<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Veganguiden for bakerier

Skrevet av Cathrine Øverås Frisvold | 12. des 2019

Vegansk servering innebærer å kutte alle animalske ingredienser i maten, som egg, smør, gelatin, og melk, – men har du tenkt over at du også må unngå honning, malt og ikke-fersk gjær om man skal gå hundre prosent vegansk til verks?

 

Bakst for fremtiden

Mattrenden som dreier seg om et plantebasert kosthold er kommet for å bli, og alle som jobber i matbransjen er nødt til å kunne tilby både vegetariske og veganske alternativer til kundene sine. På mange måter er du heldig om du driver med brød og bakevarer; det finnes få råvarer som er mer vegetariske og bærekraftige enn kornprodukter! – Og det er som regel ikke mange ingredienser du trenger å styre unna for at det du serverer skal bli helt vegansk.

 

Et meny med muligheter

Et bredt sortiment av veganske varer tiltrekker seg potensielt også flere kunder. – Og det er faktisk lurt å ha i sortimentet av flere årsaker: Produkter som er godkjente for veganere er ofte også å foretrekke for folk med lettere allergi eller intoleranse for melk, laktose og egg. Kanskje det holder å gjøre noen små grep på menyen du allerede har? Bli en innovativ bakeriselger! Å tilpasse seg kunder som spiser plantebasert, kan lede til nye oppdagelser og produktinnovasjoner!

 

Les også: Den internasjonale vegandagen 

 

Bake selv?

Skal du tilpasse bakevaretilbudet for fremtiden, kan det lønne seg å gjøre seg noen erfaringer på denne typen bakst. – Men ønsker du å produsere vegansk mat selv, skal du vite litt om hva du gjør. Den største utfordringen for en bakevareprodusent er kanskje å kutte ut melk, egg, honning og malt. Visste du også at hvis du skal stå inne for en fullstendig ikke-animalsk påvirkning i hele produksjonsprosessen, er det lurt å bruke fersk gjær? Det er nemlig ikke alltid produsentene kan stå inne for at prosessert gjær er fremstilt 100 % vegansk. Du må i det hele tatt være veldig nøye med sporbarhet i hele prosessen, dokumentere alt og kjenne hele kjeden bakover. Veganere kan selv velge å være liberale når det kommer til retningslinjene, men det kan ikke en matprodusent!

 

191213_Bakerihjelperen_bilde2(Servicegrossistene)_v2

Skal du bruke gjær i vegansk produkter, kan det være lurt å gå for den ferske gjæren. Ta en ekstra sjekk med produsenten om du er i tvil.

 


Huskeliste fra Idun Industri:

Veganske produkter kan ikke inneholde:

- Ingredienser eller tilsetningsstoffer animalsk opprinnelse.

- Animalske bi-produkter som egg, melk eller honning

…men «spor av» er OK (Norsk Vegansamfunn vil at så mange steder som mulig tilbyr vegansk, og ønsker å gjøre dette lettere å gjennomføre for serveringsstedene)

 

Vær ekstra OBS på disse punktene:

- Prosesshjelpemidler: Sjekk med dine leverandører om produktet inneholder prosess-hjelpemidler. Mange prosess-hjelpemidler kan ofte fremsettes både animalsk og ikke.

- Kakepynt: Pynt har ofte overtrekk som ikke er godkjent for vegan.

- Sjokolade som inneholder melk.

- Fargestoffet rødt, E120 karmin: Inngår ofte i jordbærsyltetøy, kakepynt, med mer.

- Husk å bruke sirup, ikke honning!


 

Veganske fristelser

Finbakst og kremkaker er kanskje de bakeriproduktene som krever mest når det gjelder tilpasning. Du kan selvfølgelig erstatte kremfløte med for eksempel kokoskrem eller smaksatt cashewkrem, eller du kan kjøpe en miks som du vet er vegansk. Likevel; skal du lage en kremkakeerstatning, så er råvarene som erstatter fløte og melk fortsatt ganske dyre, men mulighetene blir stadig flere. Du har kanskje fått med deg raw-kaketrenden? Det er veganske kaker som helst ikke skal tilberedes med en temperatur høyere enn 42 grader. De kan bestå av alle mulige veganske ingredienser, som kokos, råkakao, vanilje, nøtter, frø og tørket frukt. Her er det kanskje lønnsomhet å hente? Her er det i hvert fall en hel verden av spennende muligheter! Det fine med raw-kaker er at de ofte er mektige og serveres i små porsjoner. Det kan gi en god inntjening hvis dere tenker litt smart.

 


Det finnes erstatningsprodukter for det meste, men du må vite hva du skal ha erstatning for! Med en gang du sier «erstatte med», blir det snakk om «et alternativ» blir det negativt; Da er det bedre å kunne si at: «Det er denne vi har og ja, den er også vegansk.» Klarer du å vekke en positiv nysgjerrighet til vegans mat, kommer du langt!


 

Mye spennende fra leverandørene

Visste du at det er fullt mulig å få tak i ferdigmikser og ferdigbakst som gir bakverk som er nesten identisk lik ordinære kaker? Lag dere en oversikt over merkevarene som tilbyr erstatningsprodukter som er aktuelle for dere. Her er noen kjente merkevarer det er enkelt å få tak i gjennom grossisten din: Oatly, Alpro, Granovita, Berit Nordstrand, Anamma, Helios, Hälsans Kök, Sproud og Go´Vegan. Mange andre kjente merkevarer begynner også å få et godt utvalg av ferdige veganske produkter i produktutvalget: Marexi, Hoff, Slåtto, Findus, Hennig Olsen Is, Diplom Is, for å nevne noen.

 

Merking og informasjon

Det finnes ingen standarder til hvordan man skal merke veganske produkter, men det finnes noen retningslinjer. Norsk Vegansamfunn har en ordning som baserer seg på europeiske krav. Her betaler man en lisensavgift basert på årlig omsetning. The Vegan Society og V-label er andre kjente, internasjonale merker du kan bruke. Dere kan også lage egen merkeordning, men da er det viktig å forholde seg til retningslinjer, og det krever i tillegg ekstra egeninnsats å få spredd denne informasjonen ut til kundene.

 


Vanskelig å komme i gang? - Begynn med gulrotkake, men uten egg. Litt ekstra natron og bakepulver kan brukes som erstatning for eggene. Glasuren kan du lage på vegansk smøreost, kokoskrem eller smørkrem på margarin og olje.

– Eller: Føler du etter hvert at dere får til vegansk servering ganske bra? Ta kontakt med Norsk Vegansamfunn, så kan de kanskje legge dere til lista si over anbefalte steder for veganere!


 

En komplett allergiguide for bakeri og kafé

Kilde: idun.no

 

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen