<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Suksesshistorie: Baker Brun

Skrevet av Helene Ask Hunskaar | 20. des 2019

Midt i Bogstadveien på Majorstuen i Oslo skjuler det seg en liten hemmelighet: I en av de gamle bygårdene ligger Oslos eldste håndverksbakeri, Baker Brun, – i full produksjon.

 

Urban og lokal

Fra en av Oslos travleste handlegater svinger vi inn til et varmt og velduftende bakeri. Stemningen her er hektisk, men hyggelig; – blide ansikter møter oss, og arbeidet går unna. Det er litt spesielt å stå i et bakeri i full drift midt i urbane omgivelser, men hos Baker Brun har de alltid gjort det på denne måten; råvarer blir lastet fra gatenivå og inn i bakeriet gjennom store vinduer. I leiligheten i etasjen over produksjonslokalene, står en melsilo. Der tappes melet ned i bakeriet fra en luke i taket. Bakeriets egne varebiler står parkert på rekke og rad i bakgården til den gamle bygården og venter på å bli lastet fulle av nybakte godsaker.

Bedriften H. A. Brun ble stiftet i Bergen i 1827, og flyttet over fjellet til Oslo for litt over hundre år siden. Siden 1952 har det familiedrevne bakeriet holdt til i lokalene på Majorstua. Ildsjel og 6. generasjons baker, Magnus Brun viser oss rundt.

 

191216_Bakerihjelperen_bilde2(Servicegrossistene)

«Det er en drøm å drive bakeri når du har de rette folkene!» mener daglig leder Magnus Brun (til høyre).

 

 

Store smådriftsfordeler

Bakeriet har to utsalgssteder i hovedstaden, men rundt 70 % av alt som produseres i bakeriet, produseres for bedriftskunder. «Vår styrke er at vi lager det kundene vil ha», forteller Magnus. «Storhusholdninsgrossisten Måkestad i Bergen hadde en kunde som ønsket seg burgerbrødene våre. Vi gjorde noen små tilpasninger for at de skulle passe perfekt for dem. Hvis kundene vil ha rundstykker eller burgerbrød i en bestemt størrelse eller vekt, ordner vi det, og ønsker kundene en spesiell topping, lager vi topping. Det er det som er fordelen med å være liten og lokal. Vi kan enkelt gjøre justeringer og endringer og tilpasse oss det kundene ønsker.»

 

De unike ansatte

Et bakeri kan ha aldri så mange spennende produkter og eksotiske historie, men den menneskelige faktoren er virkelig alfa og omega for en liten bedrift. Erfarne bakere kan kjenne på deigstrukturen om den er klar til neste steg i bakeprosessen. «Det er veldig moro når vi har så mange flinke mennesker som jobber her», understreker Magnus. «Med superflinke folk i bakeriet, går arbeidet nesten av seg selv! Bakerne og konditorene våre kan virkelig faget sitt. De vet nøyaktig hvor stiv eller løs deigen skal være i ulike steg i bakeprosessen.» «Å være baker er også en veldig fysisk jobb», sier far og 5. generasjons baker, Axel Brun, «men når du rører på deg, holder du deg frisk! Å holde seg i bevegelse er sterkt undervurdert for trivselen og helsa til dem som jobber her hos oss!»

 

191216_Bakerihjelperen_bilde3(Servicegrossistene)

5. generasjons baker Brun, Axel, har egentlig gått av med permisjon, men det er ikke lett å holde seg unna bakeriet når en trives på jobb!

 

Surdeigs-signatur

Da surdeigstrenden virkelig satte fart for noen år siden, ble det en selvfølge for Baker Brun å være i forkant. Bakeriet har nå en egen produksjonsmaskin for surdeiger, et eget heverom, og både steinovner og ordinære brødovner, alt for å kunne tilby kundene et bredt spekter med bakevarer. Magnus understreker at surdeigsbrød krever litt ekstra oppfølging og trenger litt lenger hevetid enn annen bakst, men den høye kvaliteten produktene får, gjør det verdt den ekstra innsatsen. «– Hva signaturbaksten vår er? Det må jo være nettopp de populære surdeigsbrødene våre!»

 

Bakst for fremtiden

Gjennom årene bakeriet har eksistert, har det skjedd mange endinger i bransjen. «De trendene vi ser tydeligst nå, er den voksende bevisstheten rundt bærekraft og miljø, og det å kutte ned på matsvinnet», sier Magnus. «Derfor bruker vi norsk, kortreist mel så mye vi kan. Det meste av melet vi bruker, kjøper vi fra en mølle i Skien. Vi planlegger investering i el-biler, vi kildesorterer og kutter ned på plasten i bakeriet. Vi er også opptatte av å forklare kundene våre hvordan emballasjen vår skal kildesorteres. Dessuten heier vi veldig på kunder som ønsker å gjøre en ekstra innsats for miljøet. Én kunde ønsket seg lengre brød, slik at færre skalker havner i søpla. Det er sånne ideer som er moro å få lov til å være med på, – og så blir hverdagen kanskje enda litt enklere for kunder og samarbeidspartnere!»

 

191216_Bakerihjelperen_bilde4(Servicegrossistene)

Baker Brun produserer for en rekke storhusholdningskunder. Burgerbrødene på bildet er produsert for en kunde som ønsker produkter med ekstra luftighet og smak.

 

Veganske visjoner

Produktutvikling og innovasjon er viktig for Baker Brun som bedrift. Bakeriet har innsett at den vegan-trenden treffer et bredt spekter med kunder, og vil åpne for mange muligheter i fremtiden. «Vi testet ut ulike vegan-produkter som allerede er på markedet, men produktutvikleren vår mente at vi kunne lage noe som er enda bedre», sier Magnus selvsikkert. «Nå har vi en norskprodusert, kortreist, vegansk sjokoladekake uten mel eller melk, som vi har store forventninger til. Vi ønsker med dette å gjøre hverdagen litt lettere for kjøkkensjefer som har lange allergilister å forholde seg til. Derfor har vi nå laget et velsmakende produkt som vi har stor tro på at vil slå an i storhusholdningsmarkedet», sier han.

 

Moderne kunder, moderne behov

– Og videre inn i fremtiden? I følge Magnus forventer forbrukerne stadig mer; at varene kommer hjem til dem når de selv ønsker det. Folk vil også ha mer grovbakst og mindre porsjoner av de søteste kakene. Bedriftskundene, på sin side, ønsker tilpasninger og tilgjengelighet døgnet rundt. – Da er det kanskje en fordel å være et lite bakeri med mange flinke folk, god fleksibilitet og en unik nærhet til kundene sine.

 

Les også: Trender bakerier bør følge med på i 2020

 

191216_Bakerihjelperen_bilde5(Servicegrossistene)

Baker Brun er en av Oslos eldste håndverksbakerier. Selv om innovasjonen i bedriften er stor, får du alltid de klassiske konditor- og bakerikvalitetene med på kjøpet.

 

Her finner du alt du trenger til bakeriet.

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen