<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Slik kan sosiale medier bidra til omsetning i ditt bakeri

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 09. jan 2020

Et utstillingsvindu, en arena for «snakkiser» eller som en del av en gjennomtenkt markedsføringsplan? Sosiale medier kan gi dere sterke fordeler som bedrift, om de brukes fornuftig.

 

Forsyne seg med øynene

Vi mennesker liker det visuelle, og gode matopplevelser er populært å forevige – og dele med andre. Mat forteller mye om deg som menneske, om hva du prioriterer i livet ditt, om vaner og preferanser. For dere som bakeri er dette en ypperlig mulighet til å vise dere frem for matelskere. Gjør det fristende for kundene å ta bilder av maten de kjøper hos deg med en fargerik bakeridisk med lekre varer som blir presentert og pakket for kundene med litt ekstra omtanke. Det kan også være lurt om baksten i seg selv viser frem bakeriets eget særpreg; kanskje dere dekorerer kaker på en helt spesiell måte, eller sørger for å gjøre logoen er godt synlig på emballasje og servietter. En egen signatur-kaffedrikk eller lokal eplemost som bare dere har, kan også være med å gi gjester på jakt etter «likes» noe å dele med venner og familie. – Og om bildene vandrer videre ut i verden på egen hånd; i den digitale verdenen er identitet og særpreg ekstra viktig: Det kan det bli lønnsomt for deg hvis kundene lett kan spore tilbake til hvor de fine produktene kommer fra!

 

“Her er vi!”

Det er uvant for en beskjeden norsk, lokal bedrift å stikke hodet frem, men en smart bruk av sosiale medier kan lønne seg i den strategiske markedsføringen av bedriften. – Og her trenger dere ikke bekymre dere over ikke å være «trendy» nok. Alle har noe særegent som er verdt å vise frem! Har du en kreativ konditor på huset, eller har dere ekspertise på håndverk og kvalitet? Orienter dere om hvilke plattformer og nettsider gjestene deres bruker og vis frem hvem dere er. Ikke vær redd for å røpe hemmeligheter! Er dere ærlige og rause med tips og råd, viser dere personlighet og særpreg. Positive historier om det som skjer bak veggene, smitter matglede og engasjement over på gjestene. - Og det er vel verdt å gjøre den ekstra lille innsatsen, hvis det resulterer i at litt flere kunder får vite om dere?

 

200110_Bakerihjelperen_bilde2(Servicegrossistene).

Tips: Ha gjerne en plan på hva du serverer! Store, massive kaker kan virke overveldende på Instagram-ivrige kunder. Små, fargerike porsjoner og «treats» er enklere for kundene å ta med seg og det er lett for dem få et pent utsnitt som tar seg lekkert ut på nettet.

 

Nyttig informasjon til kundene

Forbrukerne blir stadig mer avhengige av smarttelefonen, og det er kanskje ikke så rart: Det krever liten innsats å gjøre et kjapt søk på nettet; en fremtidig gjest er på vei til byen og søker på mobilen etter et hyggelig sted å møte en venn, eller en familie sitter hjemme og skal planlegge neste helges konfirmasjonsfest. En egen nettside eller en Facebookside som viser praktisk informasjon som menyer, åpningstider, bestillingsinformasjon og tilbud, kan være veldig nyttig for travle kunder. Har bakeriet ditt blitt observert på sosiale medier, og har dere i tillegg en ryddig hjemmeside med lett tilgjengelig informasjon, er sjansen også større for at kunden velger bakeriet ditt ved neste korsvei.

 

Les også: Slik får du gjesten til å bruke lengre tid i kaféen

 

Gode svar gir tillit

Hvis dere først har valgt å bruke sosiale medier aktivt i markedsføringen, er det viktig å være tilgjengelig og service-innstilt også her; – dere hadde vel antakelig hjulpet en kunde som kommer bort til disken? Følg med på kommentarene som kommer inn gjennom medieplattformene dere har valgt å ta i bruk, og gi gode svar i et vennlig ordelag. En positiv stemme bak tilbakemeldingene gir også et inkluderende og ryddig inntrykk av bedriften som helhet. – Og å vise tillit og omsorg for kundene lønner seg!

 

Insta-happenings?

Sosiale medier åpner for nye arenaer for publiseringer for bakeriet, ut over det fysiske salget av varer over disk. Hva med en Instagram-konkurranse der følgeren skal ta et kreativt bilde av signatur-krembollen din? Eller pepperkakepyntekonkurranse med en fin premie? Kreative kokkekunster er også i vinden som aldri før. Kanskje dere kan invitere til konditorkurs eller kurs i surdeigsbakst og sørge for en ekstra inntektskilde når bakeriet ellers er stengt? På sosiale medier vil annonsering av slike eventer kunne spre seg raskt. – Bare kreativiteten setter begrensinger.

 

Moderne jungeltelegrafer

Holder dere til på et sted med mye turisme? Da kan det være smart å orientere seg om hvor gjester utenbys fra finner informasjon om deg og lokalmiljøet ditt. Nettsidene TripAdvisor og Google Reviews er internasjonalt kjente plattformer der gjestene selv bedømmer serveringsstedene de besøker. Her kan det virkelig lønne seg å gjøre en godt inntrykk! Ta gjerne en titt på slike nettsteder og se hvordan andre tilsvarende kafeer som din – i innland og utland – gjør for å gi kundene sine det lille ekstra. Hva er det moderne kunder egentlig vil ha?

 

Fysiske forhold

Hva er det moderne kunder egentlig forventer av et serveringssted? Tilgang til gratis Wi-Fi er ikke lenger så viktig, de fleste har i dag nok mobildata, men det er en hyggelig ekstraservice å gi gjestene tilgang til el-uttak for lading av mobiler og nettbrett i nærheten av der de sitter. Når de tekniske forholdene ligger til rette, kan kanskje det i seg selv trigge gjestenes til positiv delelyst på sosiale medier?

 

20 gode tips til et lønnsomt bakeriutsalg

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen