<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Kreative tiltak gjennom koronakrisen: Hvilke grep ble gjort?

Skrevet av Petter Utne Børrehaug | 13. okt 2020

Hvordan står det til med norske serveringssteder under en langdrøy pandemi? – Og hvilke grep gjøres for å gradvis komme på beina igjen? Vi har snakket med noen av våre dyktige kunder om hvordan de har løst utfordringene.

 

Hangurstoppen Restaurant, Voss

Som de fleste andre i bransjen, stengte Hangurstoppen Restaurant 12. mars. Staben ble permittert i tre måneder. Tre måneder uten omsetning er selvfølgelig kritisk for enhver restaurant, men full stenging var eneste alternativ for en restaurant som er basert på en gjestestrøm via gondol. Fra 16. mai ble restauranten åpnet igjen, med redusert drift kun i helgene. Allerede første åpningsdag kunne de ansatte merke på gjestene at de virkelig var klare for å komme seg ut og kose seg litt ekstra. Det var tydelig at folk var sulteforet på gode spise- og drikkeopplevelser utenfor hjemmet.

 

Varige endringer

Også Hangurstoppen Restaurant har foretatt nødvendige endringer i driften under korona-krisen. Som mange andre serveringssteder, kommer også noen av endringene til å vedvare selv om hverdagen blir normal igjen. Blant annet har restauranten redusert åpningstidene noe. Tidligere var restauranten åpen fra 10-22, men med noe kortere dager vil lønnsomheten bli bedre.

 


Hangurstoppen restaurant

«– Det er tydelig at folk var sultefôret på gode spise- og drikkeopplevelser utenfor hjemmet.»

 

Serveringsformer

• Restaurantservering, basert på turiststrømmen som kommer til fjells via gondolbanen.

 

Tiltak gjennom krisen

• Full stengning fra 12. mars til 15. mai.

• Nå: Reduserte åpningstider.


 

Fagartikkel_13_2

Johnny Rockets har klart å holde åpent gjennom hele krisen, – og har på toppen av alt klart å åpne en ny restaurant.

 

 

Johnny Rockets, Oslo sentrum

Johnny Rockets er burgerkonseptet fra Los Angeles med tre restauranter i Oslo-området. Da korona-krisen inntraff, ble alt annerledes, men Johnny Rockets holdt restaurantene åpne. Det har vært noen tøffe måneder, med permitteringer og usikkerhet, men nå peker pilen oppover.

 

Burger-bikes

Med en delvis permittert stab, holdt Johnny Rockets-restaurantene åpne gjennom hele krisen. Det ble fokusert stort på take-out, og med sparkesykler og sporty medarbeidere, fikk gjestene fortsatt de gode Johnny Rockets-opplevelsene servert hjem på døren. Etter hvert som myndighetene lempet på kravene til serveringssteder, gjorde også Johnny Rockets store lokaler til at gjestene igjen kunne begynne å besøke restaurantene.

 

Nyåpning midt i krisen

Etter planen skulle en ny Johnny Rockets-restaurant åpne i mars. Nyåpning i krisetider er ikke en optimal kombinasjon, men med bare noen få ukers utsettelse valgte Johnny Rockets likevel å åpne. Den nye restauranten i Sandvika har en god vekst, og det lover godt for fremtiden.

 


Johnny Rockets

«Vi er veldig positive til tiden som kommer!»

 

Serveringsformer

• Restaurantservering og take-away.

 

Tiltak gjennom krisen

• Større fokus på take-out og hjemlevering, – blant annet på sparkesykkel!

• Utsettelse av nyåpning.


Hamn i Senja, Senja

I Hamn yrer det av liv hele året, men 12. mars, da Korona-krisen var et faktum, var det brått stopp også her, med full permittering av alle ansatte. I en veldig vanskelig tid holdt de ut og var der for hverandre. I det gamle fiskeværet helt ut mot havet, var det tydelig at den iboende overlevelsesviljen fortsatt var til stede.

 

Eksplosiv sommer

Først i juni var det mulig å starte så smått opp igjen. Myndighetene begynte å åpne landet, og staben måtte begynne å planlegge for det som kanskje skulle bli en bra sommer likevel. I media var det mye snakk om at sommeren 2020 skulle bli «turist i eget land»-sommeren, og at norske destinasjoner kunne vente seg besøk av sine landsmenn. Hamn i Senja var klare for innrykk, men den eksplosjonen som skulle komme i juli, var umulig å forutse. Takket være fleksible ansatte og gjestenes forståelsesfullhet og ydmykhet, har de klart brasene.

 

Effektiv jobbing – med lave skuldre

Driftsleder Eli Anne Feet sier: «Vi er blitt mye mer bevisste, og vi har lært oss å skynde oss langsomt. Vi er nødt til å jobbe med lave skuldre, skal vi drive en destinasjon etter de til enhver tid gjeldene retningslinjene. Mye av dette skal vi også ta med oss videre, også etter at pandemien er over».

 


Hamn i Senja

«Med verdens beste ansatte og verdens beste gjester, har vi klart brasene.»

 

Serveringsformer

• Hotelldrift og restaurantservering.

 

Tiltak gjennom krisen

• Full permittering av ansatte i starten.

• Gradvis gjenåpning med dyktige ansatte og en ny «skynde seg langsomt»-tankegang.


 

Fagartikkel_13_3

Vakre Senja har lokket til seg rekordmange norske turister denne sommeren. Det førte til travle utfordringer og kjærkommen fortjeneste for serveringsbransjen i nord.

 

 

Fiskebrygga, Arendal

På den yrende fiskebrygga i Arendal har familien Larsen drevet fiskehandel i 4 generasjoner. Også her måtte det tys til permittering av hele staben, da nedstengingen av Norge var et faktum. Nå måtte familien Larsen gjøre alt i sin makt for å prøve å bevare bedriften og de ansatte. Målet om en gjenåpning av butikken snarest mulig, gjorde at fiskehandlerfamilien kombinerte gamle handelstradisjoner med ny teknologi. Butikken åpnet igjen, da med tilbud om utkjøring og hjemlevering av varer. Hjemlevering av varer er ingen ny oppfinnelse, men har bare vært på «pause» en generasjon eller to. – Og suksessen «Fisk på døren», er en tjeneste de kommer til å tilby også etter korona-tiden er over.

 

Les også:

Slik tilrettelegger du for kontaktløs bestilling og betaling

 

Hasteinnføring av nytt kassesystem

Da det var mulig så smått å gjenåpne serveringsdelen av bedriften, måtte en rekke grep tas for å overholde myndighetenes krav. Lokalet måtte ominnredes, stasjoner med hånddesinfeksjon settes ut, og vakter måtte til for å hjelpe til med smidigst mulig restaurantdrift, gitt de nye forutsetningene. Et annet viktig grep som ble gjort var å hasteinnføre et nytt kassesystem, som har ført til et uventet stort mersalg. Måten systemet presenterte menyen på, gjorde at gjestene simpelthen bestilte mer mat og drikke enn tidligere.

 


Fiskebrygga i Arendal

«Vi har innført nye systemer som vi kommer til å fortsette med å bruke.»

 

Serveringsformer

• Butikk med sjømatutsalg og servering i en egen pub- og vinstue.

 

Tiltak gjennom krisen

• Hjemlevering av sjømatprodukter.

• Ominnredning av lokaler.

• Vakter i restauranten.

• Nytt kasse- og ordresystem.


Les også:

De 5 viktigste hygienetiltakene i restauranten din

Hygienekrav for salg fra foodtruck og matvogn

Hygiene på storkjøkkenet: Hva har endret seg i 2020?

 

Hygieneveileder for restauranter

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen