<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Slik frigjør du areal til flere sitteplasser i kaféen

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 16. jan 2020

Husleie og utgifter for lokaler er de mest sårbare postene på budsjettet til serveringsstedet, og hver kvadratmeter har uvurderlig betydning. Her er tips til hvordan du kan utnytte arealet maksimalt.

 

Mini-servering?

Det er superhyggelig med små, sjarmerende kafeer, men det kan være litt av et puslespill å få på plass alt som trengs i et godt fungerende serveringslokale. Det finnes regler for hvor stort areal som skal beregnes per gjest. Gjestene skal ha det komfortabelt, personalet skal kunne komme til bordene, og du trenger kanskje ekstra plass til passasjer for rullestoler eller barnevogner. Er det trangt om plassen foran vinduene, eller har dere trange passasjer langs veggene? Da kan barkrakkløsninger eller tomannsbord være en løsning. Her dere noen ekstra kvadratmeter under en trappeoppgang? Har dere skap, hyller eller innredning som egentlig står i veien for et ekstra bord? Lag en plan for å enkelt mulig finne gode, fleksible løsninger på arealet dere har til rådighet.

 

Smartere varedisk

Området rundt serveringsdisken er hjertet i kaféen. Likevel er gode plasser til bespisning ofte et viktig fokus om driften skal gå rundt. Kan serveringsdisken være liten, men smart? Plukk ut varene som gir best margin, en smak av nye trender og signaturrettene som gjøre deg unik. Et gjennomtenkt, men begrenset vareutvalg hjelper ikke bare på plassbesparelsene, men også på budsjettet; flere av varene du har blir solgt, og du slipper kanskje å kaste unødvendig mye mat.

 

Gode rydderutiner

Noen kafeer har ryddesoner for gjester eller servitører. Slike soner opptar ofte mye plass, og en uryddig sorteringsstasjon kan fort se rotete ut i små, trange lokaler. Prioriter heller å la personale å rydde bordene. Er dere mye ute blant gjestene og er dere raske med å rydde bordene på travle dager, går også ofte kunderulleringen og salget unna fortere.

 

Flyttbare løsninger

Fleksibilitet er stikkordet for små kaféer, og å satse på et godt utvalg med tomannsbord kan være en smart. Da slipper to personer å beslaglegge sitteplassene på et firemannsbord eller en hel bås. Flere småbord kan også enkelt slås sammen om du skulle få en turistbuss full av gjester over dørterskelen.

 

Varelager utomhus?

Hvorfor oppta verdifull plass til varelager når dere heller kan få leveransene litt hyppigere fra grossisten? Det er tross alt serveringsarealet dere tjener penger på. En grossist som kjenner deg og lokalmiljøet ditt kan gi deg fleksible avtaler, slik at du får varene levert når du trenger dem. Er du redd for at grossistvarene skal komme i digre forpakninger? Hos noen grossister kan du bestille anbrekk; og kjøpe mindre deler av storhusholdningspakningene, – så slipper du å sitte på store volumer selv.

 

200117_Bakerihjelperen_bilde2(Servicegrossistene)

Lagerhyller kan være en stilig del av innredningen, om du har plass til det. Det er likevel greit å vite at det finnes grossister som kan komme med vareleveranser hyppig, så slipper du å bruke det verdifulle arealet i kaféen din til lager.

 


Tips til travle dager

Spesielt trangt om plassen på hektiske handledager? Stort sett ønsker vi gjestene velkomne og vi vil helst at de skal bli sittende lenge og nyte maten, men på travle dager ønsker vi at sirkuleringen skal gå litt fortere enn ellers.

 

Noen gode grep:

  • Rydde bordene ekstra hyppig
  • Løse sittemøbler åpner for fleksible løsninger. Dra sammenslåtte bord fra hverandre for å gi plass til flere gjestegrupper.
  • Håndheve spiseplikten og begrense muligheter for å sette seg ned i lengre perioder på de travleste tidspunktene.

 

Utvidede spisemuligheter

Klar for å tenke litt utenfor boksen? Det er nemlig ikke alltid kunden trenger noen sitteplass i det hele tatt! Sunn mat som er lett å ta med seg videre er blitt populært: yoghurt med crüsli, en fristende wrap eller en sunn grøt ferdig pakket i små porsjoner. – Og ønsker dere mersalg utenfor kafeens lokaler? Hjemlevering av mat er ikke lenger bare forbeholdt pizzasjapper og take-away-restauranter. Stadig flere kunder ønsker å nyte mat av høy kvalitet hjemme, og det finnes mange aktører som gjerne hjelper deg med å bringe maten din hjem til kunden.

 

20 gode tips til et lønnsomt bakeriutsalg

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen