<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

7 spennende norske oster du bør ha på menyen i 2020

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 28. feb 2020

Før måtte vi se mot utlandet når vi skulle unne oss virkelig gode oster. Nå har det skjedd en revolusjon, og stadig flere premierte oster skapes i Norge. Den ene etter den andre medaljen hentes hjem, og norske ostebønder har fått et internasjonalt ry. Det er på tide å sette norsk ost på menyen!

I 2016 fikk nordmenn for alvor opp øynene for at det skjedde ting på den norske ostehimmelen. I flere år hadde vi merket at stadig flere spennende norske oster fant veien til ostediskene, men det var da Kraftkar fra Tingvollost vant oste-VM (World Cheese Awards) i San Sebastian, at ostene virkelig fikk sin fortjente oppmerksomhet. I 2017 fikk vi ingen norsk verdensmester, men hele 17 oster kom hjem igjen med høythengende medaljer.

I 2018 var det igjen duket for oste-VM, denne gang på hjemmebane i Bergen. 3472 oster fra hele verden var påmeldt, men seieren skulle igjen gå til en norsk ost. Ostemaker Jørn Hafslund fra Ostegården var mannen bak vinnerosten Fanaost.

 

De 7 ostetypene og tips til 7 norske osteskatter

Hvitmuggost

Dette er oster dekket av et lag hvitmugg med en myk og mild kjerne. Camembert og Brie er typiske hvitmuggoster.

TIPS: Camemberten fra Eiker Gårdsysteri er en norsk ost av ypperste kvalitet, som virkelig vil heve ostebordet ditt.

 

Blåmuggost

I disse ostene finner vi muggen gjennom hele osten. Ostene blir gjennomhullet slik at luft slipper til og muggen får utviklet seg. Roquefort, Gorgonzola og Stilton er kjente blåmuggosttyper.

TIPS: Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri vant gullmedalje under oste-VM 2018 og 2019. Dette er en kraftig blåmuggost fra landets første autoriserte gårdsysteri (1998), og blir garantert en suksess hos osteelskere.

 

ost2

Nidelven Blå, slik den ble presentert for publikum etter å ha vunnet gull under oste-NM under Matstreif i Oslo i september 2019.

 

Kittmodnet ost

En kittmodnet ost er en ost med halvfast eller bløt kjerne og med overflate som brekker mot gul eller oransje. Klassiske kittmodne oster er Port Salut, Ridderost og Saint Albray.

TIPS: Osten Solglad fra Himmelspannet er ystet på geite- og kumelk, og har en moden men likevel rundt smak. Dette er også en ost som i smeltet form tilfører hamburger og pizza en ny dimensjon.

 

Chèvre

Chèvre er det alle utenfor Norge forbinder meg geitost. Dette er en samlebetegnelse for all ost ystet på geitemelk, og kan ha alle former og konsistenser.

TIPS: Chèvre Naturell fra Tines meieri på Haukeli er den første norskproduserte chèvre etter klassisk fransk metode. Smeltet chèvre i matlaging er en favoritt hos mange.

 

Ferskost

Ferskost, fløteost eller kremost er alle betegnelser på oster som fremstilles slik at de ikke skal modnes, og de er dermed spiseklare omgående. Ostemassen er mild og nøytral og smaksettes med urter, krydder, frukt eller nøtter. Cottage Cheese, Kvarg og Philadelphia er kjente ferskoster.

TIPS: Siden lanseringen under OL på Lillehammer, har Snøfrisk fra Tine blitt en klassiker på det norske kjøkken. Osten er basert på 80 % geitemelk og 20 % kumelk, og har et stort bruksområde.

 

Smelteost

Dette er oster basert på smeltede fastoster, gjerne smaksatt med krydder, kjøtt, frukt eller nøtter. Modningsprosessen stopper etter smelting, og selve osten er nøytral i smak. Kjente smelteoster er taffelost, skinkeost og baconost.

TIPS: Smelteoster er kanskje ikke de man ser oftest på ostebrettet, men en Fryd Crème Pepper fra Ostecompagniet, vil falle i smak hos mange; mild og rund, og med en god peppersmak.

 

gammel24

Fastosten Gammel Erik høstet gull i oste-NM under Matstreif i Oslo, september 2019.

 

Fastost

Fastosten er manges innsteg til ostens fantastiske verden. Her finnes det alt fra helt nøytrale hvitoster til skikkelig kraftige saker. I Norge er det den klassiske "gulosten" som troner øverst på salgsvolumet, men det finnes tusenvis av spennende varianter.

Klassiske fastoster er sveitser-typer, Gruyere, Manchego og Parmesan.

TIPS: Gammel Erik fra Elvekanten Ysteri er en smakfull ost av gouda-typen. Denne osten har gullmedalje fra oste-VM i 2018, og gull fra oste-NM i 2019.

 

Mattrender for 2020

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen