<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

I disse koronatider: Hva kan du gjøre for å holde serveringstedet ditt åpent?

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 17. mar 2020

Driver du et serveringssted som mot alle odds ønsker å holde åpent i disse koronatider? Her er noen tips til grep dere kan gjøre for å trygge gjestene – og kanskje skape noen forsiktige, nye muligheter?

Mye har endret seg de siste par ukene, og ting skjer fort. Det er dermed viktig å omstille seg raskt og være litt ekstra kreativ og henge med i anbefalingene fra helsemyndighetene.

 

Den viktige håndhygienen

Om du velger å holde restauranten åpen, finnes det en regel nummer én: sørg for mulighet for god håndhygiene for både ansatte og kunder! Nå har kundene allerede vært vant til grundig håndvask en stund, og forventningene om å møte rene omgivelser og en gjennomført personalhygiene i et profesjonelt kjøkken, har for alvor satt seg i ryggmargen til befolkningen. Husk at førsteinntrykket gjesten får, avgjør om han eller hun tør å krysse dørterskelen din. Synlig tilgjengelig anitbac-flasker og annet desinfeksjonsutstyr, og å dele ut desinfeksjonsservietter eller engangshansker kan være synlige grep som viser at du tar gjesten på alvor.

 

Nedvask

Vi må alle dra i samme retning, og vi må ha respekt for at smittefarelampene blinker hos gjestene og skepsisen er stor. Sørg for gode rutiner på renhold, og desinfiser så mye og så ofte som dere har mulighet: På kjøkkenet må du være litt ekstra oppmerksom på alt som er i direkte kontakt med mat, som utstyr og redskaper, maskiner, ovner og åpne flater. I selve restauranten bør alle kontaktflater som gjesten berører rengjøres jevnlig; dørhåndtak, bordplater, stolrygger og betalingssentraler, og menyene bør plasseres slik at de ikke berøres. – Og det gjør ikke noe om dere er i sving med desinfeksjonskluten når gjestene kommer inn i restauranten; da får gjestene et innblikk i at du tar smittetrusselen på alvor!

 

Avstand mellom gjestene

De fleste har nok også fått med seg at myndighetene anbefaler om minst én, helst to meters avstand mellom sitteplassene på serveringsstedet, både inne og ute. Rydd vekk annethvert bord eller marker bord som ikke er i bruk, og fjern stoler slik at det blir god nok avstand mellom gjestene.

 

Henting av mat?

Helsemyndighetene råder også alle serveringssteder å fjerne alle muligheter for selvbetjening, slik at færrest mulig av gjestene er i kontakt med disker og benker. I stedet kan du legge opp og pakke inn maten for gjestene, og servere drikke på flaske. Du kan oppfordre gjestene til å komme til restauranten og hente sin ferdige favorittrett og favorittdrikke, og spise maten i skjermede omgivelser hjemme.

 

Hjemlevering

Kanskje krisetiden kan hjelpe deg til å få i gang nye konsepter og tilby kundene mat på nye måter? – Om du ikke har prøvd det ut i så stor grad tidligere; I og med at de fleste av gjestene dine for tiden oppholder seg hjemme hos seg selv, er tiden nå inne for å finne en god løsning for take-away. Du kan bruke sosiale medier og henge plakater med informasjon i restaurantvinduet, og spre budskapet. - Kanskje du kan tilby ekstra servicetjenester med matlevering på dørterskelen til dem som sitter i karantene?

 

Korona-vennlig betaling

Ofte er det de små detaljene som teller. I tider med fare for smittespredning, bør vi være forsiktige med å la kontanter bytte hender, både for deg og gjestens beste. Oppfordre heller gjestene til å betale med kort eller Vipps, Apple Pay, Google Pay og liknende hvis du har mulighet til det.

 

Ta vare på ressursene

Har du matvarer liggende som du ikke har fått solgt? Unngå å kaste og se på mulighetene til å oppbevare dem til bedre tider:

Mye kan fryses!

Sylte og safte, og ta i bruk gamle konserveringsmetoder: Lage syltet rødløk eller kimchi, sylte bær, lage sauser på grønnsaker, kjøtt- eller sjømatrester. Lag din egen salsasaus fra bunnen av, eller kok kraft på slappe grønnsaker, om du nå har litt ekstra tid til overs. Kanskje nye vaner kan gi en ny vri på menyen når alt kommer tilbake til normalen igjen?

 

Du kan også tenke helt nytt.

Har du for eksempel lest denne artikkelen:

Gourmet-kokk måtte stenge restauranten – lærer barn med korona-fri å lage mat

 

Hverdagen kommer tilbake igjen. – Til da: Stå på og ta vare på hverandre!

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen