<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Trender med eksotiske frukter - dette kan de brukes til

Skrevet av Nenad Despotovic | 18. feb 2020

Driver du storkjøkken, vet du at det krever mye å sette sammen kreative menyer med råvarer av høy kvalitet. Kan spennende frukter fra den store verden hjelpe deg litt på vei? – Og hvilke frukter vil vi se mer av i 2020?

 

Fryd for øyet

Vi er på evig jakt etter nye smaker og spennende former og farger: moderne restaurantgjester, og spesielt den yngre generasjonen, lar seg gjerne overraske. Søte frukter i miniversjon av kjente vekster og små rariteter med uventede smaker kan gjøre seg godt på tallerkenen som garnityr på kaker og desserter, eller kanskje som sorbet eller i søte sauser?

 

Mango

Mangoen er kanskje ikke er frukt vi vil se på som veldig «eksotisk». Likevel er den verdt å merke seg at populariteten rundt denne frukten virkelig har skutt fart de siste årene, og ikke bare på fruktfatet. Overrask gjestene ved å bruke mangoen på nye måter. Den kan faktisk brukes til det meste; Bruk den i frokostserveringen, i lunsjretter, i middagsretter, i saus eller i desserter, på buffeten eller i salatbaren. Mango dyrkes over hele verden, det finnes faktisk over 1000 ulike arter. Kanskje 2020 blir året for å teste ut noen nye varianter?

 

Minikiwi

Minikiwi eller Kiwiberries ser ved første øyekast ut som grønne, avlange bær, men kutter man dem i to, ser man umiddelbar likheten med kiwifrukten. Skallet kan også spises. den smaker også som kiwi, ofte litt søtere. Bruk den som et dekorativt element i salater, på kaker og desserter.

 

Kumquat

Kumquat ser ut som små, avlange mini-appelsiner. Skallet kan spises, og den har en ganske markant og litt bitter appelsinsmak. Kumquat kan brukes syltet, kandisert, i fruktsalater, naturell eller fryst som «isbiter».

 

Kiwano

Kiwano eller afrikansk agurk er en vakker frukt med et eksotisk utseende; den har et orange og piggete skall og et grønt fruktkjøtt med hvite frø. Frukten er saftig, og den har en frisk smak som minner om en blanding av agurk og sitron. Den er fin å bruke i dekorative anretninger, eller som ingrediens i smoothies eller is. Den kan også brukes istedenfor agurk i for eksempel salater om man ønsker å overraske gjesten litt med et uventet innslag.

 

kiwano2

Eksotiske og leskende Kiwano; mild og frisk, og tar seg godt ut på fruktfatet.

 

Guava

Guava er flittig i bruk i drikker og helseprodukter. Kanskje det kan være verdt å teste den ut som frukt? Den er på størrelse med en sitron, og kan variere fra grønn til gul i fargen. Frukten brukes omtrent som man bruker eple; den kan kuttes i skiver og spises som den er, eller blandes i salater eller brukes som garnityr. Både skall og frø er spiselige.

 

Tamarillo

Tamarillo er en eggeformet, liten, rød frukt som slekter på tomaten. Smaken er kraftig og litt syrlig, og minner litt om pasjonsfrukt. Den bør skrelles, eller fruktkjøttet kan graves ut med skje. Tamarillo kan brukes i gryteretter eller stekt som tilbehør til kjøtt- og fiskeretter.

 

Persimon

Kaki eller Persimon likner en oransje tomat, men den smaker fruktig og søtt. Den kan skives og spises som den er, brukes i marmelade, i desserter og sorbeter, med yoghurt og i fruktsalater eller i salater med skinke og ost.

 

Pasjonsfrukt

Pasjonsfrukten kommer heller ikke til å gå av moten med det første. Hvem kan vel motstå de lekre fargene og den friske smaken? - Og med sin fargerike fruktsaus og fiberrike, knasende frø med på kjøpet – på en lekker dessert eller kake!

 


Visste du at...

den vanlige, lilla pasjonsfrukten ikke er moden når skallet er helt glatt? Skallet skal faktisk være rynkete når frukten er på sitt beste. Dette skiller seg riktignok fra de fleste andre typene av pasjonsfrukt. Noen andre gode, og kanskje litt mindre vanlige pasjonsfruktstyper, er grenadilla, gul pasjonsfrukt, oval pasjonsfrukt og oransje pasjonsfrukt.


 

Cherimoya

Sør-amerikanske cherimoya er en oval, stor frukt. Skallet er grønt og kongleaktig, og fruktkjøttet er hvitt og fruktig, med sorte frø eller steiner som ikke spises. Fruktkjøttet med den nesten kremaktige konsistensen smaker som en blanding av banan. Pasjonsfrukt, papaya og ananas. Cherimoya kan spises rå, med skje, den kan brukes I salater, moses til puré, brukes inn i paifyll og annen bakst, eller i sorbet.

 

Pitahaya

Pitahaya eller dragefrukten har fruktverdenens kanskje mest dramatiske utseende; knall rosa og grønn på utsiden, og med et karakteristisk, hvitt fruktkjøtt med sorte frø inni, gjør dragefrukten til en dekorativ og morsom frukt å pynte opp tallerkenen med. Smaken er mild og søt, og frukten kan enkelt til tilpasses mange smaker. Den kan brukes i desserter eller i salater, eller spises rett fra skallet med skje.

 

Carambola

Carambola eller stjernefrukt har også fått sin renessanse de siste årene, i hvert fall om vi følger med på tendensene i sosiale medier. Frukten er frisk og litt syrlig, og hele frukten kan spises. Det er spesielt utseendet som gjør den populær; den ser ut som en liten stjerne når den skives opp, og gjør dermed litt ut av seg i en anretning eller på fruktfatet.

 

pitahaya

Visste du at dragefrukten opprinnelig er fra Mexico? I dag dyrkes den over hele Latin-Amerika og i Asia. Den har til og med fått tittelen «nasjonalfrukt» – i Vietnam!

 


Det finnes enormt mange spennende smaker i den eksotiske fruktverdenen! Noen av de fruktene som ser ut til å bli populære i fremtiden, er frukter som mangostan, pepino, durian og rambutan. – Men husk at tilgangen på eksotisk frukt varierer fra sesong til sesong, og det er ikke sikkert at det er mulig å få tak i alle typer frukter til enhver tid.


 

Friskt og leskende

Det er vel lite annet som er så lekkert å bruke frisk frukt i kalde drinker. – Og hvorfor ikke lage noen ordentlig forseggjorte, alkoholfrie varianter med fruktig garnityr? Tenk kontraster og harmonier når du setter sammen garnityren, og ikke vær redd for å bruke sterke farger. Retro-inspirerte drinker er populære. Sitrusfrukter som appelsin, grapefrukt, pomelo, skivet eller en remse av skallet, kan tilføre drikken et hint av nostalgi. Ønsker du litt mer farge eller wow-faktor på drinkene på menyen, vil en skive guava, persimon, carambola eller en kvart skive dragefrukt gi glasset en ekstra eksotisk touch.

 

Frukt som hovedrett

Ønsker du virkelig å briljere med nye smaksinntrykk, finnes det frukter som kan tilberedes som middagsrett. Her er det mye å utforske!

Chayote er en pæreformet frukt med lysegrønt, litt ruglete skall, som stammer fra samme plantefamilie om melon, agurk og squash. Den er en svært anvendelig frukt for eksempel kan kokes, moses, syltes eller stekes.

Selvfølgelig skal vi heller ikke glemme jackfruit. Denne begynner virkelig å klatre som en favoritt blant veganere. Frukten er i seg selv mild på smak, og tar lett til seg smaker fra andre ingredienser, og får en konsistens som ligner pulled pork. Skal du bruke den som kjøtterstatning, er det enklest å kjøpe frukten hermetisk. I et tidligere nummer av Gourmet, finner du oppskriften på jackfruit-burger (på side 33).

Banan til middag? Den lille kokebananen eller melbananen er kanskje eksotisk for oss, men denne frukten en faktisk en del av den vanlige daglige kosten i store deler av verden. Den smaker nesten som søtpotet når den er ferdig stekt, og passer godt til kylling eller kjøtt, eller frityrstekt til desserter.

 

Bær på moten

Sunnhet er sentralt i matmotebildet idet vi entrer det nye tiåret. Nye frø, bær og nøtter er vi blitt vant til å se, og gjestene er åpne for å oppdage stadig mer av vegetariske fristelser. Sunne og helsefremmende produkter, som gojibær, tranebær, blåbær og tradisjonelle nordiske bærtyper, vil fortsette å gjøre seg bra i salater og i grøter og bakst.

Andre spennende bær det er verdt å nevne:

  • Syzygium samarangense eller java apple er per definisjon er bær. Den er pæreformet og smaken minner om vannmelon. Den har et svært høyt vanninnhold, og har en forfriskende smak.
  • Loquat er små, pæreformede, gule frukter med store frø. Smaker som en kombinasjon av fersken og mango.
  • Longan er en liten, rund frukt med hvitt fruktkjøtt og skinnende sorte frø. Longan betyr “drageøye” på kinesisk. Frukten stammer fra Sør-Asia og har en liknende konsistens og tekstur som to lychee.
  • Mulberry er et spesielt utformet, langt og smalt, rødt bær som vokser på små, buskete trær. Den kommer fra Kina og ble opprinnelig brukt som frukt for silkeorm-larven.

 

Oppdag nye belgvekster!

Dette går kanskje ikke direkte inn under kategorien «eksotisk frukt», men belgvekster er definitivt plantemat med høy trendfaktor. På grunn av sitt høye innhold av protein og fiber, blir denne typen grønnsak regnet fro noe av det sunneste vi kan spise. I Vest-Afrika er sortøye-bønnen en del av det vanlige kostholdet, og den er dekorativ og litt annerledes for oss her i nord, og har du hørt om den super-næringsrike belgvekster tamarind?

Med sin balanserte, sur-søte smak, brukes den som base i sauser over store deler av verden. Kjøp gjerne tamarind fersk, og bløtlegg den i vann, eller bruk ferdiglaget pasta eller konsentrat. Belgfrukter er en del av basiskostholdet verden over, i forskjellige varianter. I Midtøsten elsker de sine kikerter, og lange, elegante brekkbønner brisker seg på den franske middagstallerkenen. Finner du din favoritt?

 

Eksotisk husmannskost

Med den voksende populariteten rundt meze og vest-afrikansk mat, fører det også med seg en nysgjerrighet på nye råvarer. Ved å ta i bruk det jordnære og ekte, prøve ut og vise frem husmannskost fra fremmede himmelstrøk, kan du gjøre store oppdagelser rundt nye frukter og grønnsaker på markedet.

 

Mattrender for 2020

 

Kilde: frukt.no

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen