<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Mattrender med norske råvarer i 2019

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 14. aug 2018

Hvordan følge mattrender, holde fast ved flotte, norske produkter, og samtidig holde kostnadene nede? Her er noen av de mest aktuelle trendene, hvor også norske råvarer kommer til sin rett.

Det har vært et sterkt fokus på matsvinn og vegetarmat den siste tiden. Gjestene blir stadig mer vant til grønnere valgmuligheter og at maten skal spises opp. Da er det fint å kaste et moderne blikk på kortreiste råvarer, og hvordan du smartest mulig kan bruke norske råvarer i de nye mattrendene.

 

Trender med internasjonal påvirkning

Vi nordmenn har lengehatt en forkjærlighet for det asiatiske kjøkkenet. Nudelsuppen ramen er tradisjonell, japansk rett som opprinnelig kommer fra Kina. Med ramen får du det beste av det de fleste liker; varm nudelsuppe med smakfulle ingredienser - og uendelige muligheter til å skape din egen vri. Kanskje en fin mulighet til å bruke opp litt grønnsaksrester også?

Suppeskål-retten pokébowl er også en enkel rett som har rukket å bli populær verden over, og er lett å tilpasse det norske kjøkkenet. Med marinert, rå laks og finkuttede, friske grønnsaker, ligger forholdene til rette for at vi her i nord kan få til å lage verdens beste pokébowls! Pokérettene er raske å tilberede, og om vi bruker rimelige råvarer, kan man også kan tilby kunden rimelige retter – et godt alternativ til tradisjonelt mer usunn hurtigmat. Pokébowls er kanskje ikke så kjent for den vanlige mannen i gata ennå, men etterspørselen vil øke i takt med at det norske folk blir kjent med retten.

– Kanskje dette blir den nye sushien?

 

Amerikansk BBQ

I amerikansk BBQ-tradisjon er ‘alt’ lov!

 

Amerikansk grill holder seg godt på moten, og her er mulighetene mange! Det er en myte at den amerikanske BBQ-verdenen kun dreier seg om burgere og T-bonesteak! I følge amerikansk mattradisjon, er nemlig alt lov å slenge på grillen. – For ikke å snakke om tilbehøret; enhver kokk bør ha sin personlige vri. Kanskje overskudd fra grønnsakslageret og småslappe krydderurter kan inngå i restaurantens egen BBQ-saus?

Steet food er den nye tapasen. Retter fra det ‘ekte’ Mexico, indiske vegetarretter og ‘fusion’ og ‘crossover’-matretter har allerede vært i fokus i bransjen en stund. ’Street food’ er egentlig et samlebegrep for småretter fra alle verdenshjørner - og her er det fortsatt uendelig med uoppdagede retter og variasjonsmuligheter. Inspirasjon til nye retter kan du blant annet finne på MatPrats nettside.

 

Fermentert mat

Den sørkoreanske kimchitrenden, bestående hovedsaklig av kinakål, chili og hvitløk, er velsmakende og sunt, for både gjestens mage og for bunnlinja i restauranten. Fermenterer du kimchien selv, finnes et hav av grønnsaker å velge mellom i det norske markedet. Enkle, rimelige grønnsaker blir til gull på glass. Dette er i tillegg en rett som tåler å stå lagret lenge, og kan brukes som tilbehør i det uendelige. Av asiatiske fermenterte matretter, er det også verdt å merke seg trenddrikken kambucha, som blir ivrig omtalt i helse -og livsstilblogger.

 

Redde verden – litt

Det bærekraftige kjøkkenet er på moten. ‘Spise hele dyret’-trenden har spredt seg til den vegetariske avdelingen av kjøkkenet. Nå skal hele planten; stengel, hams og blader, være med i måltidet. Gjesten er nemlig like opptatt av å redusere matavfallet som restauranten. Den samfunnsbevisste gjesten kutter gjerne litt ned på kjøttporsjonene, griner ikke på nesen over å måtte spise stilken på broccolien, og ønsker å spise opp all maten på tallerkenen.

 

Gi menyplass til det grønne!

Vegetarretter og ‘meatless monday’ har for lengst inntatt norske kantiner og storkjøkkener, og den grønne trenden ser bare ut til å fortsette. Med et økt samfunnsfokus på bærekraftig matproduksjon, på energibruk og helse, ser vi en stadig økende andel av gjester som velger grønne alternativer fra menyen. Ikke er det noen grunn til å la være, heller, grønne råvarer av ypperste kvalitet, har vi flust av her i nord.– Så her er det lurt å være forberedt og ha noen velsmakende og spennende vegetarretter i ermet!

 

Når vi er inne på det grønne; norsk landbruk følger også med i tiden, og stadig utvikles nye råvarer på norske jorder. Blant annet er en rekke nye rotgrønnsaker, potettyper og kålsorter i utvikling. – Følg med og test ut noen nye varianter.

 

Salat

Grønt er i tiden, men du trenger ikke ta det for høytidelig; her det lov å leke seg med fargesprakende, spennende ingredienser og kreative tilberedningsmetoder.

 

De gode opplevelsene

For det moderne gjesten er det ikke bare sulten som skal stilles når et nytt spisested skal utprøves. Gjestene forventer ofte en ekstra opplevelse når de skal ut og spise. I jungelen av Instagram-pittoreske matbilder, er mange ute etter det fristende og spesielle, noe som er autentisk og særegent på én og samme tid, – og kanskje med en overraskelse på tallerkenen?

De gode håndverkstradisjonene har vokst i popularitet det siste tiåret, og holder seg fortsatt godt. By gjesten på lokale og spennende øltyper eller oster, eller prøv deg på den spennende håndverkspølse-trenden.

 

– Så til slutt; ikke glem å fortelle de gode historiene! Informer gjestene om hvor maten kommer fra og formidle omtanken du har gitt til maten de spiser. Dagens gjester har det aldri for travelt til en god fortelling! Ta en ekstra titt hos grossisten din etter utvalg og produkter som kan gi kjøkkenet ditt dette lille ekstra. Gjerne holdbare varer som kan knyttes til de lokale tradisjoner; spekemat, flatbrød eller retter marinert i lokalt øl. Med den lille touchen av sjel, er den moderne gjesten solgt.

 

Gratis e-bok: Hvordan unngå matsvinn

 

Kilder: matprat.no, stowr.se, matforsk.no

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen