<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Slik oppnår du følelsen av hjemmelaget bakst i din kafé

Skrevet av Jon Marius Sletten | 14. nov 2019

Kanskje får du bakervarene levert i kjedelige kasser fra bakeriet, eller kanskje dere varmer halvstekt bakst? - Her er noen tips til hvordan du kan gi bakeridisken en litt mer hjemmelaget følelse.

 

Kaféens egen signatur

Selv om du har ferdigvarer som basis, er det noen grep du kan gjøre for å gjøre baksten til «din»; Kanskje dere har en tradisjonsrik oppskrift på en fyldig eggekrem, et smakfullt mandelfyll eller en spennende topping som kan gi bakervarene dere selger et lite løft? Dere kan gjøre det litt på deres egen måte; dyppe muffinsen på skrå i sjokoladesausen, toppe kakene med deres egen signaturglasur eller ha en fast rutine på å gi kanelknutene et ekstra dryss med melis. – Og serverer du ofte kundegrupper som har spesielle krav og behov? Allergikere? Veganere? Dere kan ta utgangspunkt i ferdige, trygge basisprodukter, men lage deres eget fyll og topping. Da gir du denne kundegruppen en liten ekstra service, og dere har i tillegg full kontroll på hva maten inneholder.

 

Velkommen inn!

Skulle tro dette er tatt rett ut av Donald, men det funker: Det klassiske trikset med duften av ferske bakst som treffer nesene til dem som går forbi på fortauet utenfor, gir den hjemmekoselige følelsen allerede før gjesten krysser dørterskelen. Opplevelsen av nybakte boller som slår imot gjesten når kafédøra åpner seg, trigger matlysten og kjøpelysten. Et vennlig personale som har tid til et smil og en varm velkomst, er også en viktig brikke for å skape en hjemmekoselig setting. – Og kanskje den «hemmelige» bolleoppskriften kan rammes inn og henges opp på veggen?

 

191115_Bakerihjelperen_bilde2(Servicegrossistene)

Et profesjonelt bakeri som skal selge varene sine og en 10-åring som hjelper til på kjøkkenet hjemme, lever selvfølgelig i to helt forskjellige verdener. Likevel finnes det noe felles triggerpunkter som treffer alle; gammel som ung. Kanskje vi kan lære litt av å se bakeridisken gjennom et barns øyne?

 

Personlig presentasjon

Gjærbakst og brød tåler til en viss grad å bli presentert på litt utradisjonelle måter: Lag grupper av bakevarene; samle kanelknutene i hyggelige kurver eller fat, i fine kjøkkenhåndklær eller plassert på ubleket bakepapir. - Og selv om baguettene står samlet i en bukett i en dekorativ kurv, trenger de ikke bare brukes til pynt! Bruk varer og alternative presentasjonsområder aktivt, det skaper en hyggelig og avslappet atmosfære, men pass på å benytte redskaper og hansker når du skal servere gjesten, slik at gjesten ser at hygienen blir tatt på alvor! Melkebaserte varer, som kremkaker og desserter, skal stå i mer beskyttede omgivelser, men kanskje det også her går an å gjøre noen grep for å gjøre disken litt mer fargerik, personlig og innbydende?

 

Kundens egne valg

La kundene føle at de bestemmer litt selv! Utvalget av kaker i kakedisken eller pålegg i sandwich-smøredisken trenger ikke være så stort og avansert. Personalet kan fortelle litt om de ulike varene og valgmulighetene, men gjøre det opp til gjesten å velge hva han/hun ønsker å smake på. Et personale som viser entusiasme over egne produkter, gir produktene en identitet og gjør gjesten nysgjerrig. Likevel stoler kunden stort sett mest på seg selv. Når kunden har bestemt seg for hva han eller hun skal, kan personalet benytte anledningen til å snakke varene sine opp; «Ja, den anbefaler jeg også, den er kjempegod!» eller: «Dette er en av våre aller mest populære boller, folk kommer langveisfra for å smake på disse!». Hvem liker vel ikke å få en bekreftelse på de smarte valgene vi har tatt? Det gir tillit og trygghet.

 

Fryd for sansene

Hvordan bakevarene ser ut i disken, kan ha stor innvirkning på salget. – Og det finnes noen universelle triggerpunkter som gjør de fleste øyne sultne: Pensling og glasering, karamelliserte overflater, glasurer, krem og sjokoladedetaljer ser alltid lekkert ut. Generøst og fargerikt med strøssel og dryss, og friskt og fristende med frukt og urter. Ta gjerne en titt på Instagram for inspirasjon. Du trenger nemlig ikke være konditorutdannet for å få til en delikat presentasjon i bakeridisken; en avslappet, rustikk dekor får frem den hyggelige følelsen av hjemmebakst. Trikset ligger kanskje heller i å slå litt på stortromma – og være litt raus med gjesten!

 

En komplett allergiguide for bakeri og kafé

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen