiøst, – og det passer kanskje oss nordboere godt?

 


Tips til et flott meze-bord:

 • Sett deg litt inn i hvordan maten tradisjonelt anrettes: Lag for eksempel fordypninger i hummusen og hell i litt olivenolje.
 • Tenk sunt og fargerikt og lag din egen vri: Tabouleh kan for eksempel serveres i et salatblad eller omkranset med hummus.
 • Røde granateplefrø og grønne urter pynter godt opp i anretningsskålene

 

Meze for storkjøkken

Synes du dette høres komplisert ut? Det finnes et stort utvalg til ingredienser og kryddere til meze og annen eksotisk mat i det norske storhusholdningsmarkedet, og din lokale grossist kan hjelpe deg i gang.

 

Mattrender for 2020

 

Kilder: Norsk Storhusholdning, Hotellmagasinet

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen