<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Slik gjør du kjøkkenhygienen miljøvennlig

Skrevet av Cathrine Øverås Frisvold | 15. sep 2020

Å tenke miljø er ikke alltid helt rett fram når du driver restaurant. Du skal møte myndighetenes høye hygienekrav, og du vil gjerne selv ha en ren samvittighet, samtidig som du gjør et godt, grønt inntrykk på den stadig mer miljøbevisste gjesten. - Og hvor bør egentlig fokuset ligge? Vi gir deg noen gode råd.

 

Riktig utstyr sparer miljøet

Som med alt annet, finner du også innen renholdsverdenen produkter i ymse kvaliteter. Bruk litt tid på å velge produkter med god ergonomi og høy kvalitet, som du og dine ansatte vil ha glede av lenge. Da reduseres avfallsmengdene og bedriften sparer penger på lengre sikt. Det kan også være smart å merke utstyret, så unngår man misforståelser og vaskeutstyr som må kastes når man ikke helt vet hvor det har vært…

 

Unngå svinn

Sparehanskene må på, også på hygienefronten! En felles opplæring av ansatte og enighet om hvilke og hvor mye vaskemidler som skal brukes til ulike typer vask, er en god start. Har dere i tillegg god orden på bøttekott og vaskerom, og et personale som vet hvor de finner utstyret og vet hvordan det skal brukes, har dere et gode forutsetninger for å unngå et unødvendig forbruk på huset.

 

Farlig avfall

Hygiene handler også om hva bedriften etterlater seg, og her må avfallshåndteringen være med i miljøregnskapet. Kildesortering blir vi stadig bedre på, men har du tenkt over at selv de vanligste vaskemidlene vi bruker kan forårsake store miljøskader om de ikke blir håndtert riktig? På norskgjenvinning.no skriver de: «Rester av rengjøringsmidler som klorin, salmiakk, Plumbo, møbelpolish, sølvpuss, bilvask og avfettingsmidler, skal du sortere som farlig avfall.» - Verdt å notere seg og tenke på til neste gang salmiakkdunken blir tom.

 

De reneste valgene

Ønsker dere å gjøre et helt konkret og enkelt miljøgrep med stor effekt? Se etter produkter merket Svanen eller Blomsten når dere kjøper inn vaskemidler. Sitat fra norskgjenvinning.no: «Vaske- og rengjøringsmidler med miljømerkene Svanen eller Blomsten tar hensyn både til helse og miljø ved at de inneholder minst mulig helse- og miljøskadelige stoffer, bidrar til mindre farlig avfall og produseres med minst mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser.» På Svanemerkets nettsider finner du en oversikt over alle svanemerkede rengjøringsprodukter for profesjonelt bruk. 

 

Energisparing

Bestikk, servise og alle redskaper som er kontakt med mat må vaskes riktig. Det kommer vi ikke unna. Likevel kan små justeringer, som temperaturregulering og vaskemiddeldoseringer på vaskemaskinene og annet industrivask-utstyr, utgjøre en stor forskjell. Hvis dere kan få opp effektiviteten og få kontroll på energiforbruket, gir det ikke bare en miljøgevinst, men det kanskje være positivt for bunnlinja, også? Ta kontakt med maskinleverandøren din, slik at du gjør alt riktig.

 

Artikkel5_Etter-korona_bilde2(Servicegrossistene)

Ønsker du virkelig å vise gjesten at du tenker miljø, bør miljøfokuset synes i restauranten og på tallerkenen. Tenk at budskapet skal nå helt ut til bordet der gjesten sitter.

 

 

Hensyn til de ansatte

Vaskemiddelprodusentene har lenge hatt et stort fokus på å bidra til et best mulig arbeidsmiljø for de ansatte i horeca-bransjen: Produkter som er snillere mot huden og ved innånding, og utstyr som er holdbart og ergonomisk for daglig bruk. Gode arbeidsforhold gjør rengjøringsjobben lettere, og det blir enklere å ta et hyppig sveip over de mest kritiske flatene. – Og miljømessig er det smartere å vaske ofte, med mildere midler, enn å kjøre på en sjelden gang med sterke doser.

 


Moderne metoder

Når vi snakker om moderne renhold, er det kanskje ikke nødvendigvis de nye, innovative midlene og utstyret vi tenker på. Riktignok har mye god innovasjon på området; nanokluter som gjør rent uten bruk av vaskemidler, effektive moppesystemer og smarte rengjøringsmaskiner. Likevel er det snarere endringene i selve rutinene som har endret bransjen mest. Nå fokuserer vi heller på gode, hyppig rengjøring de kritiske områdene enn den veldig grundige husmors-nedvasken. Skal du drive moderne renhold, holder det dermed ikke med et skippertak i ny og ne; du må hele tiden være parat til enkelt å gå over de store flatene effektivt.


 

Les også:

Hygiene på storkjøkkenet: Hva har endret seg i 2020?

 

Den grønne helheten

Når vi først gjør en hederlig miljøinnsats, trenger vi ikke begrense innsatsen til kun et fokus på hygiene. Vi ønsker vi jo at det skal synes! Du kan begynne i det små, med mer grønt på menyen og et kortreist fokus på råvarer. På emballasjefronten finnes det mye nytt som kan være verdt å utforske: produkter laget av materialer som er resirkulerbare eller som enkelt kan komposteres, og produkter som består av alternative materialer til plast . Et annet miljøtiltak som kan ha stor effekt, er kampen mot matsvinnet. Matproduksjonen krever enormt mye av klodens ressurser, og den lille innsatsen hver enkelt gjør, kan til sammen ha stor betydning. – Og kanskje det hjelper dere på vei til å spare noen kroner, også?

 

Miljøprogrammer for storkjøkken

Mange gjester er bevisste på selv å gjøre de rette valgene, og miljøsaken vil stå sterkt, også videre inn i fremtiden. Kan du og bedriften din informere gjesten om at metodene dere bruker holder seg innenfor spesifikke miljøkrav, er dette pluss i margen overfor gjestene. Miljøfyrtårn-sertifisering, eller et medlemskap i Svanen eller EU Ecolabel («Blomsten») er de mest anerkjente miljømerkene vi har for bedrifter i Norge. Et medlemskap i en slik ordning gir også god ryggdekning og en arena for diskusjon og støtte for dere som bedrift. Hva kan passe for dere?

 

Les mer:

 

Hygieneveileder for restauranter

Kilder:

svanemerket.no, miljofyrtarn.no og norskgjennvinning.no.

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen