<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=283086458954627&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette nettstedet støtter ikke Internet Explorer 10 eller lavere. Følg denne lenken for å velge en annen nettleser.

Ville storkjøkkenet ditt fått smilefjes av Mattilsynet?

Skrevet av Cathrine Øverås Frisvold | 22. sep 2020

Smilefjeskravene følger de eksakt samme retningslinjene for hygiene og matsikkerhet som Mattilsynet krever at en restaurant til enhver tid skal følge. Klarer serveringsstedet ditt å holde mål?

 

Smilefjes som verktøy

Kundene setter stadig høyere krav til serveringsbransjen. Smilefjesordningen «skal informere forbrukerne om de hygieniske forholdene ved et serveringssted», står det å lese på Mattilsynets hjemmeside

Ordningen gir troverdig kvalitetsinformasjon til gjesten, men den er også et nyttig verktøy for dere som driver restauranten; den holder dere på tå hev.

– Og det er kanskje den største utfordringen vi har i bransjen vår akkurat nå: å opprettholde en hygiene som er troverdig, grundig og effektiv, og sørge for at gjestene er trygge.

 

 

Hva må du passe på?

Her er en liste med det aller viktigste du må bør ha kontroll på for å få en høy score i smilefjesordningen:

 

Rutiner og ledelse

  • Meldeplikt og internkontroll
  • Farevurdering, styringstiltak og opplæring

 

Lokaler og utstyr

  • Planløsning og lokaler, utstyr og renhold
  • Håndtering av avfall
  • Håndvask, personaltoaletter og garderobe

 

Mathåndtering og tilberedning

  • Råvarer
  • Forurensningsfare
  • Lagring, transport og kjølekjeden
  • Varmebehandling, nedkjøling og tining

 

Sporbarhet og merking

 

Dette er et sammendrag. Les denne veiledningen, så er du godt forberedt!

 

Dere har selv ansvaret for å følge reglene. Mattilsynets oppgave er å kontrollere at regelverket følges. Resultatene av tilsynene vil kunne brukes fritt av media og andre omtaleorganer. – Men har dere god kontroll på disse kravene, har dere ingenting å bekymre dere over!

 

Blogg7_2

Kjenner dere Mattilsynets hygieneregelverk godt, og har dere god orden på rutinene, skal dere ikke har noen problemer med å oppnå strålende blide smilefjes på plakaten.

 


Smilefjesordningen i koronatider

Selve smilefjesordningen er omtrent like streng, – eller snill –, som den alltid har vært. På hjemmesiden står det sier: «Det er ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann. Det er ingen kjente tilfeller av smitte via næringsmidler, importerte næringsmidler eller emballasje.» Likevel; skal du unngå regelbrudd på smittevernloven, må du passe på å få med deg de koronarelaterte rådene. Énmetersregelen, alkoholservering kun til sittende gjester, mulighet for håndvask og hyppig renhold av flater, er blant de reglene som har vært gjengangerne de siste månedene. Hold dere oppdatert på smittevernrådene på Mattilsynets og på Folkehelseinstituttets hjemmesider. 


 

Rom for forbedring

Kanskje dere en gang ender opp med strekmunn eller surt fjes når smilefjesordningens kontrollører er på besøk. – Det kan jo skje. Sørg i så fall for å lytte nøye og være grundig med å rette opp feilene igjen så fort det lar seg gjøre. Alle kan trå feil iblant, men det skal være rom for å lære av sine feil og reise seg igjen etterpå!

Lurer du på noe mer om Smiliefjesordningen? Les mer på mattilsynet.no, søk råd hos andre restauranter i området ditt eller ta kontakt med din lokale storhusholdningsgrossist.

 

Les også:

 

 

Hygieneveileder for restauranter

Til toppen Skriv ut denne fagartikkelen