<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Slik unngår du krysskontaminering i ditt bakeri

Skrevet av John Helge Selliseth | 12. nov 2019

For en allergiker kan allergener i maten være rene giften. Hvordan unngå at bakeriutsalget blir en smittekilde for utsatte kunder?

 

Hva er krysskontaminering?

«Krysskontaminering» og «matforurensning» et uttrykk som ofte blir brukt om hverandre. Begge begrepene handler om overføring av smitte mellom matretter eller ingredienser. Ofte tenker vi da på bakterier, som i verste fall kan føre til matforgiftning.

For allergikere, cøliakere og kunder med matintoleranse er det ekstra viktig å unngå krysskontaminering; å skille matvarer fra hverandre, slik at ikke mat som kan gi reaksjoner overførers til den som skal spises. Allergikere er ofte selv veldig bevisste på å unngå å utsette seg for det de ikke tåler. Ved å vise kunnskap om smitte og fortelle gjesten at du har tatt de hensynene du kan for at gjesten skal få et trygt måltid, skaper du tillit.

 

Visste du at:

I disken har du «lov» til å legge glutenfrie produkter i nærheten av vanlige bakevarer, men vær nøye med å beholde originalemballasjen på for å unngå krysskontaminering!

 

En smule for mye

Hos allergikere kan selv små partikler føre til katastrofale reaksjoner. Da er det ekstra viktig å passe på hygienen. Prinsippet er i utgangspunktet enkelt, men krever en ekstra innsats: Nøkkelen er å holde god hygiene og rengjøring både før, underveis og etter matlagingen.

 

Pass spesielt på:

 • Brød med og uten gluten bør plasseres godt adskilt fra hverandre. Sørg i hvert fall for å beholde originalemballasjen på de glutenfrie bakevarene.
 • Smuler fra brød med frø eller nøtter bør ikke kunne falle ned i annen mat.
 • Bruk egne kurver, fjøler og kniver for glutenfritt brød.
 • Unngå å pynte påsmurt med nøtter, paprika eller sitrus. Det begrenser utvalget for mange med allergi og matintoleranse.

 

191111_Bakerihjelperen_bilde2(Servicegrossistene)

God orden på bakeriet og rene former og redskaper er viktig for å unngå kontaktsmitte og kryss-kontaminering. Smitte skjer lettere enn man skulle tro!

 


Tips fra Norges Astma og Allergiforbund:

 • Sett av et eget område for tilberedning av allergivennlig mat.
 • Flater, gryter, panner og redskaper må være rene. Bruk egne redskaper for allergifremkallende ingredienser, spesielt for egg, fisk, peanøtter, nøtter og sesam.
 • Matvarene bør være lette å skille fra hverandre, ha god merking, for eksempel egne fargekoder for ulike allergenkilder, og en fast plassering, slik at forvekslinger ikke skjer.
 • God håndhygiene er viktig!

 

Vanlige kontaminasjonskilder:

 1. Grilloverflater som ikke er tilstrekkelig rengjort.
 2. Frityrolje som er blitt brukt til fritering av forskjellige råvarer.
 3. Griljermel brukt til panering.
 4. Damp og sprut fra kokende mat.
 5. Alle redskaper; skjeer, kniver, kjevler, tenger, skjærebrett, kasseroller, panner, plater, griller, arbeidsbenk, med mer.
 6. Kluter brukt på flater med allergener.

 

En komplett allergiguide for bakeri og kafé

Kilder: naaf.no, minmat.no, Orkla/Idun Industrier (intervju)

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen