<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Inspirerende trend i 2020: Kontaktløs hjemlevering av mat

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 23. okt 2020

Kontaktløs servering er ikke bare en trend til inspirasjon, for mange er det også et nødvendig tiltak for å kunne holde hjulene i gang i en annerledes tid.

 

Det nye livet innendørs

«Staying home is the new going out», sies det. – Ja, for mens vi har blitt tvunget til å bli hjemme gjennom nedstengningen, har vi samtidig blitt drevet mot en ny vane: «Nyte et «nytt» liv innendørs». I starten kom det som et sjokk på mange, men gradvis tilpasset folk seg de nye restriksjonene, til de ble den nye normalen. Serveringsstedene må stadig komme opp med noe nytt for å holde bedriften i gang, og viktigst av alt: Sørge for at gjestene er glade og fornøyde. For å følge myndighetenes råd, og for i det hele tatt å overleve, har mange bedrifter startet med takeaway og tilpasset menyene sine til nye serveringsformer. En travlere hverdag og høye krav om å minimere risikoen for smitte har skapt nye, nødvendige trender: Takeaway-levering basert på tilgjengelige, online bestillings- og betalingssystemer som reduserer faren for smitte. Vi tror at slike former for servering kan bli nødvendig for bransjens overlevelse videre inn i 2021.

 

Les også:

Hygiene på storkjøkkenet: hva har endret seg i 2020.

 

Takeaway i en ny tid

Takeaway og matlevering har endret seg mye de siste få årene. For ikke så lenge siden fikk man bare pizza, kinamat og burgere som takeaway-alternativer, og det var ikke mange serveringssteder å velge blant. For å få maten levert på døra, var eneste mulighet å ringe, og på de populærere stedene kunne det være vanskelig å komme igjennom på telefonen. Den raske, teknologiske utviklingen har snudd dette totalt på hodet. Nå kan man både bestille på hjemmesider, via sosiale medier, i forskjellige apper, ha faste abonnementer eller ringe direkte, – og så er maten klar til enten å bli plukket opp eller levert innen veldig kort tid. I 2015 testet Dominos Pizza ut en løsning der folk kunne bestille pizza ved kun å sende dem en pizza-emoji! – En litt vel enkel løsning, kanskje, men det viser at mye er mulig! Flere av de store burgerkjedene har erstattet noen av kasseapparatene med bestillings-skjermer i restauranten. Slike bestillingssystemer har vist seg å være svært effektive og tidsbesparende, kostnadsbesparende og med lavere risiko for feilbestillinger.

 

Fagartikkel_15_2

Takeaway er langt ifra et nytt konsept. Til fest og spesielle anledninger har det alltid vært praktisk å få maten ferdig levert på døra, – snitter, for eksempel. Forskjellen er at moderne gjester ønsker seg mer av restaurantopplevelsen inn i hverdagen sin, og det skal gå kjapt og skikkelig for seg.

 

 

Levere på døra

Kundene har stor tillit til tjenester som leverer varer helt til døra, og mange innovative leveringsløsninger har dermed sett dagens lys gjennom koronatiden. Å sette igjen varer på trappa til kunden har også blitt mer vanlig, – og det er en god grunn; da unngår man direkte kontakt mellom spisested og kundene, om smittefaren er stor. Det finnes mange aktører som kan hjelpe med utleveringen, som sykkelbud, lokale budbilfirmaer og online matleveringstjenester som Foodora, Wolt og JustEat. Det kan være verdt å prøve ut. Det er også greit å vite at dersom bedriften er registrert som serveringssted, står man fritt til å ha takeaway eller bruke utkjøringstjenester. Om dere derimot vurderer å kjøre ut maten selv, må dette registreres som catering på Mattilsynet

 


Tips til alternative leveringer

Hjemkjøring: Leveransen leveres på avtalt sted eller hjem, med personlig overlevering.

Takeaway: Tilby gjestene å hente maten hos dere.

Drive-in eller drive-through: Tilby å levere maten i bilen, enten gjennom bilvinduet eller sette maten i baksetet eller i bagasjerommet.


 

Smittevennlig betaling

Helsedirektoratet har kommet med råd til alle som driver med varehandel, om at så langt det er mulig, bør betaling skje kontaktløst , med tæpping, Vipps, Coopay eller andre digitale betalingsløsninger. Det er nå faktisk blitt pålagt å tilby tæpping på alle nyere betalingsterminaler. Vipps Bedrift er enkelt og kjapt å sette opp, og er en betalingsløsning som de fleste kunder kjenner godt og føler seg komfortable med å bruke.

 

Takeaway-bølge verden over

Over hele verden har man måttet finne løsninger for å unngå smitte. Tidlig i pandemiperioden monterte kinesiske gaterestauranter lange ramper for matlevering og pengeutveksling ut fra serveringslukene, for å holde smitten på avstand. Oslo-restauranten Johnny Rockets tok i bruk el-sparkesykler for å distribuere mat hjem til kundene. Matutdeling med droner har blitt testet ut flere steder, og budbil-og sykkelbudbransjen har hatt det travelt verden over. Ifølge BBC, har også store, veletablerte serveringskjeder som Pret-a Manger, gjort større endringer for å legge bedre til rette for online-bestillingsløsninger og takeaway. Marks and Spencer gjenåpnet ganske fort 49 av sine kafeer, med kun takeaway i starten. Dusinvis av KFC-utsalgssteder åpnet også tidlige opp igjen, med utlevering og for drive-through-kjøp. Burger King og Mac Donalds var også tidlig ute med å åpne for drive-through, noe som har resultert i lange bilkøer utenfor burgerrestauranter verden over. Store sykkelbudselskaper har laget egne guider om hvordan deres sykkelbud kan holde seg trygge og gjøre matleveranser uten å være i kontakt med restaurant-emballasjen. Mentaliteten rundt matservering har endret seg over hele kloden.

 


Hvor trygt er takeaway og hjemlevering?

Det er ingenting som tyder på at koronaviruset smitter gjennom mat. Selv om risikoen for smitte alltid vil være til stede, blir takeaway-servering sett på som en ganske trygg form for matservering. Det skal mye til å bli smittet av takeawaymat. Personen som har håndtert emballasjen må da ha smitte på hendene eller nyse på emballasjen, og mottakeren må ta på emballasjen, og viruset må deretter komme i kontakt med slimhinnene for at mottakeren skal bli smittet. En hjemlevering vil derfor være mindre risikabelt enn en tur til et fysisk spisested for de gjestene som kvier seg for å gå ut og spise. Er gjestene ekstra bekymret for smitte, kan det være betryggende med et informasjonsark levert sammen med maten, hvor det står kort om hvordan smittevern er håndtert før maten ble levert, og hva kunden selv kan bidra med:

1) Ta maten ut av pakningen og legg på dine egne tallerkener og bestikk.

2) Pakk vekk emballasjen mat kom i.

3) Vask hendene godt før dere spiser.

- Vel bekomme!

 

Tips til en kreativ og trygg takeawayservering

  • Legge noe ekstra i gjesteleveransen? Prøv å sette dere inn i hva gjesten kan trenge til måltidet sitt, eller legg ved noe som kan skape litt stemning. Tannpirkere? Våtservietter? Ølbrikke med julemotiv, eller en ekstra pose ketchup?
  • Skap trygghet. Lever med en guide eller forsikring om at matbedriften og budet har fulgt smittevernsrådene for å holde kunden trygg.
  • Loyalitetsprogrammer: Tilby rabattordninger, klippekort og andre fordeler for å gi kunden en ekstra grunn til å komme tilbake.
  • Sørg for å bruke sosiale medier aktivt for å holde kontakten med kundene dine.

 

Ikke nøl med å sette takeaway på menyen!

Hvis du ikke allerede tilbyr takeaway på menyen, bør du absolutt vurdere å sette i gang. Du kan gjerne sette i gang digitalt, gjennom egen nettside eller en egen app, eller i samarbeid med en matleveringstjeneste, som det etter hvert finnes mange av i de større byene. Korona-pandemien er en pågående krise, og ingen kan helt forutsi veien videre. Det som er sikkert, er at noen endringer er kommet for å bli, i hvert fall for en god stund fremover. – Men husk: Folk lengter etter å spise maten du serverer. Hvordan kan du hjelpe dem med å få en smakebit i en ny, annerledes hverdag?

 

En guide til takeaway og mersalg

 

Kilder:

https://www.bbc.com/news/science-environment-52040138

https://health.ucdavis.edu/good-food/blog/eating-takeout-amid-covid-19.html

https://www.euro-poultry.com/blog/foodtrends-2021

https://www.umms.org/coronavirus/what-to-know/prevention-safety/staying-in/safe-takeout

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen