<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Slik får du gjesten til å bruke lengre tid i kaféen

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 03. des 2019

En gjest som kun kjøper én kopp kaffe og tar opp verdifull bordplass i timevis gir lite penger i kassa. Samtidig vet vi at man oftere går inn på serveringssteder hvor det allerede sitter noen, enn i et tomt lokale. Hvordan kan et langvarig kafébesøk bli lønnsomt?

 

Tilrettelegg for kundegruppene

Først og fremst er det lurt å se for seg hvilke kundegrupper du ønsker å rette deg mot. Trillegrupper, pensjonister, unge gjester, studenter, barnefamilier, turister og lunsjgjester har alle sine særegne behov og interesser. Begynn gjerne med å systematisk spørre eller observere hva gjestene som kommer til deg ønsker seg å spise, og hva som skal til for at de blir og kjøper mer.

 

Arealbruk

Hvordan utnyttes arealet i kafeen til de gjestene dere har? For eldre gjester er det kanskje fremkommeligheten og romsligheten i lokalet som avgjør om de ønsker å ta bryet med å finne seg et bord. Ønsker dere å henvende dere til yngre mennesker, kan det være lurt å ha et større diskområde til baguette-smøring og for å kunne vise frem et fristende utvalg av Instagram-vennlige kaker. Trillegrupper kan også være lønnsomme å ha innom, men vurder muligheten til vognparkering og til å lage skjermede områder til bespisning. Småbarnsforeldre ønsker ofte en stille og rolig atmosfære, med rom for litt barnegråt og tilbereding av barnemat.

 

Båser fremfor åpent rom

Det er ikke for ingenting av gamle, «brune» barer har en tendens til å bli populære blant voksne stamgjester. De kanskje litt gammeldagse båsene og avgrensede sittegruppene har noe for seg; de gir rom for de dypere samtalene, og gjestene blir sittende og nyte kopp etter kopp.

 

191202_Bakerihjelperen_bilde2(Servicegrossistene)

Vi litt ekstra omsorg for gjestene som kommer igjen. Har dere en sjokoladebit eller en smaksprøve på en ny signaturkake dere ønsker å teste ut? Stamgjestene dine vil sette pris på litt ekstra oppmerksomhet!

 

Atmosfære som får ned pulsen

Det ligger i detaljene; lys, hjemlige gjenstander, planter og lune dufter. Dere kan gjerne ha et gjennomført tema i interiøret; bonderomantikk, urban stil, amerikansk diner-stil, – men sørg for god orden og hygiene. Dempet musikk og dempet belysning bidrar også til å senke pulsen til gjestene. Gå gjennom lokalene selv og bruk sansene. Finner du forstyrrende elementer som legger en demper på atmosfæren dere ønsker å skape?

 

Bredt serveringsutvalg

Ønsker du at folk skal bli sittende lenger, kan lønne seg å satse i bredden; serverer du bare en «rask kaffe» og noe som er kjapt å ta med seg i hånda, blir kanskje ikke gjestene sittende så lenge som du ønsker. Har du bakverk som krever tallerken og skje, eller har du mulighet til å tilby pizza eller lett middagsservering, og kanskje et glass vin? Husk at gjestene har ulike behov på ulike tider på døgnet, og det er kanskje ikke alltid det kun er kaffekoppen som lokker.

 

Tekniske fordeler

For mange er det et stort pluss å finne et sted der det er enkelt å sette seg ned med pc’en. Her er det ikke så mye som skal til: Et stabilt WiFi-nett med god hastighet og stødige bord med plass til en ekstra kaffekopp ved siden av laptopen. Behagelige sitteplasser hjelper også på å holde på gjesten. Mange av disse kundene kan kjøpe en kaffekopp og bli sittende med den uten å bestille særlig mer. For å sørge for mersalg, er det smart å ta noen ekstra serveringsrunder ved disse bordene.

 

Effektiv og vennlig kundehåndtering

Det kan høres ut som et paradoks, men en å sørge for en effektiv håndtering av kundene vil alltid ha en ekstra verdi, uansett om kunden er travel eller har god tid. Kanskje kunden da gidder å ta den ekstra turen innom kassa, og kanskje blir ivrig og bestiller enda mer når personen bak kassa er ekstra effektiv, imøtekommende og serviceinnstilt. Gjør besøkene til kassa så hyggelige som mulig.

 

Et «andre hjem»

Kunder som bruker stedet ditt aktivt, ser at dette er et selvfølgelig sted å oppholde seg. Kanskje dere kan legge til rette for bursdagsfeiringer eller visekvelder? Dere kan leie ut møterom til bedrifter, eller arrangere smakekurs eller bakekurs for voksne eller barn. Gjør kafeen til et naturlig møtested for gjestene dine.

 

En komplett allergiguide for bakeri og kafé

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen