<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Hvilke mattrender forsvant i 2019?

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 11. feb 2020

Det kommer stadig nye trender, samtidig som andre svinner umerkelig hen. Hvilke mattrender er vi ikke lenger er like opptatte av i 2020?

 

Falmende enhjørning

Regnbuefarget mat og unicorn-stilen florerte på sosiale medier for få år siden; på toaster, i doughnuts, i kaker og i drikkevarer. Den var morsom å se på, og i høyeste grad instagram-vennlig, men selve matopplevelsene levde kanskje ikke helt opp til forventningene. Det er gøy å tøye mulighetene og grensene med mat, men mange ble skuffet over at smakene ikke levde opp til utseendet. Kreativ trend, men kanskje greit å sette den litt på pause? Hva smaker egentlig en regnbue?

 

Rosa motkrefter

De veldig mektige og store amerikanske muffinsene ser også ut til å ha forsvunnet helt. Nå skal vi ha mindre porsjoner med søtsaker, og rawkaker og vegansk bakst har tatt over pidestallene etter de tunge, søte kaloribombene. Forbrukerne fjerner de sjokkrosa cupcakene sine fra Instagram-feeden. Nå er det nemlig ikke bare antall likes som gjelder. Stadig flere forbrukere ønsker heller å dele mat med bevisst og bærekraftig konsum i fokus, og vise refleksjon rundt det man putter i seg.

 

hamburger

Serveringskonsepter som har en litt ensformig og enkel fast casual-servering, ser ut til å dø ut. Gjestene vil ha bærekraftige ingredienser, og lar seg gjerne overraske, også når de skal ut og kjøpe seg «den vanlige» burgeren. Kan enkle konsepter løftes til et høyere nivå, som her?

 

Kaffevaner i endring

Det ligger mye lidenskap i kaffe, men vanene endrer seg også her. Nå går vi inn i en trendbølge der kundene ønsker seg mest mulig rene smaker og naturlige ingredienser. Kaffen skal ha færre kalorier og laget med omtanke, og de store, melkerike kaffevariantene med tilsatt ekstra smak og sukker, må vike. Flaskene med siruper og smakstilsetninger til kaffe latten, får dermed stå i fred i kaféhyllene sine, idet vi går inn i det nye tiåret.

 

Sjarmtroll som svinner hen

«Cake pops» eller kake på pinne, hadde en voldsom popularitet for et par år siden, spesielt i det private markedet. Til catering av barnebursdager, jentetreff og babyshowers skulle de små, kunstferdige godbitene stå klare. – Men konseptet forsvant like plutselig som det oppstod. Hva skjedde? Var kakene før søte? For fargerike? For kompliserte, eller for sære? I 2019 var det i hvert fall helt stille rundt den lille, klissete, men svært så portable kakeløsningen. Bubble waffel kan kanskje være et alternativ? Det er i hvert fall et konsept som popper opp over hele landet akkurat nå.

 

Fra kull til akse

Aktivt kull var en ingrediens som hadde sin storhetstid på sent 2010-tall. Denne nye ingrediensen gjorde maten spennende å se på, og gav lovnader om helseeffekter. Men var den egentlig så bra for helsa som man egentlig hadde trodd, og smakte det egentlig særlig godt? Trenden døde i hvert fall brått ut. – Men vi vil fortsatt farge maten vår med overraskende farger, som pasta – farget med blekksprutblekk.

 

Umoderne konsepter

Fast casual-kjeder med tradisjonelle matkonsepter har ikke lenger den samme populariteten som tidligere. I USA har mange av de kjente, klassiske burger- og fastfoodkjeder måttet kutte ned på antall restauranter. Også her i landet har vi sett enkle hurtigmat-steder som har måttet fire på fremtidsplanene sine. - Kan noen konsepter bli for avslappet og litt for enkelt og kjedelig for kresne restaurantgjester? Vi ser derimot at de som klarer å lage originale konsepter og hele tiden klarer å fornye seg, er de som overlever. Gjestene vil gjerne ha en opplevelse på menyen!

 

Sushi består - kanskje

Sushi har vært populært en god stund, og er ikke lenger kun et konsept for trendy, unge gjester. Også barnefamilier og folk i andre aldersgrupper har fått sansen for sushi. For å klare å beholde de unge stamgjestene, er det ikke lenger nok med laksenigiri og maki rolls. Det er viktig å fornye også sushimenyen med retter som trekker den voksende gruppen av miljøfokuserte og opplyste gjester. MSC-merket fisk, veganske retter og mindre plastavfall på take-away kan være veien å gå.

 

Mattrender for 2020

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen