<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Hygiene i restauranten: Rimelige tiltak som gjør jobben

Skrevet av John Helge Selliseth | 18. sep 2020

Det er en spesiell tide vi er inne i akkurat nå. Når hygienekravene i en allerede hardt prøvet serveringsbransje strammer seg til, er det godt å være i forkant; å vite om tiltak som ikke koster for mye, men som duger når det gjelder.

 

Myndighetenes minstekrav

Det stilles høye krav til restauranthygienen, men har dere de grunnleggende rutinene på plass, skal dere ikke ha stor grunn til bekymring. Selv nå i pandemitider, skriver FHI på nettsidene sine: «Benytt vanlige rengjøringsmidler i henhold til gjeldende rutiner.» – Og: «Det anbefales daglig rengjøring av lokaler hvor det er mange som ferdes. Ordinære rengjøringsmidler og -metoder kan benyttes.» Videre skriver de: «Vær ekstra oppmerksom på hygiene rundt kjøkken/spiserom. Håndhygiene bør utføres før bruk av kjøkken/spiserom.»

 

FHI mener altså:

  • Rutinemessig, normal vask med såpe og vann er de metodene som tar best knekken på bakterier, virus og annet biologisk materiale.
  • Driver du med servering, må sørge for rene rom og rene bord der gjestene oppholder seg, og på kjøkkenet der maten tilberedes.
  • Du må legge til rette for en god håndhygiene for både ansatte og gjester.

 

Rutinemessig vask

Ta dere tid til å kartlegge kontaktflatene som kunder og ansatte berører ofte, og legg en god plan. Da er det enklere å håndtere den daglige rengjøringen, og dere vet hvilke flater dere må fokusere på om restriksjonene drar seg til i smittetider.

Dette bør dere ha gode basisrutiner på daglig:

 

  • Restaurantbord: Vaskes grundig etter hver gjest. Gjenstander som står på bordene må rengjøres ofte. Aller helst: Færrest mulige gjenstander i oppdekningen.
  • Sanitære anlegg: Bør rengjøres jevnlig gjennom hele dagen. Hyppig sjekk og påfyll av papir- og såpedispensere.
  • På kjøkkenet: Rengjør benker, skjærefjøler og redskaper grundig og jevnlig. Vask alt gjestebestikk to ganger. Skyll alltid frukt og grønt grundig før tilberedning.
  • God avfallshåndtering.
  • Vask av gulv.
  • Støvsuging av tepper og matter.
  • Flekkfjerning fra vegger, dører og glassflater.

Blogg6_bilde_2_Etter-korona_bilde2(Servicegrossistene)

Har du god orden på utstyr og rutiner, er du godt rustet når hygienekravene endrer seg.

 


Smart rengjøringsøkonomi

• Velg renholdsredskaper med god ergonomi og lang levetid.
• Ha god oversikt over hva dere har av renholdsartikler. En person i personalet bør ha det overordnede ansvaret.
• Sørg for god opplæring av de ansatte.
• Beregn nøyaktig mengde vaskemidler til mest mulig effektiv bruk.
• Vaskemidler kan med fordel kjøpes inn i større kvanta, – da sparer dere penger.
• Det finnes mange leverandører av vaskeutstyr, så det kan være økonomisk smart å se på flere alternativer. En storkjøkkengrossist har et stort sortiment med mange valgmuligheter.
• Tenk gjenbruk der det går; - har dere mulighet til å kokevaske utstyr selv*, sparer dere penger og miljø.
• Husk: Tilrettelegging for skikkelig håndvask, både for ansatte og gjester, er den rimeligste hygieneforsikringen dere kan ha!

 

* Sørg for å følge reglene for tekstilrenhold som gjelder i din kommune.


 

Kontroll på mathygienen

Pandemitid eller ikke; sykdom som oppstår på grunn av matforurensning er det ingen som ønsker å bidra til. Vær spesielt oppmerksom på buffetservering. Rådene fra Mattilsynet gjelder alltid når du skal servere mat til mange. Les mer på mattilsynet.no.

 

God håndvask: det aller viktigste

Sannsynligheten for at virus smitter gjennom maten er, i følge FHI, ikke så stor i seg selv, hvis man sørger for en god hånd- og kjøkkenhygiene. Rutinemessig og grundig håndvask er kanskje det aller viktigste tiltaket å ha på plass for å hindre smitte og matforurensing. FHI skriver på nettsiden sin: «Vi anbefaler derfor (…) at det innføres gode rutiner for håndhygiene for ansatte og at håndhygiene utføres: etter alle oppgaver som medfører ekstra forurensning eller tilgrising av hendene toalettbesøk og nysing/hosting i hendene når man kommer på arbeid ved arbeidsdagens slutt.»

Dersom håndvask med såpe og vann ikke skulle være mulig, kan du benytte håndsprit. Bruk en god mengde med desinfeksjonsmiddel og gni hendene i minst 30 sekunder. Om hendene dine er synlig skitne, har desinfiserende midler mindre effekt.

Hansker gjør ikke nødvendigvis matlagingen renere. Når vi har på oss hansker, merker vi ikke så fort at hendene blir skitne. Bruker dere hansker, må dere ha på plass gode rutiner og sørge for å bytte hansker ofte nok.

 


Trenger dere en veiledning eller en påminnelse om hvordan håndvasken bør utføres? Her er en plakat fra FHI som dere kan skrive ut og henge opp ved vaskeområdet.


 

De ansatte: personlig hygiene

Personalet må også tas vare på. Arbeidsgiver har plikt til å sørge for vask eller rens av arbeidstøy, og for at alle ansatte har skift tilgjengelig hvis klærne blir tilgriset i løpet av arbeidsdagen. Selv bør hver enkelt ansatt sørge for at neglene er kortklipte og uten neglelakk. Ringer, klokker og smykker bør tas av ved håndtering av mat. – Og for all del; ingen må lage mat om de er syke!


Vaskemidler i alle prisklasser

Det er mye snakk om «Antibac», men vær bevisst på at dette er en merkevare, og du kan fint finne alternativer som fungerer like bra. – En god nyhet til deg som har et trangt driftsbudsjett for restauranten din: Gode rengjøringsmidler og redskaper som gjør jobben er å få i alle kvanta og prisklasser.


 

Renhold i pandemiperioder

Når pandemien tiltar og kravene tilsnører seg, er det ett tiltak som FHI ønsker at vi har ekstra fokus på i restauranten: Sørg for å vaske hyppig over flatene som berøres av mange. FHI sier selv: «Felles berøringspunkter som dørhåndtak, toaletter, vaskeservanter, betalingsterminaler, trappegelendre, armlener og andre gjenstander eller kontaktflater som berøres ofte, bør rengjøres hyppig, avhengig av antall personer og kontakthyppighet.» Les mer på FHI sine nettsider, og legg spesielt merke til tabellen nederst i saken. 

 

Les også:

 

Desinfeksjonsmidler

FHI skriver: «Det er ikke grunnlag for å utføre rutinemessig desinfeksjon av flater som følge av covid-19, heller ikke kontaktpunkter. Desinfeksjonsmidler kan imidlertid benyttes som alternativ til vask ved ekstra rengjøring av kontaktpunkter.» Noe håndsprit bør være til enhver tid være tilgjengelig for gjester og ansatte, og litt desinfeksjonsmiddel for flater og utstyr bør du ha i beredskap. Se gjerne etter rimeligere alternativer, men pass på at håndspriten og desinfeksjonsspriten du kjøper inn, inneholder minst 70 % alkohol.

Det er ekstraordinære tider, og verden har vel neppe vært renere. Alt vi lærer oss nå, er kunnskap som blir viktig å ha med oss videre inn i fremtiden.

 

­­

Miljødirektoratet – om krav til desinfeksjonsmidler i Norge

FHI – hånddesinfeksjon generelt 

FHI – rengjøring og desinfeksjon ved covid-19

 

Les mer om basishygiene og håndvask

Fra pensumet til restaurant og matfag, VG1

Fra FHI, med fokus på smittevern

 

Les mer om retningslinjer rundt arbeidsklær

Arbeidstilsynet

 

Hygieneveileder for restauranter

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen