Skrevet av John Helge Selliseth | 03. aug 2018
Litt ivrig med bringebær-innkjøpet? – Eller ble det litt mye kjøtt til overs som ikke ble stekt opp? Det er fullt mulig å fryse ned overskuddsvarer og oppbevare dem til senere serveringer, men noen varer må du ta spesielle hensyn til når du driver storhusholdning. Vi gir deg oversikten her.
La oss få nevnt det først om sist; når man driver med storhusholdning BØR man i utgangspunktet ikke gjøre innkjøp av mat med tanke på å fryse den ned. I størst mulig grad bør varer brukes opp så ferske som mulig. Din lokale grossist fungerer gjerne som ditt fjernlager for deg! Har du likevel litt ekstra, og du vil unngå svinn, er det kjekt å vite om mulighetene.
Bakst har ofte god holdbarhet i fryst tilstand, spesielt hvis du venter med krem og topping til etter opptining.
Ferskt kjøtt vil alltid gi de beste smaksopplevelsene, men ser du deg nødt til å lagre kjøtt over lengre tid, er dypfrysing en løsning. Mikroorganismene går i dvale, og alle mørningsprosesser som forårsakes av enzymer i kjøttet stoppe. Det er derfor viktig at kjøtt som dypfryses er helt ferdig mørnet.
Husk: Aldri prøv å ‘redde’ kjøtt som er i ferd med å gå ut på dato – eller allerede har gått ut på dato – ved å legge det i fryseren. Så fort tiningen starter, vil mikroorganismene våkne til live igjen, og aktiviteten vil starte opp igjen ‘der den slapp’.
Hvis sjømaten skal lagres mer enn noen få dager, er fryseren stedet. Fisk som skal fryses må renses og vaskes og bør være fersk fisk og sjømat bør fryses raskest mulig ned til under 18 minusgrader, og tines langsomt opp igjen i kjøleskap. Anbefalt lagring av frossen, mager fisk er seks måneder og anbefalt lagring av frossen, fet fisk er tre måneder.
Tips: Det beste er å gjøre fisken mest mulig gryteklar. Da er den enkel å bruke til ulike fiskeretter.
Får du tilgang på fersk fisk? Rens den og frys den ned med én gang, så sant den ikke skal brukes umiddelbart.
De aller fleste grønnsakene bør forvelles før frysing. Den varmebehandlingen en forvelligsprosess gir, har betydning både for næringsinnhold, farge, konsistens og aroma. Ikke minst stopper enzymene å utvikle seg i varen, og man hindrer forskjellige kjemiske forandringer under lagring og ved opptining. Anbefalt lagring av frosne grønnsaker er opp til et år (fra sesong til sesong). Rå rotgrønnsaker og løk trenger ikke fryses, men trives best på et tørt, kjølig og mørkt lager.
Les også: Hvilke grønnsaker bør du kjøpe fryst?
Smart:
Skal du fryse ned bær, bør du være klar over at bær sjelden blir like spenstige og fine som når de er ferske. Tyttebær er et unntak. De holder seg friske, hele og fine, selv etter et lengre opphold i fryseren. Anbefalt lagring av fryste bær er opp til et år (fra sesong til sesong).
De fleste er nok enige i at skogsbærene vi har her i Norden er uslåelige på smak. De er også ypperlige å fryse ned!
Bærtips fra frukt.no:
Mange frukter er ømfintlige til for lave temperaturer. Noen som tåler litt; Epler, pærer, banan (uten skallet), melon med fast fruktkjøtt (ikke vannmelon). Frukt og grønt med mye vann bør ikke fryses og tar skade av for lave temperaturer. Kjøp heller lite og ofte, – på den måten unngår man å måtte kaste. Dette gjelder blant annet: Agurk, vannmelon, ‘myke’ urter, squash og aubergine.
Les også: Enkle grep som reduserer matsvinn og øker fortjenesten
Når du vet du skal fryse ned egenpreparert mat, bør du være litt ekstra nøye med hygienen i tilberedningen, og i størst mulig grad holde nivået av mikrober og bakterier nede. Sørg også for å registrere mengdeforhold av ingredienser og innhold av allergener, og vær nøye med merkingen på forpakningen. Les mer om dette i del 2 av denne artikkelserien.
Generelle råd om matoppbevaring for serveringssteder:
Usikker på noe? Sjekk Mattilsynets nettside, eller ta kontakt med ditt lokale Mattilsynet-kontor, for å være sikker på at du gjør alt etter forskriftene.
Kilder: matprat.no, godfisk.no, frukt.no, mattilsynet.no.
Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen