<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Trender i restaurantbransjen i 2019 – 2020

Skrevet av Merete Raabe Frantsen | 17. sep 2019

Her er trendene du som driver restaurant bør ha i bakhodet nå – og i tiden fremover.

 

Lettvint for gjesten

Det er ikke sikkert gjestene er blitt mer kresne enn tidligere, men mange yngre restaurantgjester blir stadig mer godt vant. Mange lager ikke maten selv like ofte lenger, og mange tyr fortsatt til fast food, der de vet hva de får. Gjestene er i tillegg ofte utålmodige og har liten tid, og den verdifulle tiden man har, må utnyttes til det fulle. Dermed er de stadig på jakt etter alt som er nytt og spennende. Kanskje dette kan bli en gyllen mulighet for små restauranter eller supermarkeder som tilbereder varmmat mens kunden venter, eller for nye fast casual-konsepter, der sunn og smakfull mat kjapt kan tilberedes i lettvinte porsjoner?

 

Mange (nok) valgmuligheter

Variasjon og valgfrihet er viktig for den moderne gjesten. Det er kanskje derfor food-courts og food-trucks stadig øker i popularitet? Slike konsepter gir gjesten en følelse av frihet til å velge selv. Tapas og retter som kan deles også har vært i tiden en stund. Slike måltider gir gode opplevelser når gjestene kommer flere sammen. Variasjon og følelsen av raushet, som skjemmer bort gjesten, får dem til å trives og komme tilbake. Rikelige menyalternativer for allergikere og gjester med alternative spisevaner må også være med oss inn i restaurantfremtiden. Dette er en sterk brukergruppe som, på linje med andre gjester, forventer inspirasjon og matglede. En moderne veganer forventer langt mer enn en grønn salat med brød til.

 

Matkunnskap

Vi lever i et informasjonssamfunn med stor tillit til kunnskap og åpenhet. Bærekraftige ingredienser, ekte gjennomsiktighet og ærlighet om tilsetningsstoffer og genmodifisert mat kommer til å bli stadig viktigere. Tiden da matvaremerking var ment å forføre eller kamuflere sannheten er over. I dag vil kundene ha sannheten i klartekst. Kravet om lettvint, spesiell, sunn og bærekraftig mat vil dominere markedet. Kanskje jakten etter mat uten tilsetningsstoffer vil bli en ny folkesport i fremtiden?

 

190917_Trender_bilde2(Servicegrossistene)

Små detaljer med stor betydning; lokalt bakte flatbrød med tangmajones og et dryss sukkertare.

 

Unge nå til dags

De unge går mer ut sammen i større grupper, ikke lenger bare i par. De deler det meste på sosiale medier; hvem som er venner med hvem, hvem som har blitt kjærester, hvor vennene har vært på ferie: det meste har de fått med seg før de møtes. Å gjøre sin greie på sin måte, er idealet. Når de først går ut, vil de gjerne også oppleve noe «i tillegg»; de vil bli underholdt og inspirert, gjerne gjennom musikk, og opplevelser, finne en arena hvor de kan dele opplevelser og følelser i øyeblikket. Mange i servicebransjen som ønsker å satse på den yngre generasjonen gjester, fokuserer nettopp på dette; de tilbyr ikke bare god mat og drikke og en stilig lokasjon, men også en event, et publikum og en forfest eller et nachspiel. - Med andre ord: alt som skal til for å gi kundene en unik kveld på byen.

 


Til inspirasjon:

Sagt om en av Norges beste restauranter, (Re-Naa i Stavanger): «For et kjøkken på absolutt toppnivå handler alt om balanse. Mellom smaker, teksturer og aromaer. Mellom tyngde og letthet. Mellom stram teknikk og leken ledighet. Mellom tradisjon og avantgarde.»


 

De viktige detaljene

Konkurransen om kundene restaurantene mellom er blitt hardere. Den moderne gjesten vil nemlig selv bestemme hva de putter i munnen, og hva de ønsker å bruke sin tid og oppmerksomhet på. – Og gjesten vil ikke bli skuffet! Ofte kjenner vi i bransjen kundene godt og vet vi hva gjestene våre stort sett liker. Men en god basis i bunnen, kan en leke seg med detaljer. Noe som er insta-vennlig? Hjemmelaget chips, husets myntegelé eller en egenkomponert sorbetsymfoni? Hva med å begynne med noe så enkelt som å tilsette vannet du serverer en frisk touch? Rosmarin, basilikum og mynte, noen forfriskende dråper med sitron eller limejuice, oppkvikkende ingefær eller skiver med svalende, forfriskende agurk. Å finne serveringsstedets egen signatur og skille seg fra konkurrenter blir stadig viktigere inn i det nye tiåret.

 

190917_Trender_bilde3(Servicegrossistene)

Velkjente ingredienser, men med en ny look; har du hørt om bubble waffles?

 

Den digitale generasjonen

Vi tyr stadig oftere til mobiltelefonen når hverdagslige problemstillinger skal løses, også når vi skal finne ut av hvor vårt neste måltid skal inntas. Digitale kunder liker å gjøre research på forhånd, og mange ønsker å gjøre seg opp en mening. Noen kunne også ideelt sett tenkt seg å gjennomføre hele matbestillingen sin før de setter sine føtter i restauranten. En informativ og ryddig hjemmeside som presenterer menyen, bør i det minste være tilgjengelig for gjestene. Om restauranten planlegger å prøve seg på take-away, finnes det allerede et bredt utvalg med matleveringstjenester restauranten kan inngå samarbeid med. Disse har ofte sine egne, digitale plattformer tilrettelagt for kundebestillinger, som kan være til god hjelp for å synliggjøre serveringstilbudet deres til omverdenen. Om man ønsker å gå mer avansert til verks, ser vi også at stadig flere serveringssteder selv utvikler egne digitale løsninger. Matbestillingene kan foregå via en app på kundens mobil, eller gjennom en touch-skjerm plassert i selve restauranten. De digitale mulighetene vil ha en uvurderlig betydning for restaurantfremtiden.

 

Gode miljøvaner

Gjesten har for lengst tatt inn over seg at vi må tenke miljø, og tar for gitt at serveringsbransjen, med sitt store omløp av varer, også tar dette hensynet. For en gjest er det langt enklere å velge din restaurant hvis du i tillegg til god matkvalitet også viser ekstra miljøomtanke. Gode sorteringsløsninger for avfall, lokale og bærekraftige råvarevalg, mulighet til å kjøpe kaffe på medbragt kopp og tilbud om doggybag til restene som er igjen på tallerkenen, er tiltak som heller vil høre til regelen enn unntaket for fremtidens restauranter. Det aller beste er om restauranten klarer å engasjere gjesten med sine helt egne, innovative miljøgrep. Klarer serveringsstedet å formidle et budskap om bærekraft og handlingskraft? – Da er du 2020!

 

Få innsikt i de siste trendene i serveringsbransjen

Kilde: “Generation Z and the fourth industrial revolution” av Dr. Jos Ahlers og René C. W. Boender

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen