<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Hva slags mat og drikke serverer man til afternoon tea?

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 06. mar 2020

Hvem ønsker vel ikke å skjemmes bort med mat som virkelig fryder øyne og gane? Erkebritiske afternoon tea er kanskje det ultimate måltidet for høystemt kos, en perle av et måltid som skaper en avslappende og elegant matopplevelse for gjestene.

Hva er afternoon tea?

Ikke overraskende stammer dette måltidskonseptet fra England. På midten av 1800-tallet begynte tedrikke-tradisjonen å bli vanlig i landet. Overklassen spiste ofte middag sent om kvelden, og for å tette tidsrommet mellom lunsj og middag, oppstod et behov for et nytt mellommåltid. Det sies at det var hertuginnen av Bedford, Anna Maria Russel, som startet tradisjonen på 1840-tallet. Afternoon tea-konseptet ser ut til å ha fått en ny oppsving i moderne tid. Kanskje det skyldes TV-serier som Downton Abbey og The Crown! Eller kanskje det er det bedagelige tempoet rundt serveringen, self-treat-innstillingen og det fristende utvalg med fingervennlig mat som tiltrekker seg moderne gjester? – Og dette er ikke bare et Oslo-fenomen. Google viser at folk søker opp afternoon tea i hele landet. Kanskje verdt å teste ut på ditt serveringssted også?

 

Kjært barn med mange navn

Tea: I dag bruker britene uttrykket «tea» som en generell betegnelse på et ettermiddagsmåltid. Her kan det være snakk om alt fra et enkelt mellommåltid, til det som nærmest likner en flere retters middag, som regel med tekoppen i fokus.

Low tea: De elegante teselskapene i overklassen ble inntatt på lave kaffebord eller i vakre salonger. Måltidet ble ofte inntatt tidlig om ettermiddagen, når arbeidere og middelklassen fortsatt var på jobb. Det er denne varianten som vi kjenner best som «afternoon tea», og som blir servert på finere hoteller og restauranter i dag.

High tea: Dette er et mer avslappet tea-måltid, opprinnelig for arbeidere etter arbeidstid, servert mellom klokken 5 og 7. Her ble det ofte inntatt tyngre mat, som kjøttpaier, fisk, kjøtt, brød, smør og syltetøy, men gjerne med te til. Måltidet ble servert på høye bardisker eller spisebord. High tea er fortsatt et populært måltid for briter, med eller uten den faktiske tekoppen på bordet.

Full tea: Et komplett måltid med brødmat og dessert, som regel med snitter eller små sandwicher. Se beskrivelsen i neste avsnitt.

Light tea: Et lettere og mindre måltid enn «full tea». Dette er et lite måltid med scones, sandwicher eller noe søtt ved siden av tekoppen, men altså et mellommåltid mer en et fullt måltid.

Cream tea: Her spiser man ofte scones med syltetøy og krem, gjerne i form av clotted cream, en type tykk, pisket krem. Dette er en enkel type «tea»-servering, som i dag blir servert på flere ulike typer serveringssteder i Storbritannia. «Strawberry tea» er en type cream tea med jordbær i fokus.

 


Visste du at hvert år blir vinneren av den beste afternoon tea-serveringen kåret i London, med kategorier som: «Beste tradisjonelle afternoon tea-servering», «Beste moderne afternoon tea-servering», «Beste teserverings-tema» og «Beste te-service». 


 

Oppbygningen av et «full tea» herremåltid

Milde, velsmakende retter som er herlige å nippe te til. Rettene serveres ofte i 3-etasjers serveringsfat, der gjesten begynner nederst og spiser seg oppover.

 

Starten av måltidet:

Delikate fingersandwicher eller snitter, kuttet i små trekanter eller rektangler og uten skorpe. De kan være smurt med vanlig sandwichpålegg, som kremost, egg, skinke, ost, agurk, laks, majones og krydderurter. «Alt» er egentlig lov. Hva slags påleggsspesialiteter har serveringsstedet ditt?

 

Midten av måltidet, eller som siderett:

Det vanligste er å servere små, runde, nybakte scones eller tekaker i denne delen av måltidet. Sconesene skal være sprø på utsiden og myke inni, og gjerne ha et hint av smørsmak. Alternativt kan du serverer crumpets, som er små, tykke pannekaker. Smør, syltetøy, krem og annet søtt settes frem, for her kan gjesten gjerne smøre på det han eller hun foretrekker selv.

 

Den søte avslutningen:

Måltidet avsluttes med små, søte munnfuller som kanskje har stått og prydet toppen av etasjefatet og fristet gjesten gjennom hele måltidet. Britene serverer ofte kaker som victoria sponge, welsh cake, battenburg cake, fruktkake, cupcakes, short bread eller ulike tea biscuits som en avrunding av måltidet. En skål med en frisk lemon curd kan settes frem som tilbehør. Det er også mulig å lage din egen vri. Her kan du slå deg løs med saftige og fargerike muffins, dekorative kjeks og småkaker, doughnuts og små konditorfristelser, eller kanskje noen elegante petit fours? Moussekake og ostekake er også blitt populært på tekake-fatet i senere tid, eller kanskje du vil teste ut et lite utvalg med raw cake-varianter?

 

mousse

Serverer du kaker og bakst fra før, som kan inngå i din egen vri på afternoon tea-serveringen?

 

Drikke til maten

Tradisjonelt sett er det jo teen som skal regjere under dette måltidet. Da er gjerne de typisk britiske variantene, som English Breakfast tea eller Earl Grey, trygge valg. Skal du gå seriøst til verks med selve bryggingen, bør du bruke teblader i løsvekt. Teen skal som regel trekke i 4-5 minutter, alt etter hvilke type du tilbereder. Sitron eller sukker og melk er naturlig tilbehør i britisk teservering, og her tilsetter gjesten det han eller hun ønsker selv. Her i Norge har vi ingen klar og tydelig tetradisjon, men gjestene er nysgjerrige på nye smaker, så det er en fordel om teutvalget er ganske bredt. Iste kan for eksempel være et fint alternativ på varme dager. Et glass med bobler eller en frisk sider, er for mange gjester også en fin match til det elegante måltidet.

 

Opp et nivå?

Det fine med afternoon tea, er at det egentlig ikke finnes noen regler. Har du lyst til å lage din egen vri? Serveringen trenger for eksempel ikke bare inneholde bakst! Du kan anrette små skåler og glass med oppkuttet frukt og grønt, lage små mini-salater, små smoothie-shots og sette frem veganske småkaker eller paier. I England er det dessuten vanlig å servere «tea» til feiringer og markeringer med familie og venner. Kanskje afternoon tea kan inngå som et konsept på catering-menyen din? Eller kan dette bli et nytt konsept som kan tiltrekke seg gjester til restauranten på en stille, tidlig ettermiddag?

 


Tips: Når du skal sette sammen et uforglemmelig afternoon tea-måltid, er det lurt å finne en god variasjon mellom teksturer og smaker, spesielt i den søte avslutningen. Du kan for eksempel tenke på kombinasjoner av kompakte konfektkaker, syrlige og friske syltetøyterter og luftig sukkerbrød eller marengs som basis for menyen. Hva smaker egentlig ekstra godt sammen med en lun kopp med te?


 

Sett gjesten i stemning

Skal du gjennomføre en vellykket servering av afternoon tea, bør du være klar over én viktig detalj; det handler like mye om settingen som maten. Det fineste og mest elegante du har skal settes frem, og gjestene skal kose seg. Sett frem lekre etasjefat og spander kakepapir med blondekant på serveringsfatene, dekk på med duk, blomster, kandelabere og tøyservietter, så får du gjestene i rett stemning.

 

Mattrender for 2020

Kilder: matprat.no, washingtonpost.com, afternoontea.co.uk

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen