<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Slik får du hjelp til å følge Statens kostholdsråd

Skrevet av Cathrine Øverås Frisvold | 27. sep 2019

En konstant strøm av informasjon gir oss en jungel av velmenende råd rundt mat, kosthold og helse. Hvilke kostholdsråd skal du som driver serveringssted følge, og hvordan sørge for at gjestene tar de gode valgene?

 

Forskning i ryggen

Kostrådene fra norske helsemyndigheter er basert på systematiske og helhetlige kunnskapsvurderinger av all foreliggende ernæringsforskning. Rådene har som mål å fremme god folkehelse, og forebygge kroniske sykdommer i befolkningen. Kort oppsummert blir vi anbefalt å spise mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk. Samtidig bør vi begrense mengden bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

 

Kvalifisert matekspertise

Aldri har vi sett en kundegruppe som har så mye kunnskap om mat og helse som restaurantgjester har i dag. De tar for gitt at serveringsstedet har ekspertisen som trengs for å sikre den beste og mest helsemessig fordelaktige maten til kundene sine. Som fagpersoner innen mat og servering bør vi ha en god oversikt over hva som er bra for gjesten.

 

Et hestehode foran

Du som driver et serveringssted har dessuten et klart konkurransefortrinn om du serverer sunn mat. Stadig flere forbrukere er på jakt etter sunn og enkel mat å enten spise eller ta med seg i farta; rett og slett grønnere fast food. Oppgrader salaten, bruk vegataralternativer, server smoothiebowls med spennende topping eller ferskpressede juicer. Mulighetene er mange!

 

190927_Trender_bilde2(Servicegrossistene)

Det finnes mange sunne, nye produkter på markedet som er vel verdt å teste ut –, og kanskje lære opp gjestene dine til å ta nye matvalg? Har du for eksempel hørt om honningtørket bygg?

 

Ernæringshjelp for gjestene

Det er ofte slik at de som hyppig spiser ute eller kjøper ferdiglaget mat, lett kan få i seg mer fett, salt, sukker og kalorier enn ønskelig. Denne kundegruppen har et spesielt behov for tilgang på sunne og gode måltider i farta som markedsføres godt og som kan konkurrere i pris med de andre alternativene på menyen.

Det kan være lurt å tenke på hvordan en helsebevisst gjest tenker:

  • Ha en god og beskrivende meny, både på nett og fysisk fremme på disk eller bord. Du er pliktig å opplyse om allergener, men god tilleggsinformasjon om hva retten inneholder gir gjesten rom for å ta et bevisst valg.
  • Tilby alternativer til tilbehør, som ekstra grønnsaker, guacamole og liknende. Det gir gode muligheter for mersalg, samtidig som de besøkende opplever at de kan skreddersy sitt eget måltid.
  • Vær lydhør for spørsmål og forslag fra gjesten din. Det kan være spørsmål om hvordan noe er tilberedt, hva retten inneholder, eller om det er mulig å kutte ut enkelte ingredienser. Er du fleksibel og tilbyr gode løsninger, får du garantert positiv omtale av gjesten etter restaurantbesøket.

 


Helsedirektoratet har satt opp følgende liste over fokusområder innen kosthold og ernæring:

Kostråd om salt

Kostråd om sukker

Kostråd om fisk og sjømat

Kostråd om drikke

Kostråd om grove kornprodukter

Kostråd om frukt og grønt

Kostråd om kjøtt og kjøttprodukter

Kostråd om margarin, olje og smør

Kostråd om melk og meieriprodukter

Kostråd om å spise variert

Kostråd om energibalansen


 

De kompliserte drikkereglene

Mat og matservering er preget av oppfordringer fra helsemyndighetene. Når det kommer til drikke og drikkeservering er det imidlertid klare regler for bransjen. Alkohol er ifølge Folkehelseinstituttet en av våre ti største folkehelseutfordringer, og en av de viktigste risikofaktorene for tap av friske leveår i befolkningen. I tillegg kan alkohol medføre sosiale problemer og tap av velferd og trivsel, både for den som selv drikker men også for andre rundt.

Med dette i bakhodet følger det selvsagt et spesielt ansvar med det å ha skjenkebevilling. Det kommer alle til gode at serveringssteder har god internkontroll og følger regelverket. En god oversikt over lover og regler for deg som driver alkoholservering finner du her.

 

Initiativer godkjent av Helsedirektoratet

 

Merkeordningen Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning som skal gjøre det enkelt å velge sunnere matvarer som inneholder mer fiber og mindre mettet fett, sukker og salt. Et ofte misforstått poeng her er at nøkkelhullet gjelder innenfor hver enkelt matvaregruppe. Det vil si at en frossenpizza kan få nøkkelhullet fordi den er inneholder mer fiber og grønnsaker enn andre frossenpizzaer. I noen matvaregrupper, som brus, godteri, kaker og kjeks, kan ingen produkter få nøkkelhullet. 

 

Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold

Intensjonsavtalen er et bransjesamarbeid for sunnere matvalg. Norske helsemyndigheter satte i 2016 et ambisiøst mål om at befolkningen innen 2021 skal spise 20% mer frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat. I etterkant har myndigheter og matbransjen samlet seg for å gjøre det enklere for forbrukerne å gjøre sunne valg. Saltpartnerskapet er et eksempel på et av intensjonsavtalens fokusområder.

Les mer:

 

Bærekraftig varelevering til restaurant? Dette bør du tenke på!

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen