<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Hvilke plantebaserte alternativer til kjøtt finnes det?

Skrevet av Cathrine Øverås Frisvold | 28. jan 2020

Etterspørselen etter vegetariske kjøttetterlikninger har eksplodert, og produsentene konkurrerer om å lage de beste produktene – på hver sin måte. – Men hvordan finne de beste alternativene til ditt serveringssted?

 

For enhver smak

Det har aldri vært lettere å finne vegetariske alternativer til restaurantmenyen, og kjøtterstatningsproduktene får du i de fleste varianter; som burgere, schnitzler, som biter, fileter, farser og som «pulled»-produkter. Produsentene går seriøst til verks for å utvikle god vegetar-alternativer, ofte basert på ingredienser de selv kjenner godt. Mange reklamerer storslått om de nye, innovative produktene sine, så her er det lurt om du som matkjenner tar en titt på ingredienslista og har noen tanker om hva som passer best for deg og for gjestene du skal servere.

 

Ikke nødvendigvis sunt

Selv om vegetarprodukter inneholder plantebaserte ingredienser, er det ikke gitt at de er sunne. Noen kan inneholde mye herdet fett, mange produkter er ganske prosesserte, og ikke alle produkter er like næringsrike. Gjester som velger kjøttfritt er ofte både helse- og miljøbevisste mennesker som fortjener mat som gjør godt og smaker godt. Bruk litt tid på å finne produkter og retter som er et likeverdig og velsmakende alternativ til de ikke-vegetariske rettene, og vær bevisst på hvilke ingredienser du velger. Går du for en variant med mye proteiner i form av belgfrukter og rotfrukter, inneholder denne mer fiber enn en burger laget av kjøtt. Kortreiste og norskproduserte ingredienser er også et pluss om du skal tenke bærekraft og miljøavtrykk, og se gjerne etter produsenter som bruker matvarer som ellers ville ha blitt kastet.

 

Bindemidler – en liten oversikt

Det kan være forvirrende å lese innholdsfortegnelsene på vegetariske produkter; mange av dem består av en herlig miks med ulike ingredienser. Likevel må alle produkter som skal etterlikne kjøtt inneholder en form for bindemiddel som gir den rette konsistensen. Her er grov inndeling av noen av de vanligste hovedingrediensene vi finner i vegetariske* kjøttetterlikninger:

(* Vegetariske, for enkelte vegetariske produkter inneholder egg eller melk.)

 

1. Proteinrike kjøtterstatningsprodukter

Produkter med rene proteiner får ofte konsistens som likner hvitt kjøtt, men er ofte lavere på fiber og næring enn mer grønnsaksbaserte kjøttetterlikninger:

 • Soyaprotein
 • Hveteprotein
 • Erteprotein

 


Soyabaserte produkter:

Disse er ofte glutenfri og milde på smak, og dermed enkle for produsentene å smaksette. De er fine å bruke hvis du vil ha en kjøttliknende konsistens eller en pulled pork-følelse. Se etter europeisk produsert soya, hvis du vil ta hensyn til miljøavtrykket.


 

2. Grønnsaksbaserte produkter med mye proteiner

Produkter som inneholder disse ingrediensene har ofte mye næring og fiber, og metter godt. - Og skal du være ekstra snill mot miljøet kan du se etter kortreiste ingredienser fra denne kategorien:

 • Linser, bønner og erter
 • Kikerter: Falafel er et velkjent, kikertbasert vegetarprodukt som mange gjester allerede kjenner til.
 • Hirse
 • Hvete, havre, bygg, bokhvete

 

3. Grønnsaksbaserte produkter med færre proteiner

Disse ingrediensene har ofte ganske få proteiner og metter heller ikke fullt så mye, men gir produkter med en god umamismak:

 • Sopp
 • Mycoprotein eller sopp-protein.
 • Rotfrukter: Poteter, rødbeter, kålrot, gulrøtter, selleri
 • Risprodukter, som rismelk

 

potet

Mange av våre tradisjonelle, norske råvarer egner seg fint som base i vegetariske kjøttetterlikninger, spesielt i farseprodukter. Kanskje dere kan komponere deres egen vri?

 

Mange produkter inneholder ofte en kombinasjon av ingrediensene nevnt over, og ulike sammensetninger gir forskjellige resultater når det gjelder konsistens og smak.

 

Riktig valg til ditt serveringssted

Det er mye å velge i, men mange av kjøttetterlikningene på markedet er fortsatt tidlig i utviklingsstadiet. Et godt tips er å prøve ut forskjellige varianter og smake deg frem. Prøv å finne frem til de produktene som ikke bare likner kjøtt, men som virkelig kan erstatte et godt kjøttprodukt, og som har de egenskapene du ønsker av retten du skal servere. Smaker det godt, og har det en god konsistens? Er produktet lett å tilberede? Holder det formen, og kan det stå for seg selv som et bra produkt? – Eller kanskje det er like greit å prøve å lage vegetarprodukter selv? – Det kan kanskje lønne seg, også!

 

Mattrender for 2020

Kilder: Dagbladet, bramat.no, Dagens Næringsliv, helsenorge.no

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen