<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Slik kommer du i gang med takeaway fra restauranten

Skrevet av Ronny Skoglund | 27. okt 2020

Spisevanene våre er i endring. Moderne mennesker forventer å kunne nyte et godt måltid når og hvor det måtte passe best for dem. Det er ikke et spørsmål om du ønsker å starte med takeaway, men snarere; har du råd til å la være?


Hva skal til for å komme i gang med en god takeaway-løsning i akkurat din restaurant? Her er en liste med sjekkpunkter som det kan være lurt å tenke gjennom:

 

1) Smarte menyvalg

Hva slags valgmuligheter ønsker dere å tilby gjesten? Velg ut de rettene som gir den beste matopplevelsen og som egner seg best for takeaway. Fire-fem retter er som regel tilstrekkelig, eller du kan for eksempel tilby ukemenyer og variere rettene etter varetilgangen. Her er det lurt å planlegge godt og satse på råvarer som gir en god og stabil inntjening.

 

2) Beregne priser

Det er viktig at prisingen på takeaway-rettene står i forhold til kostprisen og i tråd med maten dere ellers serverer daglig. Tilpass også prisen etter etterspørselen. Hvis dere tenker å tilby hjemlevering; hva koster dette dere? Sett grenser for hvor langt dere kan kjøre for gitte pristakster, og informer gjesten om dette.

 

3) Hvordan levere maten?

Med takeaway og drive-in-løsninger er det enkelt å levere ut maten, men hjemkjøring krever som regel litt mer, og bedriften må dessuten registreres som catering hos Mattilsynet. Ved hjemlevering må en være ekstra nøye med å etablere gode rutiner som sikrer et trygt smittevern. Har dere kapasitet til å ta hele ansvaret og kjøre maten ut selv, eller trenger dere hjelp? Det finnes mange dyktige budtjenester som gjerne hjelper til med å frakte maten hjem til gjestene for dere.


Starte med take-away?

Driver du allerede med servering, er det ikke så mye som skal til for å sette i gang med takeawaytjenester i tillegg. Les mer om cateringvirksomhetmattilsynet.no. Hvis du ønsker å tilby hjemleveringstjenester, er det likevel noen ekstra hensyn du må ta, spesielt i perioder med økt smittefare.

Hvis du ikke allerede driver et serveringssted, må du ta kontakt med Mattilsynet og registrere deg som serveringssted før du får lov til å sette i gang. Les mer på Mattilsynets hjemmeside


Fagartikkel_16_2

En gjennomtenkt meny med mat som er enkel å tilberede og lett å ta med seg på farten er en viktig kilde til takeaway-suksess. – Og det dukker stadig opp nye produkter som frister.

 

 

4) Gjør det lett å bestille

Bruk de bestillingsløsningene som stamkundene dine allerede er vant til, om det er over telefon, via e-post, SMS eller sosiale medier. Du kan også vurdere salg gjennom bedriftens webside eller en egen app. – Men husk: Det er viktig å vær tilgjengelig, ryddig og kjapp med å svare når gjesten kommer med en henvendelse, så det kan være lurt å begrense kontaktmulighetene til få, nøye utvalgte flater.


Digitale bestillinger

Fysiske menyer kan være potensielle smittebomber i restauranten din. De blir vanligvis berørt ofte av gjester og personale, og kan være vanskelige å holde tilstrekkelig rene. Har du tenkt over at en digital menyløsning der gjesten kan klikke seg frem til menyvalgen sine selv, både er effektivt og smittevennlig? Bestillingene går ofte gjennom raskere og med færre feil enn ved manuelle bestillinger. De kan fungere på digitale skjermer i restauranten, brukes i appløsninger eller på serveringsstedets nettside. Da kan gjesten bruke sin egen smarttelefon til å gjennomføre hele bestillingen, kanskje også hele betalingsforløpet. På denne måten blir det færre kontaktpunkter med fysiske gjenstander og med personalet i restauranten. – Smittesmart og effektivt!


5) Kontaktløs betaling

Unngå bruk av kontanter og legg til rette for betaling med tæpping, Vipps, via restaurantens egen app eller gjennom betalingsløsninger på websiden. Hvis dere etablerere en webshop med bestillings- og betalingsløsning i ett, har dere mange muligheter i én løsning!

 

6) Innpakningen: Førsteinntrykket

Feil emballasje kan skade gjestens matopplevelse. Velg gjerne emballasje av en litt høyere kvalitet, som er behandlet slik at maten ikke blir skadet av fukt eller varme. Dere bør også ta hensyn til det visuelle og det taktile ved emballasjen: Miljø, hygiene, ærlighet og bedriftens egen profil og forretningsidé er smarte stikkord for et godt emballasjevalg.

 

7) Et stort smil

Ved takeawayservering er kontakten du har med gjestene ofte langt mer begrenset enn når gjestene kommer for å nyte et lengre måltid i restauranten. Da er det ekstra viktig at alle ansatte viser vennlighet og er serviceinnstilte overfor gjestene i de få minuttene kontakten varer. Hyggelige opplevelser gjør det fristende for gjesten å komme tilbake!

 

Les også:

De viktigste digitale trendenen i restaurantbransjen i 2020 

 

En guide til takeaway og mersalg

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen