<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Øk lønnsomheten i din restaurant ved å ha flere konsepter

Skrevet av Frode Olsen | 23. aug 2019

Med flytende arbeidsdager og uforutsigbar livsstil, er også spisevaner og møtearenaer i endring. Kan lokalene, utstyret eller kjøkkenet brukes til noe mer? Har dere egentlig råd til å la være?

 

Ekstraservice hjem til gjesten

Det er godt å ha noen ekstra bein å stå på. Om ikke alle gjestene fysisk besøker restauranten, kan matservicen i stedet komme til kunden. Folk trenger også mat når noe virkelig skal feires, og her finnes det etter hvert mange spennende konsepter. De siste årene har utleie av kokker og grillutstyr slått stort an i Norge. Du kan også gjøre som på Lura Turistheim i Sandnes; der kan kunden velge å få maten levert i fine kobbergryter som gjesten selv kan varme opp hjemme før servering. Har dere rom for en liten investering, kan en tøff food truck være restaurantens synlige ansikt utad når noe skjer i lokalmiljøet, til festivaler og på travle handledager i gågata. – Eller kanskje dere kan hjelpe det lokale turistkontoret eller hotellet med å servere lunsj til sultne turister?

 

Matkurs for nysgjerrige

Som drivere av en restaurant blir dere sett på som ekspertise på mat og servering. Det kan åpne dørene for inspirerende kursvirksomhet og smakfulle stunder med tilreisende eller spesielt interesserte. Turister er ofte på jakt etter de store totalopplevelsene når de er på reise et nytt og ukjent sted, og mange er villige til å betale for «det lille ekstra». Er det lokale turistkontoret åpne for å inngå et samarbeid med dere? En utflukt til sjøs kan for eksempel kombineres med et tilberedningskurs av sjømat i restauranten din etterpå. Eller kan et seterbesøk etterfølges av fenalårsmaking hos dere? En representant fra det lokale bryggeriet kan komme innom med de nyeste øltypene sine, og så kan dere stå for noe å bite i? Her kan dere også kalkulere inn potensielt mersalg av lokale varer. Dere trenger ikke gjøre alt selv, kanskje dere kjenner en ressurs i nærmiljøet som kan hyres inn for å ta seg av formidlingen. Du kan også spørre din lokale storhusholdningsgrossist, hvis du ønsker å komme i kontakt med dyktige ressurspersoner i matbransjen.

 

190723_Trender_bilde2(Servicegrossistene)

Lura Turistheim i Sandnes lånes fine kobbergryter ut til cateringkundene. Enkelt og greit for kunden, som kan varme opp maten selv, og ikke minst; miljøvennlig!

 

Forretnings-idéer?

Kjenner dere lokale bedrifter som kunne trenge en miljøforandring fra trauste kontorlokaler? Spreke seminarer eller viktige forretningsmøter? Inspirasjonsfrokost? Formiddag kurs eller middags-kickoff? Om dere er så heldige at dere har et chambre séparée, eller har gode tidsrom på dagen der serveringslokalene ikke er i bruk av andre gjester, er mulighetene mange. Dette er riktignok en kravstor kundegruppe, så sørg for gode løsninger på det praktiske og estetiske rundt serveringen. Det tekniske bør også være plass; prosjektor, lydanlegg, et effektivt WI-FI-nettverk og rikelig med el-uttak. Med solid service og en fornuftig serveringsøkonomi i bunnen, kan slike avtaler gi en fin uttelling på bunnlinja.

 

Utleie av lokaler

Er serveringslokalene deres attraktive for flere bedrifter enn dere selv? I de større byene, der utleieprisene er stive og lokalene med den beste beliggenheten er sårt etterlengtet, er det stadig flere serveringsbedrifter som prøver seg på en kollektiv samdrift av lokaler. Har dere mulighet til å leie ut lokalet til tidspunkter dere ikke selv har servering, kan dette gi dere en god fortjeneste og utvide restaurantens potensiale. Når kjøkkenet deres stenger klokken 22, kan for eksempel en driver med ekspertise på bar ta over oppvartningen resten av kvelden. På denne måten kan man dele på det praktiske, og på utgifter til vask, vedlikehold og leie. Her ligger det også en mulighet for å utvide kundekretsen og tilby gjestene et spennende og dynamisk sted å besøke.

 


Nye former for lokkemidler

Er du ute etter oppmerksomhet, men ønsker ikke å legge inn for mye innsats? Disse forslagene vil kanskje ikke få gjesten til å åpne lommeboka, men kan i hvert fall lokke dem litt nærmere restaurantveggen:

PokéStops: Har du en interessant statue utenfor serveringsstedet ditt, eller holder dere til i nærheten av en park? Hvis du kjenner en Pokémon GO-spiller som har oppnådd level 40 Trainer, kan dere selv legge til et PokéStop, og dermed potensielt lokke til dere noen småsultne Pokémon GO-spillere nærmere dere. Les mer her: https://no.techq.eu/slik-legger-du-til-en-ny-pokestop-i-pokemon-go/

Geocache-poster: Dette nådde kanskje sin storhetstid for noen år siden, men småbarnsfamilier er fortsatt ute på jakt etter de spennende forundringsboksene. Det skal i hvert fall ikke så stor innsats til å legge en post strategisk til utenfor restauranten! Les mer om geocaching her: https://www.geocaching.com/play

Snapchat-filter: Digitale filtere inne i Snapchat-appen som restauranten selv kan aktivere innenfor et geografisk plassert område en avgrenset periode. Litt barnslig moro, og det kan koste litt, men kan være moro å sette i gang til et ekstra festlig arrangement? – Den litt yngre garde av gjester vil garantert sette pris på det!


 

Inviter gjesten med!

Det kan lønne seg å være litt «på». Stille perioder kan utnyttes til å gjøre en innsats for å skape litt ekstra blest rundt det dere driver med. En liten, ekstra opplevelse er kunden villig til å betale litt ekstra for. Dere kan invitere en gjestekokk til å lage en egen meny for en kveld, og har dere skjenkebevilling, kan dere invitere til en «Wine-makers Dinner». Kanskje en importør kan stille med produsenter som kan vise hvordan de ulike vinene blir laget? Dere kan rigge til servering med lokalt brygget øl og foredrag av bryggerimesteren, eller invitere til en kveld med lokal sider eller alkoholfrie alternativer. Her kan også din lokale grossist være behjelpelig. Dere kan også sette av et par kvelder eller en uke ved studiestart eller på nyåret til å teste ut nye retter og konsepter, som kanskje egentlig aldri vil komme på menyen. Selv om råvarene kan være enkle og rimelige, kan opplevelsen gjøres eksklusiv og unik for gjestene. Tilbakemeldinger fra gjestene gir en ekstra bonus, og er nyttig kunnskap å ta med videre i driften.

 

Nye spisevaner

Folk vil selv bestemme når og hvor maten skal spises. Mange ser også ut til å foretrekke å nyte god restaurantmat hjemme i stedet for å lage maten selv. Kan rettene dere serverer tas med hjem? Eller kan dere lage egne menyer eller pakkeløsninger for take-away? I utlandet dukker det opp serveringssteder som lager ferdig preppede måltidspakker for hele dagen, eller mulighet for kunden i tilberede maten ferdig hjemme. Tradisjonelle spisevaner er i endring, og det kan være lønnsomt å lytte til hva, når og hvordan den moderne gjesten ønsker seg maten servert.

 

Få innsikt i de siste trendene i serveringsbransjen

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen