<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Oppskrift: Vestlandsrømmegrøt

Skrevet av Servicegrossistene | 15. jul 2019

29. juli er datoen for Olsok. Som ved andre sommerlige høytider, har rømmegrøt og spekemat vært tradisjonelle retter å sette frem. Rømmegrøt er en matrett med mange og lange tradisjoner. Det sies at den kan spores helt tilbake til 800-tallet. Oppskriftene varierer litt, avhengig av hvor man befinner seg i landet. I denne vestlandsvarianten er rømmegrøten tilsatt fløte, noe som gjør grøten litt rundere på smak. 

 

Ingredienser til 12 porsjoner:

12 dl kremfløte 

12 dl seterrømme 

225 g hvetemel 

3 ss sukker 

3 dl melk 

3 ts salt

 

Topping:

rosiner

morrpølse eller spekemat

 

Slik gjør du:

1. Bland fløte og rømme i en kasserolle og kok opp. La det småkoke i ca. 10 minutter under omrøring. Bland sammen mel og sukker i en bolle. 

 


Tips: Litt sukker i melet gjør at grøten ikke så lett klumper seg.


 

2. Bruk en sikt til å spe melet i fløte/rømme-blandingen, mens du rører kraftig. Tilsett litt av gangen. La grøten koke opp mellom hver runde. Det er ikke sikkert det er nødvendig å bruke alt melet. Når grøten begynner å skille ut fett, er det nok.

3. Dra kjelen til siden og la den stå noen minutter så grøten skiller seg ordentlig og fettet kommer ut. Bruk en spiseskje til å ta av det synlige fettet som legger seg på toppen av grøten. Putt det i en liten skål. Spe så på med varm melk, litt om gangen til du har fått den tykkelsen du ønsker. Når grøten har riktig konsistens, smak til med salt og sukker. Server med fett, rosiner og spekemat. 

 


Tips: Det er viktig at du bruker seterrømme når du skal lage rømmegrøt. Seterrømme har et høyt innhold av fett og er ikke kokestabil, slik at du får den ønskede utskillelsen av fett under koking.


 

Gratis e-bok: Hvordan unngå matsvinn

 

Oppskrift og foto fra melk.no

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen